Αρχείο κατηγορίας Μαθήματα

Διδακτική επίσκεψη του τμήματος Α1 στα Γενικά Αρχεία του Κράτος

Τη Δευτέρα 01 Απριλίου 2024, την 3η και 4η διδακτική ώρα οι μαθητές του τμήματος Α1 με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών κκ. Παπαδοπούλου Φ., Μπίτσιου Αθ. και Κουτρούλα Ελ. επισκέφτηκαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Αλεξανδρούπολη. Στον χώρο της υπηρεσίας συμμετείχαν στη μονόωρη εκπαιδευτική δράση με θέμα την ιστορία του γυμνασίου μας και τη μαθητική ζωή των περασμένων χρόνων. Ομιλήτρια ήταν η προϊσταμένη κ. Βλισίδου Εύα, η οποία με παραστατικό και εύγλωττο τρόπο παρουσίασε  την «κτηριακή περιπλάνηση» του Γυμνασίου μας. Μέσω της διαδραστικής παρουσίασης, οι μαθητές έγιναν κοινωνοί της μαθητικής ζωής των δεκαετιών του ’60 και ’70 στη χώρα μας. Τέλος, έλαβαν ως αναμνηστικό της επίσκεψης «Ενδεικτικόν» προαγωγής στη Β΄ τάξη του Γυμνασίου.  Συνέχεια ανάγνωσης Διδακτική επίσκεψη του τμήματος Α1 στα Γενικά Αρχεία του Κράτος

Διαθεματικό-Βιωματικό μάθημα Τεχνολογίας-Μαθηματικών
Μετρώντας το ύψος αντικειμένων

Την Τετάρτη 20/3/2024 την 4η και 6η ώρα, η κ. Μόκαλη Μενεξιά καθοδήγησε τους μαθητές των τμημάτων Β1 και Β2 να μετρήσουν το ύψος μεγάλων αντικειμένων από απόσταση αξιοποιώντας τις γνώσεις των μαθηματικών, συγκεκριμένα της εφαπτομένης οξείας γωνίας και με τη βοήθεια μιας συσκευής micro:bitΣυνέχεια ανάγνωσης Διαθεματικό-Βιωματικό μάθημα Τεχνολογίας-Μαθηματικών Μετρώντας το ύψος αντικειμένων

Μαθητικές εργασίες στο πλαίσιο του μαθήματος των Αγγλικών
Αφόρμηση το κείμενο «The story of a painting»

Ο πίνακας «Guernica» του Πάμπλο Πικάσο αποτελεί έναν από τους πιο εμβληματικούς και συμβολικούς πίνακες του 20ου αιώνα. Πολλές οι κριτικές που δέχτηκε, άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητικές. Όπως πολύ σωστά είπε ο ίδιος ο καλλιτέχνης «Δεν είναι ευθύνη του ζωγράφου να ορίσει τα σύμβολα». Ο καθένας από εμάς μπορεί να τον ερμηνεύσει με το δικό του τρόπο, αφού όμως πρώτα κατανοήσει το κοινωνικό- ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο «γεννήθηκε» ο πίνακας, τη ζωή του του δημιουργού του, το καλλιτεχνικό ρεύμα στο οποίο ανήκει.

Με αφετηρία το κείμενο στο βιβλίο των Αγγλικών «The story of a painting» οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ τάξης ανέλαβαν να κάνουν εργασίες, έτσι ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν και να προσεγγίσουν τον πίνακα με τον απαιτούμενο σεβασμό, αλλά και τις γνώσεις που χρειάζονται για να ερμηνεύσει και να εκτιμήσει κανείς ένα έργο τέχνης, όσο παράξενο και περίεργο και αν φαίνεται.

Συνέχεια ανάγνωσης Μαθητικές εργασίες στο πλαίσιο του μαθήματος των ΑγγλικώνΑφόρμηση το κείμενο «The story of a painting»

Διάχυση καλών πρακτικών – Συνεργασία σχολείων
2ο Γυμνάσιο – 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης

Στο πλαίσιο αξιολόγησης σχολικής μονάδας στον άξονα 7, σχολείο και κοινότητα και συγκεκριμένα στον δείκτη εξωστρέφεια – διάχυση καλών πρακτικών, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31/1/2024 την 3η και 4η ώρα στο 2ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης διδασκαλία του Πυθαγορείου θεωρήματος με τη χρήση ανακαλυπτικής μεθόδου διδασκαλίας. Συμμετείχαν οι  μαθητές των τμημάτων Β1(27 μαθητές) του 2ου Γυμνασίου και του Β4 (21 μαθητές) του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης. Τη διδασκαλία σχεδίασαν, οργάνωσαν και υλοποίησαν  η κ. Μόκαλη Μενεξιά, μαθηματικός του 2ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης και ο κ. Παπαδόπουλος Νικόλαος, μαθηματικός του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης. Στη δράση συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί κ. Δεσποτοπούλου Πολυτίμη, μαθηματικός 2ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης, κ. Παναγιωτίδης Βασίλειος, μαθηματικός, κ. Τεκέ Βασιλική, χημικός ειδικής αγωγής 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης και ο κ. Κοσμίδης Ιορδάνης, διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης.

Δείτε το βίντεο στο ΠΣΔ

Διαβάστε την περιγραφή των διαφορετικών διαδρομών μάθησης, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα που αντλήθηκαν!


Η Μαθηματικός του 2ου Γυμνασίου και συντάκτρια του άρθρου κ.Μόκαλη Μενεξιά

Διάκριση για τμήμα του 2ου Γυμνασίου
στον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2024

Το 3ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2024 (Concours de la Francophonie 2024), στην κατηγορία γλωσσομάθειας Α1, με επωνυμία «Ολυμπία-Pierre de Coubertin», τον οποίο οργανώνει κάθε χρόνο το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, απέσπασαν οι μαθητές του τμήματος Α1 του σχολείου μας:

Συνέχεια ανάγνωσης Διάκριση για τμήμα του 2ου Γυμνασίου στον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2024

Εργασία μαθήτριας του σχολείου μας

Το ταλέντο της μαθήτριας του σχολείου μας Δήμητρας Ψαθά του Β5 ξεδιπλώθηκε με αφορμή ένα μάθημα Αγγλικών με θέμα την περιβαλλοντική συνείδηση.

Επηρεασμένη από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή μας, δημιούργησε ένα έργο σε καμβά που εκπέμπει πολύ έντονα μια κραυγή αγωνίας για την καταστροφή που υπέστη ο νομός μας.

Κοιτάζοντας το στο αίθριο του σχολείου μας, μόνο έντονα συναισθήματα μπορούν να ξυπνήσουν και με αυτό τον τρόπο η Δήμητρα συμβάλλει με τον τρόπο της στην αφύπνιση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός
Κλημαντάκη Αικατερίνη

Το έθιμο της γιορτής της κρέπας στο 2ο Γυμνάσιο, όπως κάθε χρόνο!

La Chandeleur! Μια γιορτή που οι ρίζες της βρίσκονται στην Υπαπαντή του Κυρίου αλλά τα τελευταία χρόνια τείνει να περιορίζεται όχι τόσο στο θρησκευτικό της περιεχόμενο, όσο στο έθιμο αυτό καθαυτό και στην χαρά που αυτό δίνει σε μικρούς και μεγάλους!

Η Chandeleur ή η γιορτή της κρέπας, γιορτάζεται στη Γαλλία στις 2 Φεβρουαρίου, σαράντα ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, και αντιστοιχεί στην Υπαπαντή τού Χριστού, στην υποδοχή του δηλαδή στον ναό μετά τη γέννησή του, και στον εξαγνισμό της Παναγίας.

Την ονομασία της η γιορτή την πήρε από τη λέξη «chandelle», που σημαίνει λαμπάδα, κερί. Στο μακρινό παρελθόν, στη Ρωμαϊκή εποχή, επρόκειτο για γιορτή προς τιμήν του θεού Πάνα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι πιστοί έβγαιναν στους δρόμους της Ρώμης κρατώντας πυρσούς. Πολύ αργότερα, στα χρόνια του Χριστιανισμού, οργανώνονταν λιτανείες και οι πιστοί κρατώντας λαμπάδες ακολουθούσαν συγκεκριμένο τυπικό: κάθε πιστός έπρεπε να ανάψει μία λαμπάδα στην εκκλησία και να τη μεταφέρει στο σπίτι του, προσέχοντας ιδιαίτερα να τη διατηρήσει αναμμένη.  Συνέχεια ανάγνωσης Το έθιμο της γιορτής της κρέπας στο 2ο Γυμνάσιο, όπως κάθε χρόνο!

Μάθημα με τη Γαλλίδα stagiaire από τον Σύλλογο Ελληνογαλλικής Φιλίας
«Το Σπίτι της Αντουανέττας»


Τη μεταπτυχιακή Γαλλίδα φοιτήτρια  κ. Ève Truch από το Πανεπιστήμιο Aix en Provence υποδεχθήκαμε  στο  2ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης για κάποια τμήματα του σχολείου τον Οκτώβριο και για κάποια τον Νοέμβριο. Η Γαλλίδα φοιτήτρια, στο πλαίσιο της πρακτικής της άσκησης και έχοντας σύμβαση με τον Σύλλογο Ελληνογαλλικής φιλίας  “La Maison d’Antoinette” – «Το Σπίτι της Αντουανέττας» εκπονεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ονομάζεται «To Σπίτι της Αντουανέττας ανοιχτό στα σχολεία – La Maison d’Antoinette ouverte aux écoles». Συνέχεια ανάγνωσης Μάθημα με τη Γαλλίδα stagiaire από τον Σύλλογο Ελληνογαλλικής Φιλίας«Το Σπίτι της Αντουανέττας»