Αρχείο κατηγορίας Μαθήματα

Γαλλική γλώσσα στη Γ Γυμνασίου
Εργασίες-παρουσιάσεις με θέμα διάσημες προσωπικότητες

Στο μάθημα των γαλλικών, στη Γ’ γυμνασίου, στο 2ο τετράμηνο, μία από τις ενότητες που δουλεύουμε, έχει τη θεματολογία «Γαλλικές διασημότητες» ή “Des célébrités françaises ”.

Οι μαθητές εισάγονται στην ενότητα με βίντεο που τους παρουσιάζει κάποιες από τις διασημότερες προσωπικότητες στη Γαλλία: καλλιτέχνες, αθλητές, ανθρώπους των γραμμάτων. Ακολουθούν σχετικές διαδικτυακές ασκήσεις κατανόησης του βίντεο και εμπέδωσης του λεξιλογίου. Η συγκεκριμένη ενότητα έλκει το ενδιαφέρον των παιδιών αυτής της ηλικίας, καθώς τους αρέσει να μαθαίνουν για ανθρώπους διάσημους, ιδιαίτερα για ηθοποιούς, τραγουδιστές ή ποδοσφαιριστές.  Συνέχεια ανάγνωσης Γαλλική γλώσσα στη Γ ΓυμνασίουΕργασίες-παρουσιάσεις με θέμα διάσημες προσωπικότητες

Δημιουργία μενού – καταλόγου εστιατορίου
Διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας με τη δραστηριοκεντρική προσέγγιση

Στο πλαίσιο του μαθήματος της γαλλικής γλώσσας, γίνεται σταθερή προσπάθεια οι μαθητές να δουλεύουν με καινοτόμες μεθόδους και να εξασκούνται και στις τέσσερις δεξιότητες:

  1. Κατανόηση γραπτού λόγου
  2. Κατανόηση προφορικού λόγου
  3. Παραγωγή γραπτού λόγου
  4. Παραγωγή προφορικού λόγου

Σε θεωρητική βάση λοιπόν, η δραστηριοκεντρική διδακτική προσέγγιση (approche actionnelle), η μάθηση δηλαδή με βάση τις δραστηριότητες, εμπλέκει τους μαθητές σε επικοινωνιακές δραστηριότητες για την πραγματοποίηση ενός στόχου. Η ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων προϋποθέτει τη χρήση της ξένης γλώσσας για επικοινωνιακό κυρίως σκοπό – όχι απλά γλωσσικό –, την εμπλοκή των μαθητών σε γνωστικές διαδικασίες και τη χρήση και τον συνδυασμό κάποιων από τις τέσσερις δεξιότητες.  Συνέχεια ανάγνωσης Δημιουργία μενού – καταλόγου εστιατορίουΔιδασκαλία της γαλλικής γλώσσας με τη δραστηριοκεντρική προσέγγιση

Διάχυση καλών πρακτικών
Συνεργασία 3ο – 2ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης

Ως συνέχεια της δράσης που πραγματοποιήθηκε στο 2ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης στις 31/1/2024, την Τετάρτη 22/5/2024 πραγματοποιήθηκε ενημέρωση με θέμα «Κρυπτογραφία και μαθηματικά» στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης. Συμμετείχαν οι μαθητές του Γ2 του 2ου Γυμνασίου και οι μαθητές των τμημάτων Γ2 και Γ3 του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης. Την ενημέρωση σχεδίασαν, οργάνωσαν και υλοποίησαν  ο κ. Παπαδόπουλος Νικόλαος, μαθηματικός του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης και η κ. Μόκαλη Μενεξιά, μαθηματικός του 2ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης. Συμετείχαν ο κ. Κοσμίδης Ιορδάνης, διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης και η κ. Σοφιανού Μαρία, καθηγήτρια Oικιακής Oικονομίας του 2ου Γυμνασίου.

Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες των 3-4 ατόμων, ενημερώθηκαν για την κρυπτογραφία και την κρυπτανάλυση από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα και μέσα από εργασίες που τους ανατέθηκαν κρυπτογράφησαν μηνύματα και έσπασαν κώδικες χρησιμοποιώντας τον κώδικα του Καίσαρα, μονοαλφαβητικά κρυπτογραφήματα, το κρυπτογράφημα του Βιζενέρ και πίνακες συχνοτήτων.

Οι μαθητές χάρηκαν ιδιαίτερα αυτήν την ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα  δράση και τη συνεργασία τους  με συμμαθητές από άλλο σχολείο.

Η συντάκτρια του άρθρου
Μόκαλη Μενεξιά

Μαθητικές εργασίες στο πλαίσιο του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας

Οι μαθητές της Α’ τάξης Γυμνασίου στα πλαίσια του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας το σχολικό έτος 2023-2024 συνεργάστηκαν μεταξύ τους στην ενότητα της υποκατάστασης για να παρουσιάσουν θέματα που σχετίζονται με την ολική και  τη μερική υποκατάσταση.

Οι μαθητές όλων των τμημάτων, αφού χωρίστηκαν σε επιμέρους ομάδες, γνωρίστηκαν καλύτερα μεταξύ τους, αντάλλαξαν απόψεις, συνεργάστηκαν, ανέλαβαν πρωτοβουλίες και δημιούργησαν εργασίες σε ψηφιακή μορφή ή κατασκεύασαν πρωτότυπες αφίσες. Στη συνέχεια οργανώθηκαν και τις παρουσίασαν αναλαμβάνοντας επιμέρους ρόλους για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των συμμαθητών τους και να εξηγήσουν τυχόν απορίες τους.

Οι εργασίες που δημιούργησαν οι ομάδες των παιδιών σχετίζονται με:

Η καθηγήτρια της Οικιακής Οικονομίας, κ. Σοφιανού Μαρία

Καθαρισμός παραλίας από μαθητές του Γυμνασίου μας:
Δράση Νο1, στο πλαίσιο του σχολικού πρότζεκτ «Adventure in Nature»

Στις 16/4/24 το Σχολείο μας πραγματοποίησε καθαρισμό σε τμήμα της παραλίας Αλεξανδρούπολης,  στο πλαίσιο του μαθήματος Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με θεματική ενότητα “Φροντίζω το περιβάλλον”. Η δράση εντάσσεται στον εορτασμό για την “Παγκόσμια Ημέρα της Γης”,  η οποία καθιερώθηκε στις 22 Απριλίου 1970 και γιορτάζεται κάθε χρόνο με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών για έναν καθαρό, πράσινο και οικολογικό πλανήτη.  Συνέχεια ανάγνωσης Καθαρισμός παραλίας από μαθητές του Γυμνασίου μας: Δράση Νο1, στο πλαίσιο του σχολικού πρότζεκτ «Adventure in Nature»

Μαθητικές εργασίες

Δείτε εργασίες μαθητών και μαθητριών της Γ τάξης που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

Συνέχεια ανάγνωσης Μαθητικές εργασίες

Διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο των Καραθεοδωρή στη Ν. Βύσσα Ορεστιάδας

Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 οι μαθητές των τμημάτων Γ3 και Γ5 του σχολείου μας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο των Καραθεοδωρή στη Ν. Βύσσα Ορεστιάδας. Τους μαθητές συνόδεψαν οι καθηγήτριες: Μόκαλη Μενεξιά, Δεσποτοπούλου Πολυτίμη, Μαρουλίδου Κωνσταντίνα και Σοφιανού Μαρία. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος των μαθηματικών για να γνωρίσουν οι μαθητές τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, ο οποίος ήταν διάσημος μαθηματικός, καθώς και όλη τη λαμπρή του οικογένεια.  Συνέχεια ανάγνωσης Διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο των Καραθεοδωρή στη Ν. Βύσσα Ορεστιάδας

«2024 Nature Story Adventure» – Εκπαιδευτικές Δράσεις του 2ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της Φυσικής Αγωγής και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων

Το 2ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης υλοποιεί ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικών και διδακτικών επισκέψεων στην Α’ και Β΄ Γυμνασίου, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Φυσικής Αγωγής και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, προσπαθώντας να φέρει τους μαθητές και τις μαθήτριες κοντά στη φύση με ποικίλες δράσεις και βιωματικές πρακτικές. Η βιωματική  μάθηση έχει τα πλεονεκτήματα της άμεσης αντίληψης, οπτικής παρατηρητικότητας και μάθησης του τοπικού ελληνικού περιβάλλοντος. Συνέχεια ανάγνωσης «2024 Nature Story Adventure» – Εκπαιδευτικές Δράσεις του 2ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της Φυσικής Αγωγής και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων