«Τραγουδώντας τις φάσεις του φεγγαριού»

Η μουσική-ποιητική εκδήλωση που υλοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου, ημέρα Παρασκευή, ήταν αφιερωμένη στην ποίηση. Παρουσιάστηκε την 5η και 6η διδακτική ώρα στους μαθητές του Γυμνασίου μας, παρουσία της υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, κ. Τσιροπούλου Σοφίας και ουσιαστικά αποτέλεσε το αποκορύφωμα των εργασιών του προγράμματος «Τραγουδώντας τις φάσεις του φεγγαριού», με υπεύθυνη συντονίστρια την κ. Βαρβάρα Καραμιχάλη, καθηγήτρια Μουσικής Αγωγής του σχολείου μας.

Με συντροφιά τις φάσεις του φεγγαριού, από το πιο μικρό φωτεινό του σημάδι στον ουρανό έως το πλήρες γέμισμα του -όπως το αποτύπωσαν οι συμμαθητές μας από το εικαστικό εργαστήριο με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Δήμο Κηπουρό– περιηγηθήκαμε σε μουσικές συνθέσεις διάσημων Ελλήνων συνθετών που υμνούσαν τον έρωτα: από τη δύναμη του ως πρωτόφαντου, άγουρου συναισθήματος στα χρόνια της εφηβείας έως την πλήρωσή του μέσα από την αγάπη της νιότης και τη συντροφικότητα των γηρατειών. Τέλος, για τους λίγο μεγαλύτερους, η μουσική εκδήλωση έκλεισε με την αναπόληση των θερινών σινεμά, μία αγαπημένη συνήθεια που αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι των καλοκαιριών μας συνηθειών. Τα μουσικά κομμάτια διανθίστηκαν με την ανάγνωση ποιημάτων Ελλήνων δημιουργών από τα μέλη της χορωδίας μας. Τη διδασκαλία των ποιημάτων ανέλαβε η κ. Ελένη Κουτρούλα.

Ακούστηκαν τα τραγούδια «Φεγγαράκι μου λαμπρό», «Μίλησέ μου» (Στιχουργός: Νίκος Γκάτσος και Συνθέτης: Μάνος Χατζιδάκις), «Θα πιω απόψε το φεγγάρι» (Στιχουργός: Λευτέρης Παπαδόπουλος και Συνθέτης: Μίμης Πλέσσας «Της ξενιτ(ε)ιάς» γνωστό και ως «Φεγγάρι μάγια μου ’κανες» (Στιχουργός: Ερρίκος Θαλασσινός // Συνθέτης: Μίκης Θεοδωράκης), «Ματωμένο φεγγάρι» (Στιχουργός: Νίκος Γκάτσος και Συνθέτης: Μίκης Θεοδωράκης) και «Τα θερινά σινεμά» (Στιχουργός και Συνθέτης: Λουκιανός Κηλαηδόνης).

Αναγνώστηκαν τα ποιήματα «Μόνο γιατί μ’ αγάπησες…» της Μαρίας Πολυδούρη, «Θα ‘θελα να φωνάξω το όνομά σου» του Τάσου Λειβαδίτη, «Να μην επιστρέφεις» της Βάγιας Κάλφα, «Ταξιδιώτες της Χίμαιρας» του Θεόδωρου Μουσίκα και ένα απόσπασμα από τη μακρά ποιητική σύνθεση «Η σονάτα του σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου.

Τα μέλη της χορωδίας μας: Καρπούζη Μυρτώ (Α1), Καρζής Εφραίμ (Α3), Κορομηνάς Σαράντης (Α3), Χατζησωτηρίου Στέλιος (Α3), Βλασίου Ιωάννης (Α5), Τσιρτσίδης Αναστάσης (Α5), Αγγελίδη Βασιλική-Τίφανη (Β1), Μπέγκα Πάουλα (Β3), Μπαμπάκα Αγγελική (Β3), Μακρής Παναγιώτης (Β3), Πένιου Ανδριάνα (Β4), Παπαχρήστου Κωνσταντίνα (Β5), Σγουρομάλλη Ευαγγελία (Β5), Τσαλκάνη Ζωή (Β5), Τσώνη Μαίη (Β5), Χατζηκωνσταντίνου Δέσποινα (Β5), Μελένιος Μιχαήλ (Γ2), Κουκουρίδου Δάφνη (Γ3), Τσουλουβή Βάσια (Γ5) και Τσορμπατζούδη Σοφία (Γ5).

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στα κορίτσια μας, Ζένια Μανουσίδη, Αντωνία Μαδεμλή και Ιωάννα Ρεμπή, οι οποίες με τις εικαστικές τους δημιουργίες πλούτισαν την εκδήλωση.

Ευχαριστούμε τη Διεύθυνση του σχολείου και τους συναδέλφους μας που στήριξαν την προσπάθεια αυτή.

κκ. Βαρβάρα Καραμιχάλη και Ελένη Κουτρούλα

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την προετοιμασία της εκδήλωσης και από την ημέρα της παρουσίασής της.