Αναμόρφωση σχολικού χώρου για το 2ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης

Δεύτερο σπίτι θεωρείται από πολλούς μαθητές και εκπαιδευτικούς λειτουργούς το Σχολείο! Σαν τέτοιο, πράγματι, πρέπει να το φροντίζουμε και να το αγαπούμε! Ανάγκη, λοιπόν, είναι να εργαζόμαστε, κατά καιρούς, για την αισθητική ή λειτουργική αναβάθμισή του. Ένα εγχείρημα ποιοτικής αναμόρφωσης του δικού μας σχολικού κτηρίου πραγματώθηκε το πρόσφατο καλοκαίρι και στις αρχές της φθινοπωρινής περιόδου του 2020. Το αποτέλεσμα δικαιώνει τους εμπνευστές του  και όλους όσοι εργάστηκαν άοκνα, ακόμα και σε εθελοντική βάση, γι΄ αυτόν τον σκοπό: Τον διευθυντή του Γυμνασίου, κ. Νίκο Βαλάση, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα της αναμόρφωσης και δυναμικά την έκανε πράξη· το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων· τους εργαζόμενους του Δήμου Αλεξ/πολης· τους καθηγητές και τους φίλους,  οι οποίοι προσέφεραν ποικίλες και ανεκτίμητες υπηρεσίες κατά την υλοποίηση του έργου. 

Η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του σχολικού  κτηριακού συγκροτήματος αφορά:

  • Στη δημιουργία καινούριων – εξ ολοκλήρου – τουαλετών για κορίτσια και αγόρια, με νέα έπιπλα μπάνιου, βαμμένες πόρτες και ποδοκίνητες βρύσες (για την αποφυγή διάδοσης μολυσματικών ασθενειών, όπως ο covid 19).
  • Στην ενίσχυση των τοιχίων στον αύλειο χώρο και στη βαφή του εξωτερικού κιγκλιδώματος του κτηρίου.
  • Στον ελαιοχρωματισμό των εξωτερικών και των εσωτερικών τοίχων, καθώς και στον στολισμό ή στον περαιτέρω ηλεκτρονικό εξοπλισμό των αιθουσών.
  • Στον χρωματισμό των χώρων των αθλοπαιδιών με υπέροχους χρωματικούς συνδυασμούς, αλλά και στη χρωματική σηματοδότηση θέσεων στις κερκίδες του αύλειου χώρου, προκειμένου να οριστούν θέσεις ανάπαυσης για τα παιδιά, με την επιβαλλόμενη -από τα υγειονομικά πρωτόκολλα εναντίον της πανδημίας Covid 19- απόσταση.
  • Στη φιλοτέχνηση της τοιχογραφίας στην πρόσοψη του κτηρίου, έργου της καλλιτεχνικής ομάδας Mitroulakis Crew, με θέμα τη βελανιδιά, το ιστορικό σύμβολο της πόλης μας και της πανάρχαιας θρακικής γης. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι από τον Νοέμβρη του 2019 το 2ο Γυμνάσιο υιοθέτησε το δέντρο της δρυός ως λογότυπό του, τιμώντας την ιστορία της Αλεξ/πολης, η οποία κτίστηκε τον 19ο αιώνα κοντά στον βελανιδότοπο του οθωμανικού Δεδέαγατς. Μαζί με τις Σημαίες της πατρίδας μας, της Ε.Ε. και το σχολικό λάβαρο με τη δρυ, η συγκεκριμένη εικαστική παρέμβαση αναδεικνύεται ως  ένα κόσμημα για το γυμνασιακό κτήριο και τη συνοικία του Αγίου Βασιλείου Αλεξ/πολης.

«Κτῆμα ἐς ἀεί», λοιπόν, ο αναμορφωμένος χώρος παραδίδεται στους μαθητές μας, με την ελπίδα ότι θα προστατευτεί  και θα διαφυλαχθεί από τις επόμενες μαθητικές γενιές!

Ως σώψυχη ανάγκη θεωρούμε την απόδοση ευχαριστιών σε όσους συνέβαλαν στην αναμόρφωση του σχολικού μας χώρου. Για λόγους «οικονομίας» δεν μπορούμε, ίσως, να αναφέρουμε ονομαστικά όλους τους συντελεστές του εγχειρήματος! Άλλωστε, η προσφορά τους θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στα έργα τους! Θα μας επιτραπεί, τουλάχιστον, να ευχαριστήσουμε όσους δεν ανήκουν άμεσα στο εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολικής κοινότητας, οι οποίοι, ωστόσο,  δούλεψαν με απαράμιλλη όρεξη για το δικό μας «σπίτι» και ως εκ τούτου τους θεωρούμε, για πάντα, μέλη της «οικογένειάς» μας:

  • Τον κ. Σάκη Πουλουκτσή, τεχνίτη και πραγματικό «καλλιτέχνη», για την άρτια -αισθητικά και λειτουργικά- κατασκευή των τουαλετών.
  • Τους υπαλλήλους των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλεξ/πολης και ιδιαίτερα την κ. Καρκάνη για τη διάθεση του απαραίτητου για τη διεκπεραίωση του έργου τεχνικού προσωπικού.
  • Τον κ. Πολυχρόνη Πούλιο, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων, ο οποίος και ως υδραυλικός, επιλήφθηκε με μοναδικό ζήλο όλων των σχετικών εργασιών.
  • Την κ. Κατερίνα Ηλιακοπούλου, Πολιτικό Μηχανικό και Γραμματέα του Συλλόγου Γονέων, η οποία όχι μόνο ανέλαβε την επιλογή των δομικών υλικών, αλλά και ζωγράφισε με καταπληκτικές και ευρηματικές ζωγραφιές τις πόρτες στις τουαλέτες. Χάριτες οφείλουμε και στις κκ. Δέσποινα Βασιλειάδου, πρώην Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων, Δέσποινα Ευσταθίου και Αγγελική Βασιλειάδου για την πολύτιμη συμβολή τους στην εικαστική αναβάθμιση του σχολείου που αγάπησαν πραγματικά!
  • Τους φίλους- εθελοντές, κκ. Γιώργο Βλασακάκη, Δημήτρη Αγγελίδη και Κων/νο Πιτιακούδη για την ποικίλη συνεισφορά τους στην ολοκλήρωση του έργου.                Ευγνώμονες για πάντα!

Θα ήταν παράλειψή μας, ωστόσο, αν δεν απευθύναμε τις θερμότατες ευχαριστίες μας στους καθηγητές, οι οποίοι εργάστηκαν με ζέση τα προηγούμενα χρόνια, μαζί με τους μαθητές τους,  για την αισθητική και λειτουργική αναμόρφωση του σχολικού χώρου.

Από αυτό το «βήμα», λοιπόν, ευχαριστούμε τους ταλαντούχους μαθητές μας και τους καθηγητές Εικαστικών κκ.  Γιώργο Βουλγαρίδη, Χάρη Αναστασιάδη και Δήμο Κηπουρό για τις υπέροχες τοιχογραφίες που κοσμούν σήμερα τους τοίχους του συγκροτήματός μας· τον κ. Βασίλη Χατζηφιλιππίδη, Μαθηματικό και Υποδιευθυντή του Γυμνασίου, ο οποίος όχι μόνο συνέβαλε στη φιλοτέχνηση επιτοίχιων έργων με έργα σπουδαίων ζωγράφων, όπως ο Βαν Γκονγκ, αλλά είχε την ευγενή καλοσύνη να χαρίσει δικούς τους ζωγραφικούς πίνακες στο σχολείο, εξαίσια δείγματα της τέχνης του· τους καθηγητές, τέλος, που εργάστηκαν για τη δενδροφύτευση του σχολικού κήπου και γενικά, όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, τα οποία φρόντισαν και φροντίζουν με τον δικό τους «αθόρυβο», αλλά ουσιώδη τρόπο, «το δεύτερο σπίτι μας»…

Δείτε το  φωτογραφικό άλμπουμ, δημιουργία του κ.  Αλέξη Αγιαννιτόπουλου, καθηγητή Φυσικής Αγωγής, με τα φετινά έργα για την αναμόρφωση του χώρου μας!