Γαλλοφωνία 2016

Γεύσεις και ποίηση
«Η Γεύση των λέξεων»
Η Ομάδα μας γεύτηκε την επιτυχία: Πρώτη  για την Περιφέρεια  ΑΜΘ στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2016

Με την προτροπή της καθηγήτριάς μας των Γαλλικών κ. Μαρίνας Τσαταλμπασίδου αποφασίσαμε φέτος να  πάρουμε  μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας που διοργανώνει κάθε χρόνο το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα. Δημιουργήσαμε λοιπόν μία ομάδα 25 μαθητών από την Α?, Β? και Γ? τάξη του σχολείου μας. Οι συναντήσεις μας ορίστηκαν κάθε Κυριακή για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο στον χώρο του Γυμνασίου. Έπρεπε  να  αναδείξουμε τον πλούτο και την ιστορία του τόπου μας μέσα από τη γαστρονομία του χρησιμοποιώντας  μία αίσθηση και  πέντε από τις  δέκα λέξεις της Γαλλοφωνίας 2016, που παραδοσιακά ορίζονται από την κριτική επιτροπή και που αποδεικνύουν τον πλούτο της γλωσσικής ποικιλίας διαφόρων γαλλόφωνων περιοχών.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας γνωρίσαμε τη δομή του Οργανισμού της Γαλλοφωνίας και τις γαλλόφωνες χώρες. Αναζητήσαμε πληροφορίες για την ιστορία και τη γαστρονομία του τόπου μας και τέλος παίξαμε το λογοτεχνικό παιχνίδι «Le cadavre exquis». Δημιουργήσαμε κι εμείς με την σειρά μας  πρωτότυπους  στίχους ? σαν μικροί σουρεαλιστές ?με βάση τους οποίους προτείναμε ένα εικονικό ταξίδι στον Έβρο και τη Σαμοθράκη δημιουργώντας μια ταινία. Τα εδέσματα του τόπου μας «έδεσαν» αρμονικά με τις λέξεις που είχαν επιλεγεί με δεσμό την αίσθηση της όρασης.

Τα οφέλη της συμμετοχής πολλά: Απολαύσαμε τη χαρά της δημιουργίας και της συνεργασίας, εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας στη γαλλική γλώσσα και νιώσαμε περήφανοι για την πανελλήνια διάκριση. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε τυχεροί, ώστε να συνεχίσουμε και την επόμενη σχολική χρονιά. Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να δείτε την ταινία μας!

Ευχαριστούμε πολύ την καθηγήτριά μας για όλα!!!

                            Σκαρλατίδου Ναταλία, Τσώνης Αθανάσιος, Φούρφαρο Τίμος


Η συμμετοχή μου στην Ομάδα Γαλλοφωνίας ήταν μια υπέροχη εμπειρία. Μου έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσω γνώσεις, να συνεργαστώ και να δημιουργήσω πράγματα μαζί με τους συμμαθητές μου. Ένιωσα πολύ περήφανος που διακριθήκαμε πανελλαδικά  ανάμεσα σε  5000 μαθητές  και η εργασία μας προτάθηκε για τα Μεγάλα Βραβεία, καθώς και για το ότι μίλησα εκπροσωπώντας την Ομάδα μου στην τελετή απονομής των βραβείων  που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου 2016 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Φούρφαρο Τίμος

Οι μαθητές που βραβεύτηκαν:

Ανδρικοπούλου Δέσποινα, Ανδρικοπούλου Χριστίνα, Αραμπατζής Πασχάλης, Δομούζης Δημήτρης, Ζανέ Ζαχαρίας, Νάσου Βερονίκη , Σανδαλτζοπούλου Αναστασία, Σκαρλατίδου Ναταλία, Τανγκίροβα Μαρία, Τσώνης Αθανάσιος, Φούρφαρο Τίμος, Τσακνής- Μαυρογένης Αλέξανδρος.

 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τσαταλμπασίδου Μαρίνα