Μαθαίνοντας να κυκλοφορώ με ασφάλεια

Επίσκεψη στο “Πηδάλιo”. Στις 24 Μαρτίου 2018 η ομάδα Erasmus+ του σχολείου μας επισκέφθηκε το κατάστημα “Πηδάλιο”, το οποίο βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί, ο κ. Παναγιώτης, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, μας εξήγησε ποια είναι η σωστή χρήση του ποδηλάτου, μας παρουσίασε αναλυτικά τα μέρη ενός ποδηλάτου, μας ενημέρωσε για το πόσο σημαντικό είναι να φοράμε το κράνος κατά τη διαδρομή και πόσο επικίνδυνο είναι να ακούμε μουσική καθώς κινούμαστε με το ποδήλατο. Στο τέλος της συζήτησης όλοι ήμασταν πολύ προβληματισμένοι για το αν οδηγούμε με ασφάλεια τα ποδήλατά μας στην πόλη. 

Μας περίμενε, όμως, μια απρόσμενη έκπληξη! Δύο ποδηλάτες από τη Γαλλία είχαν έρθει να μας επισκεφθούν. Ήταν ένα νεαρό ζευγάρι, το οποίο είχε ξεκινήσει από τη Γαλλία και έφτασε μέχρι την πόλη μας με ποδήλατο! Όλοι εντυπωσιαστήκαμε όταν μας το ανέφεραν, επειδή για εμάς το να διασχίσει κάποιος τόσες χώρες μόνο με το ποδήλατο, είναι ένα εγχείρημα πολύ ασυνήθιστο, ξεχωριστό και ιδιαίτερα δύσκολο. Στο τέλος, αφού μας ανέλυσαν όλα τα στάδια που ακολούθησαν για να πραγματοποιήσουν την εκδρομή τους, μας είπαν πως με μεγάλη χαρά θα επισκέπτονταν ξανά την πόλη μας!

Ήταν πραγματικά μια αξέχαστη εμπειρία που κανένας μας δεν θα ξεχάσει και ελπίζω όλοι μας να καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε ένα τέτοιο ταξίδι στη ζωή μας, με σκοπό να υπηρετήσουμε την ειρήνη και την ενότητα μεταξύ των ανθρώπων!

Μαρία Τσώνη Β5


Μια ζωή ποδήλατο

Την Δευτέρα, την ώρα της γυμναστικής, μπαίνοντας στο γυμναστήριο αντικρίσαμε δύο αγνώστους. Η κυρία των γαλλικών μας μας εξήγησε πως ήταν δύο Γάλλοι ποδηλάτες, ο Gaetan και η Priscilla.

Στην αρχή μας μίλησαν για τα χιλιόμετρα που διένυσαν, προκειμένου να φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη από την Γαλλία. Στη συνέχεια μας έδειξαν τον εξοπλισμό τους, και μας εξήγησαν πως τα φωτάκια των ποδηλάτων τους λειτουργούσαν με την ενέργεια που αναπαραγόταν από τους ίδιους κάνοντας πηδάλι. Η Priscilla μας εντυπωσίασε, όταν μας έδειξε πώς φόρτιζε και το κινητό της με τον ίδιο τρόπο!

Μετά μας έδειξαν ποιο πρέπει να είναι το σωστό ύψος της σέλας: όταν το πηδάλι βρίσκεται στην χαμηλότερη θέση του, το πόδι πρέπει να είναι μια ευθεία και η φτέρνα να πατάει πάνω του. Στο τέλος μας είπαν πως ο προορισμός τους είναι το Βιετνάμ και σκοπεύουν να φτάσουν εκεί ξοδεύοντας όσο λιγότερα χρήματα μπορούν.
Όλα αυτά τελικά ήταν και πολύ χρήσιμα και πολύ εντυπωσιακά!

Αμαλία-Γαλήνη Τσίλια – Χριστίνα Χαρμανίδη Β5