Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών
από τα τμήματα Γ1 & Γ2 στους Τοξότες Ξάνθης

Στις 7/10/2021 πραγματοποιήθηκε η διδακτική επίσκεψη των τμημάτων Γ1 και Γ2 στους Τοξότες Ξάνθης στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής της Γ΄ Γυμνασίου. Οι στόχοι της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής δράσης ήταν: (1) Η καλλιέργεια της «δια βίου άσκησης» με συμμετοχή των μαθητών σε φυσικές δραστηριότητες εκτός Σχολείου, (2) Η διδασκαλία του ολυμπιακού αθλήματος κανό-καγιάκ με βιωματικό τρόπο και (3) Η ευαισθητοποίηση των μαθητών/-τριών σε θέματα περιβαλλοντικά μέσω της αθλητικής δραστηριότητας κοντά στη φύση. 

Οι δραστηριότητες, στις οποίες συμμετείχαν οι μαθητές μας ήταν:

  •  Το καγιάκ: Η μικρή διαδρομή με καγιάκ είναι ιδανική για αρχάριους και για όσους δε διαθέτουν αρκετό χρόνο, αλλά αδημονούν να πάρουν μια μικρή γεύση από το μοναδικό δάσος της περιοχής. Εκμεταλλευόμενοι το ρεύμα του ποταμού, το μόνο που χρειάστηκε να κάνουμε ήταν  οι κατευθυντήριες κινήσεις με το κουπί μας. Πυκνά δέντρα, σπηλιές στα βράχια, παραλίες με άμμο και άγρια ζώα αποτέλεσαν τις ψηφίδες του μοναδικού αυτού φυσικού «μωσαϊκού», που θαυμάσαμε κατά τη διάρκεια της δράσης μας (40 λεπτά κατάβαση).
  • Το εναέριο πέρασμα: Πρόκειται για μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία ζωής για μικρούς και μεγάλους, που ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη και προσφέρει την απόλυτη αίσθηση ελευθερίας και αναζωογόνησης. Το εναέριο πέρασμα με τροχαλία είναι το λεγόμενο «zip line». Εμείς, αφού φορέσαμε τον απαραίτητο εξοπλισμό, οδηγηθήκαμε μέσα από φυσικό μονοπάτι στην αφετηρία της δράσης. Με την καθοδήγηση των συνοδών-εμψυχωτών «περάσαμε» από τη μία όχθη του ποταμού Νέστου στην απέναντι όχθη και επιστρέψαμε (σε 30 λεπτά).
  • Πεζοπορία: Περπατήσαμε σε λιθόστρωτο βατό μονοπάτι, πλάι στο ποτάμι και στη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης, η οποία κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα. Η διαδρομή μέσα στο υπέροχο δάσος ήταν εντυπωσιακή! Από τη μία τα επιβλητικά, κάθετα βράχια και από την άλλη η απέραντη θέα του ποταμού, η οποία κάθε τόσο μας δημιουργούσε διαφορετικές εντυπώσεις. Η υποβλητική ησυχία του τοπίου ηρέμησε την ψυχή μας, καθώς οι όμορφες εικόνες αποθηκεύονταν στη μνήμη μας (διάρκεια δράσης 45 λεπτά).


Συνοδοί καθηγητές:
κκ. Αλ. Αγιαννιτόπουλος, υποδιευθυντής & καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Ν. Κανταρίδης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Κ. Κλημαντάκη, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας & Ν. Παπαδόπουλος, Μαθηματικός


Ακολουθούν μερικά posts- ανακοινώσεις με τις εντυπώσεις των μαθητών μας από την εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εμπειρία τους στον Νέστο: