Διδακτική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Μαρώνειας

Στο πλαίσιο των μαθημάτων της Φυσικής Αγωγής και της Γεωγραφίας το τμήμα Α3 του Γυμνασίου μας πραγματοποίησε στις 15/12/2017 επίσκεψη στη Μαρώνεια Ροδόπης με σκοπό την ενημέρωση για το «ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6». Η συγκεκριμένη ενημέρωση έγινε στην αίθουσα προβολών του ΚΠΕ Μαρώνειας. Αξιοσημείωτο είναι ότι το μονοπάτι Ε6 ξεκινάει από τη σκανδιναβική χερσόνησο και καταλήγει στην κορυφή του Σάος στη Σαμοθράκη, καλύπτοντας 5.200 χλμ. 

Μετά την παρουσίαση της σχετικής θεωρίας όλοι μας, μαθητές και συνοδοί καθηγητές, εξασκηθήκαμε στην πράξη, «πατώντας» ένα μικρό κομμάτι του μονοπατιού στον οικισμό της Μαρώνειας και παίζοντας ένα ευφυέστατο παιχνίδι, «τον κρυμμένο θησαυρό του Οδυσσέα». Πρόκειται για ένα παιχνίδι ερωτήσεων, το οποίο μας «ταξιδεύει» σε όλον τον οικισμό με κατάληξη στον πλάτανο των 850 χρόνων, στην πλατεία του οικισμού. Επισκεφτήκαμε, επίσης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρώνειας (Αρχοντικό Ταβανιώτη), το οποίο φιλοξενεί μία πολύτιμη αρχαιολογική συλλογή, ενδεικτική των ευρημάτων από τις ανασκαφές που έχουν γίνει κατά καιρούς στην περιοχή.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το προσωπικό του ΚΠΕ Μαρώνειας, τον Νίκο, τη Δάφνη και την Έφη, για τη φιλοξενία και την ενημέρωση.
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε την σχετική παρουσίαση για το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6.

Αλέξης Αγιαννιτόπουλος

Συνοδοί καθηγητές: Μαρία Καλλίθρακα- Κόντου, καθηγήτρια Γεωγραφίας-Γεωλογίας & Αλέξης Αγιαννιτόπουλος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής


  • Το βίωμα μας από την εκδρομή στη Μαρώνεια
    Χάρη σε αυτήν την υπέροχη εκδρομή στη Μαρώνεια ακούσαμε και μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά για τα «μονοπάτια της Ευρώπης». Αρχικά, επισκεφτήκαμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου μας μίλησαν για το λογότυπο του Κέντρου. Έπειτα, μας είπαν λίγα λόγια για «τα ευρωπαϊκά μονοπάτια» και κατόπιν, πιο αναλυτικά για «το μονοπάτι Ε6». Αφού τελείωσε η παρουσίαση στο Κέντρο, φάγαμε κάτι στα γρήγορα και αναχωρήσαμε για το χωριό. Κατά τη διαδρομή μας με το λεωφορείο παίξαμε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι σχετικά με την παρουσίαση που προηγήθηκε και μόλις φτάσαμε στον προορισμό μας χωριστήκαμε σε ομάδες, για να εξερευνήσουμε το χωριό με ένα άλλο ενδιαφέρον παιχνίδι. Πήραμε μια πυξίδα, έναν πάπυρο με γρίφους και επισκεφτήκαμε κάποια μέρη του χωριού. Όταν τελειώσαμε την εξερεύνησή μας, ξεκουραστήκαμε και στη συνέχεια όλοι οι μαθητές του τμήματος αναχωρήσαμε για Αλεξανδρούπολη.

Γεωργία & Δήμητρα Μόκαλη

  • Στις 15 Δεκεμβρίου του 2017 το τμήμα Α3 του Σχολείου μας είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το Κ.Π.Ε Μαρώνειας και να γνωρίσει από κοντά την περιοχή. Η Μαρώνεια βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Ροδόπης, κοντά στις ακτές του Αιγαίου. Είναι χτισμένη κοντά στη θέση της ομηρικής θρακικής πόλης « Ίσμαρος».
    Μέσα από ένα παιχνίδι και με μοναδικά εργαλεία μια πυξίδα και έναν χάρτη ξεκίνησε η αναζήτηση «των καρτών» που μας δόθηκαν στο Κ.Π.Ε. Κάθε κάρτα είχε γραμμένο έναν γρίφο. Η λύση του γρίφου μάς αποκάλυπτε την ιστορία του τόπου αυτού. Έτσι, ξεδιπλώθηκαν γνώσεις και εικόνες πολύτιμες για εμάς: βυζαντινές εκκλησίες, αιωνόβια πλατάνια, πανέμορφα παραδοσιακά και καλοδιατηρημένα αρχοντικά, κρήνες με δροσερά νερά, δημόσια κτήρια εξαιρετικού ενδιαφέροντος, όπως το διδακτήριο των αδελφών Χατζέα και οι εκκλησίες του Αγίου Χαραλάμπους και του Αγίου Γεωργίου. Μάθαμε πως η Μαρώνεια χτίστηκε από Χίους αποικιστές. Επιπλέον, πως ήταν πλούσια σε βοσκοτόπια, μεταλλεία χρυσού, αργύρου και άλλων σιδηρομεταλλευμάτων. Τη μεγάλη της ακμή τη γνώρισε κατά τη ρωμαϊκή εποχή. Ξεχώριζε για τις αμπελοκαλλιέργειές της. Ο Οδυσσέας λέγεται πως μέθυσε τον Κύκλωπα Πολύφημο με «μαρώνειον οίνον». Το επιστέγασμα της επίσκεψης ήταν το αρχοντικό Ταβανιώτη με τα σπουδαία αρχαιολογικά εκθέματά του.
    Νιώσαμε υπέροχα που περπατήσαμε σ΄ ένα από τα επτά «μονοπάτια» που έχουν την αφετηρία τους στην Ευρώπη. Τα δύο από αυτά καταλήγουν στη Μαρώνεια.
    Η επίσκεψη μάς έκανε περήφανους για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

    Στέλιος Χατζησωτηρίου

  • Μαρώνεια! Η εκδρομή που οργανώθηκε από το 2ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να αποκτήσουμε μια αξέχαστη εμπειρία!!! Πήγαμε στο Κ.Π.Ε Μαρώνειας και μάθαμε πολλά καινούρια πράγματα για την περιοχή με «κωμικό» τρόπο και εκπαιδευτικά PowerPoint. Μέσω ενός παιχνιδιού που λεγόταν «κυνήγι θησαυρού» ξεναγηθήκαμε στην κωμόπολη περπατώντας, έτσι ώστε να βρούμε, μέσα από τις επτά κάρτες του παιχνιδιού, τη λύση στους γρίφους για την εξερεύνηση της επόμενης τοποθεσίας. Μου άρεσε πολύ η διαδικασία του παιχνιδιού, αλλά και ολόκληρη η εκδρομή ήταν μια υπέροχη εμπειρία! Ευχαριστούμε πολύ 2ο Γυμνάσιο!!!

Αγγελική Φάλλια