Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, καθιερωμένη από τον ΟΗΕ να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου, αποτέλεσε και για το Γυμνάσιό μας αφορμή για προβληματισμό και ευαισθητοποίηση των μαθητών πάνω σε θέματα κοινωνικής ένταξης και εκπαίδευσης  των ατόμων με αναπηρία. Χάρη σε μια σειρά από δράσεις στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2017 τα παιδιά μας ενημερώθηκαν σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τους συνανθρώπους τους με κινητικές και άλλες δυσκολίες ή σχετικά με τα αιτήματά τους για κοινωνική αναγνώριση, εκπαίδευση, επαγγελματική αποκατάσταση και άρση του αποκλεισμού, τον οποίο βιώνουν συχνά μέσα στο κοινωνικό περιβάλλον.

Στις  5 Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΑΜΕΑ  Έβρου μίλησε στους μαθητές του Γυμνασίου για το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην ισότιμη συμμετοχή στην εργασία, αλλά και στη ζωή ή την ευτυχία. Τα παιδιά, από την πλευρά τους, πρόσφεραν στον Σύλλογο μια μεγάλη ποσότητα πλαστικών πωμάτων για την αγορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μαζεύουμε καπάκια, χαρίζουμε χαμόγελα». Τα πλαστικά καπάκια, μάλιστα,  συγκέντρωσαν οι μαθητές  με έναν ιδιαίτερα ευχάριστο τρόπο, παίζοντας με αυτά μπάσκετ και βάζοντας «βολές» στις ειδικές «μπασκέτες», που στήθηκαν από τη διεύθυνση του Σχολείου σε διάφορα σημεία του κτηρίου! «Το τερπνόν και αθλητικόν… μετά του ωφελίμου και του οικολογικού»!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία  πραγματώθηκε, στη συνέχεια, με σχετικές συζητήσεις μέσα στις σχολικές αίθουσες, καθώς και με την προβολή  ηλεκτρονικού υλικού (βίντεο) για τις ειδικές ικανότητες των ατόμων  αυτών ή τα δικαιώματά τους στη ζωή, τη συνεκπαίδευση και την εργασία.

Οι σχολικές δράσεις, ωστόσο,  για την Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ είχαν ήδη  ξεκινήσει την προηγούμενη ημέρα, 4 Δεκεμβρίου 2017, με την επίσκεψη του Δεκαπενταμελούς Μαθητικού Συμβουλίου και του Διευθυντή μας κ. Βαλάση στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Αλεξ/πολης.  Αφήσαμε τελευταία την αναφορά μας στη συγκεκριμένη δράση, καθώς δεν αφορούσε μιαν απλή επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση! Ήταν μια μοναδική εμπειρία και συμμετοχή στη γιορτή που οργάνωσαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου!  Τα μέλη του 15μελούς Συμβουλίου μας ξεναγήθηκαν από τους μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου στα εργαστήρια και τις αίθουσες διδασκαλίας και θαύμασαν τα μαθητικά έργα.  Παράλληλα, διασκέδασαν, χόρεψαν και τραγούδησαν σε διαγωνισμό καραόκε μαζί με  μαθητές από όλα τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία της πόλης. Επάξια μάς εκπροσώπησε στον διαγωνισμό η μαθήτρια της Γ΄ Τάξης Δάφνη Κουκουρίδου!

Η  κοινότητα του 2ου Γυμνασίου ευχαριστεί θερμά την οικογένεια του ΕΕΕΚ Αλεξ/πολης για την άψογη φιλοξενία και την πολύτιμη εμπειρία συνύπαρξης και συνεκπαίδευσης με τους συμ-μαθητές του Ειδικού Επαγγελματικού Σχολείου, στους οποίους αφιερώνει ένα «βιντεάκι …αναμνήσεων»!