5 σχόλια στο “«Ο Βάρτζακ Πο»

  1. Μπράβο για την αναγνωστική σου επιλογή, καθώς και για τη δουλειά της βιβλιοπαρουσίασης, Μυρτώ! «Βάρτζακ Πο», λοιπόν ! Φαίνεται να είναι ένα ενδιαφέρον έργο, ιδιαίτερα για εφήβους, αλλά ? φαντάζομαι- και για ενήλικους βιβλιόφιλους, έτσι δεν είναι; Ποια είναι τα βαθύτερα μηνύματα του μυθιστορήματος; Η αιώνια πάλη ανάμεσα στο Καλό και το Κακό; Να υποθέσω ότι νικά το Καλό ή μας αφήνει ο συγγραφέας σε αγωνία;

  2. Αυτό το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο στους εφήβους. Μεταδίδει μηνύματα που αφορούν και τους ενήλικους. Μερικά απ’ αυτά τους προβληματίζουν τόσο πολύ, ώστε υπάρχει περίπτωση και να τους κινητοποιήσουν! Ένα απ’ αυτά είναι: Δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε τις απόψεις των διπλανών μας, γιατί όχι μόνο τους στενοχωρούμε αλλά τους αναγκάζουμε να συμπεριφερθούν άσχημα παρ’ ότι δεν το επιθυμούν! Αν έχουν αυτοί άδικο προσπαθήστε να τους δώσετε να το καταλάβουν, αλλά με ήρεμο τρόπο. Τελικά νικάει το καλό! Θα σας συνιστούσα να το διαβάσετε. Θα ζήσετε μια πραγματική περiπέτεια!

  3. Πολλά μπράβο στη Μυρτώ και από μένα. Και επειδή διάβασα κι εγώ το βιβλίο, θέλω να συμπληρώσω πως πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα νεανικής λογοτεχνίας το οποίο απευθύνεται οπωσδήποτε και στους ενήλικους, με ένα μήνυμα διαχρονικό και πανανθρώπινο. Ο Βάρτζακ Πο, ο πρωταγωνιστής γάτος, είναι ένας ήρωας αγωνιστής που με τη μαχητική του στάση και την προσήλωση στον στόχο του καταφέρνει στο τέλος να επιβληθεί στο κακό και να αποδώσει δικαιοσύνη. Νομίζω πως η αξία και η δύναμη αυτού του αγώνα είναι και το κεντρικό μήνυμα του βιβλίου.
    Θυμάστε λοιπόν για ποιον λόγο άφησε ο Β.Π. τη θαλπωρή και τη σιγουριά του πλούσιου σπιτιού και βρέθηκε μόνος του απέναντι σε όλους τους κινδύνους της πόλης; Θυμάστε τι πέτυχε στο τέλος;
    Απαντήστε στις ερωτήσεις της Μυρτώς και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση γύρω από το κεντρικό μήνυμα του έργου καθώς και γύρω από τα δευτερεύοντα θέματα που θίγονται και πραγματικά αξίζουν τουλάχιστον αυτή τη συζήτηση.
    Θα πρότεινα μάλιστα όσα παιδιά διαβάσουν στο εξής το βιβλίο να σκεφτούν και να σημειώσουν ποια στοιχεία του περιεχομένου του έργου νομίζουν ότι θα βοηθούσαν και τη δική τους πραγματικότητα.

  4. Καλησπέρα και από μένα. Ξεκίνησα και τελείωσα την ανάγνωση του Βάρτσακ Πο, το απόγευμα της Παρασκευής. Δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου, μέχρι να φτάσω και στην τελευταία του σελίδα, έως ότου μάθω και την τελευταία δεξιότητα που διδάχθηκε ο Βάρτσακ από τον πρόγονό του, Τζαλάλ, έως μάθω τον «Τρόπο». Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ορίζεται ως μια μυστική πολεμική τέχνη για τις γάτες. Πιστεύω πως ο «Τρόπος» είναι ευρύτερος και βαθύτερος από μια πολεμική τέχνη, παρόλο που βασίζεται στις τεχνικές της. Είναι ο τρόπος να κατανοήσουμε τους γύρω μας και να γνωρίσουμε τον εαυτό μας (επίγνωση του κόσμου – πίστη στον εαυτό μας) με οδηγό το ανοιχτό μυαλό.
    Κατά τη γνώμη μου, για τον Βάρτσακ το πιο δύσκολο εμπόδιο που έπρεπε «να υπερπηδήσει» κυριολεκτικά και μεταφορικά ήταν να σκαρφαλώσει στη μάντρα του σπιτιού, όπου έμενε από τότε που γεννήθηκε, για να ξεφύγει από τον κίνδυνο. Το πρώτο βήμα για να αλλάξεις θέαση των πραγμάτων είναι και καθοριστικό. Τότε πλέον δε σε ορίζουν μόνο οι φόβοι σου και μπορείς να αναζητήσεις τη δική σου ταυτότητα στον κόσμο. Κι ας αποχτήσεις και «γρατζουνιές».
    Συγχαρητήρια στην ομάδα της Φιλαναγνωσίας για την πρότασή τους αυτή.
    Καλή συνέχεια.

  5. Καλησπέρα! Διάβασα και εγώ το βιβλίο και με ενθουσίασε! Μου άρεσε πολύ ο Τρόπος – η πολεμική τεχνική- με τις εφτά Δεξιότητες που έμαθε ο Βάρτσακ Πο από τον παππού του. Προσωπικά, διαβάζοντας το βιβλίο ξεχώρισα τρεις Δεξιότητες. Η πρώτη Δεξιότητα, «Ανοιχτό Μυαλό»: Όταν παραδέχεσαι ότι δεν ξέρεις τίποτα, μπορείς τελικά να μάθεις κάτι. Η δεύτερη Δεξιότητα, «Επίγνωση»: Αν θέλεις να επιβιώσεις στον κόσμο, πρέπει να έχεις επίγνωση για τα πάντα γύρω σου. Πριν κάνεις οτιδήποτε, πρέπει να γνωρίζεις τι έχεις να αντιμετωπίσεις. Μην υποθέτεις τίποτα. Να είσαι σίγουρος για τα γεγονότα. Τελευταία Δεξιότητα, «Πίστη στον Εαυτό σου»: Είναι μία Δεξιότητα σαν το «Το ανοιχτό μυαλό». Αλλά, ενώ η πρώτη Δεξιότητα έχει σχέση με τον εξωτερικό κόσμο, αυτή έχει σχέση με τον εσωτερικό. Είναι η πιο δύσκολη Δεξιότητα απ? όλες. Για κάποιον που πιστεύει ότι δεν αξίζει καν να είναι ο εαυτός του αυτή η Δεξιότητα είναι αδύνατο να αποκτηθεί. Μια γάτα πρέπει να είναι ελεύθερη, αληθινή προς τον εαυτό της. Είμαστε ό,τι επιλέγουμε. Το μόνο που πρέπει να κάνει κανείς είναι να δείξει Πίστη στον Εαυτό του. Διάλεξα να μιλήσω γι΄αυτές τις τρεις Δεξιότητες, γιατί πιστεύω ότι μπορούν να εφαρμοστούν και στη ζωή των ανθρώπων. Προτείνω ανεπιφύλαχτα να διαβάσετε το βιβλίο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *