Διεθνική συνάντηση στη Baia de Fier της Ρουμανίας

Η ομάδα του σχολείου μας που ταξίδεψε στην Baia de Fier, της Ρουμανίας.Το 2ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης συμμετέχει, για τα σχολικά έτη 2017-18 και 2018-19, στο πρόγραμμα του Erasmus KA2+ Στρατηγικές Συμπράξεις στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης, με τίτλο «VENI, VIDI,…BICI», συνεργαζόμενο με σχολεία της Γαλλίας, της Ρουμανίας και της Ιταλίας. Από τις 26 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην πόλη Baia de Fier της Ρουμανίας η πρώτη διακρατική συνάντηση των σχολείων του προγράμματος. Το σχολείο μας πήρε μέρος σε αυτή τη συνάντηση με την ομάδα του, που αποτελούνταν από τις εκπαιδευτικούς του 2ου Γυμνασίου κ. Μάργου Παναγιώτα, κ. Σταθάκη Μαρία και κ. Τσαταλμπασίδου Μαρίνα και από 12 μαθητές του σχολείου. 

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων της συνάντησης ήταν πλούσιο και τα θέματά τους πολύ ενδιαφέροντα. Την πρώτη ημέρα ξεναγηθήκαμε στους χώρους του σχολείου το οποίο περιλαμβάνει και στεγάζει, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό σύστημα της Ρουμανίας, την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση σαν μια ενιαία βαθμίδα. Όμορφα κτήρια, πολύ καλά διατηρημένα, με μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας, εξοπλισμένες με εποπτικά μέσα και πολύ όμορφα διακοσμημένες. Εντυπωσιαστήκαμε από το τεράστιο γυμναστήριο του σχολείου, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν αθλητικές δραστηριότητες με ποδήλατο, που αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα του προγράμματος. Μαθητές και καθηγητές παρακολουθήσαμε πώς γίνεται η διεξαγωγή των μαθημάτων στο γυμνάσιο και είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τα εκπαιδευτικά μας συστήματα. Οι μαθητές του σχολείου έδειχναν επιμέλεια και σεβασμό προς το σχολείο και τους καθηγητές.

Τις επόμενες ημέρες παρουσιάσαμε τις εργασίες που είχε ετοιμάσει κάθε σχολείο στη χώρα του για την πρώτη αυτή συνάντηση, με θέμα την ήπια μετακίνηση των μαθητών μέσα στην πόλη. Συγκεκριμένα, παρουσιάσαμε την πόλη μας και τους ποδηλατοδρόμους της, συζητήσαμε για τον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε από το σπίτι στο σχολείο και τις συνέπειες της υπερβολικής χρήσης του αυτοκινήτου στην ατμόσφαιρα και στο περιβάλλον. Μαθητές και καθηγητές σχηματίσαμε νέες διεθνικές ομάδες και εργαστήκαμε όλοι μαζί, με πνεύμα ομαδικό και συνεργατικό, δημιουργώντας νέα προϊόντα στα πλαίσια των εργασιών του προγράμματός μας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη Baia de Fier απολαύσαμε το υπέροχο χιονισμένο τοπίο των Καρπαθίων και μας δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψουμε την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Με λεωφορεία του σχολείου ξεναγηθήκαμε στα αξιοθέατα της περιοχής: Στην πόλη Τίρκου Ζίου, γενέτειρα του μεγάλου γλύπτη Κονσταντίν Μπρανκουζί, έργα του οποίου δεσπόζουν στο πάρκο της πόλης, στο σημαντικό για την περιοχή Μοναστήρι της Παναγιάς στο Polovragi, στο σπουδαίο χιονοδρομικό κέντρο Ranca και τέλος στο σπήλαιο των γυναικών.

Την τελευταία ημέρα, στο αποχαιρετιστήριο πάρτι, γευτήκαμε για ακόμη μια φορά τα υπέροχα εδέσματα της περιοχής, χορέψαμε, τραγουδήσαμε, συγκινηθήκαμε και νιώσαμε μαγικά. Επιστρέψαμε στη χώρα μας ικανοποιημένοι, γεμάτοι όμορφα συναισθήματα για τους νέους φίλους μας. Κατά κοινή ομολογία, τα οφέλη του ταξιδιού ήταν πολλαπλά για μαθητές και για καθηγητές: Γνωρίσαμε μια πανέμορφη περιοχή και τον φιλόξενο χαρακτήρα των κατοίκων της, πήραμε πληροφορίες για τη Ρουμανία και το εκπαιδευτικό της σύστημα, επικοινωνήσαμε και συνεργαστήκαμε με τους ευρωπαίους φίλους μας, εξασκήσαμε περισσότερο τα Γαλλικά και τα Αγγλικά μας, δημιουργήσαμε νέες φιλίες και συνειδητοποιήσαμε ότι τα μόνα σύνορα ανάμεσα στους ανθρώπους είναι τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις. Ανυπομονούμε για την επόμενη συνάντηση και προσδοκούμε να ετοιμάσουμε και εμείς μια υποδοχή που θα μείνει αξέχαστη στους ξένους φίλους μας.
Πιο πριν, όμως, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη διεθνική συνάντηση στην Caserta της Ιταλίας, τον Μάιο του 2018.

1 σχόλιο στο “Διεθνική συνάντηση στη Baia de Fier της Ρουμανίας

  1. Ευχαριστούμε θερμά τις συνοδούς καθηγήτριες του σχολείου μας για την ευκαιρία που έδωσαν στα παιδιά μας να δημιουργήσουν τόσο ισχυρά και όμορφα βιώματα. Τα σύνορα πράγματι είναι μόνο στο μυαλό μας και αυτού του είδους οι δράσεις καταργούν γεωγραφικούς και γλωσσικούς φραγμούς, αποτελώντας μια γέφυρα συνεργασίας, που θα μπορούμε να τη διασχίσουμε έχοντας τιμόνι την καρδιά μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *