Δράση κατά της ενδοσχολικής βίας – Μάρτιος 2022

Το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη μαθητές από τμήματα της Α’ Γυμνασίου με την καθοδήγηση της κ. Σοφιανού αποτύπωσαν στο χαρτί τα όνειρα τους για το σχολείο του μέλλοντος και τους προβληματισμούς τους για άσχημες και προσβλητικές συμπεριφορές που παρατηρούν  στην καθημερινότητα τους. 

Αρχικά οι μαθητές ενημερώθηκαν από την καθηγήτρια τους για τα αίτια, τα είδη και τις συνέπειες της αυτού του φαινομένου, αντάλλαξαν απόψεις, προβληματίστηκαν και ανέφεραν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ευαισθητοποιήσουν τους συμμαθητές τους για να αντιδράσουν σε πράξεις εκφοβισμού. Μίλησαν για την ανάγκη αποδοχής της διαφορετικότητας, τη δύναμη της συνεργασίας, την αναγκαιότητα για ειρηνική επίλυση των διαφορών, την ανάγκη καλλιέργειας κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ εκπαιδευτικών και εκπαιδευομένων και μεταξύ μαθητών και αποφάσισαν να αποτυπώσουν τις σκέψεις τους στο χαρτί κάνοντας πράξη τη φράση «μία εικόνα χίλιες λέξεις».

Στη συνέχεια τα παιδιά ζωγράφισαν είτε ατομικά, είτε ομαδικά εκφράζοντας την αντίδραση τους στην ενδοσχολική βία.

 Έπειτα παρουσίασαν τις σκέψεις τους μέσα από τα έργα τους σε έκθεση ζωγραφικής στο αίθριο του σχολείου προκαλώντας το ενδιαφέρον των συμμαθητών και των φίλων τους. Οι τελευταίοι περιεργάστηκαν τις ζωγραφιές τους, μοιράστηκαν με αυτούς τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους αναφορικά με την ενδοσχολική βία και εξέφρασαν τις προσδοκίες τους και διατύπωσαν τα όνειρα τους για το μελλοντικό σχολείο.

Οι μαθητές που έλαβαν μέρος σε αυτή τη δράση  ένιωσαν μεγάλη ικανοποίηση, επειδή μπόρεσαν να εκφράσουν τη γνώμη τους, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να στείλουν το δικό τους μήνυμα στους συμμαθητές τους μέσα από τα έργα τους.