Φιλαναγνωσία

Η σελίδα της φιλαναγνωσίας θα δίνει ειδήσεις για τα βιβλία, θα συζητά και θα παρουσιάζει βιβλία, στην εποχή της παντοδυναμίας των εικόνων. Γιατί κοντά και πάνω από τη δύναμη των εικόνων υπάρχει η δύναμη των λέξεων!

«Η εικόνα απομονώνει και αποτυπώνει μια σκηνή, ένα γεγονός – ο λόγος τη συμπληρώνει, το εξηγεί, το ερμηνεύει, δίνει τις διαστάσεις του, τις αιτίες του, τις συνέπειές του, την κρυμμένη ή μισοκρυμμένη ουσία του. Αντίθετα απ’ ό,τι νομίζεται, η εικόνα από μόνη της – ακόμα και η κινούμενη εικόνα – είναι ανάπηρη, άψυχη. Ο λόγος τη ζωντανεύει, την ολοκληρώνει, τη βαθαίνει, την «ανοίγει» στο παρελθόν, ακόμα και στο μέλλον. Η εικόνα είναι στιγμή – ο λόγος της δίνει διάρκεια. Η εικόνα είναι στιγμιότυπο – ο λόγος κάνει ιστορία.» Μάριος Πλωρίτης, Εικονολατρία και Λογολατρία, εφημερίδα Το Βήμα, 1997

Η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου. Είναι η μέρα που έφυγαν από τη ζωή το 1616 δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων, ο Ισπανός συγγραφέας του μυθιστορήματος «Δον Κιχώτης», Μιγκέλ Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σέξπηρ.
Σκοπός της UNESCO είναι να «τιμήσει τα βιβλία και τους συγγραφείς και να ενθαρρύνει το κοινό – ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους – να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης και να ανανεώσουν τον σεβασμό προς την αναντικατάστατη προσφορά όσων εργάστηκαν για την κοινωνική και την πολιτισμική πρόοδο της ανθρωπότητας».


Σχολικό έτος 2015-16, Κάλεσμα προς το αναγνωστικό κοινό