Αρχείο κατηγορίας Φιλαναγνωσία

«Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα»

Τζον Μπόιν, Διατίθεται από τη Σχολική Βιβλιοθήκη

Ο τίτλος του βιβλίου παραπλανεί ίσως τον αναγνώστη, γιατί η ιστορία δεν αφορά ένα αγόρι πριν να πάει για ύπνο σε ένα ασφαλές και ειρηνικό περιβάλλον! Αντίθετα, είναι μια ιστορία για έναν από τους πιο μεγάλους πολέμους της ανθρώπινης ιστορίας, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Μπρούνο είναι ένα εννιάχρονο αγόρι, του οποίου ο πατέρας είναι ένας αυταρχικός Ναζί. Έχει μια μεγαλύτερη αδελφή και μιαν επίσης αυταρχική μητέρα. Μια μέρα η οικογένειά του μετακομίζει στο Άουσβιτς. Το σπίτι τους βρίσκεται δίπλα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων.  Συνέχεια ανάγνωσης «Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα»

«Ειδήσεις για δυο θανάτους»

Στις 13 Απριλίου 2015 έφυγαν από τη ζωή δυο σπουδαίοι και παγκοσμίως γνωστοί συγγραφείς, ο Ουρουγουανός Εντουάρντο Γκαλεάνο και ο σημαντικότερος ίσως μυθιστοριογράφος της Γερμανίας, Γκύντερ Γκρας.

Συνέχεια ανάγνωσης «Ειδήσεις για δυο θανάτους»

«Η ωραία Ελένη»

Μαρί Γκουντό, Η ωραία Ελένη,
Σειρά: Μυθολογικά πρόσωπα, ΚΕΔΡΟΣ

Ποια ήταν η «ωραία Ελένη» των αρχαίων ελληνικών θρύλων; Το βιβλίο της Μ. Γκουντό αφηγείται τη ζωή της μυθικής ηρωίδας συνταιριάζοντας όλους τους σχετικούς αρχαίους ελληνικούς μύθους, οι οποίοι συχνά είναι αντιφατικοί μεταξύ τους. Η αφήγηση ξεκινά με τα ξένοιαστα παιδικά χρόνια της Ελένης, ξεγνοιασιά που τη σκιάζουν οι αμφιβολίες της για την πραγματική καταγωγή της. Συνεχίζει με την προσπάθεια του Τυνδάρεω να παντρέψει την κόρη του, τη γνωριμία της με τον Μενέλαο, τη γνωριμία αργότερα με τον μεγάλο της έρωτα, τον Πάρη, τη φυγή της στην Τροία, το μαρτύριό της μακριά από την πατρίδα και τους δικούς της ανθρώπους. Τελειώνει βέβαια με τον Τρωικό πόλεμο και το δίλημμα της ηρωίδας αν θα έπρεπε να υποστηρίξει την παλιά ή τη νέα της πατρίδα, που της φέρθηκε τόσο ζεστά και ανθρώπινα.

Συνέχεια ανάγνωσης «Η ωραία Ελένη»