Εκδρομή στην Καστοριά (14 -16/4/2016)

Φέτος οι μαθητές από τις σχολικές Πολιτιστικές Ομάδες πραγματοποιήσαμε την εκπαιδευτική εκδρομή μας στην Καστοριά. Την πρώτη ημέρα επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις με την αναπαράσταση του προϊστορικού λιμναίου οικισμού (5.500 π.Χ.) στο Δισπηλιό και θαυμάσαμε τις καλύβες πάνω σε ξύλινες πασσαλόπηκτες πλατφόρμες, τα σκεύη οικιακής χρήσης και τα εργαλεία εκείνης της εποχής. Στη συνέχεια πήγαμε στο μουσείο του οικισμού. Θαυμάσαμε ακόμη το ενυδρείο της Καστοριάς, το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων και μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, στο οποίο μάλιστα φιλοξενείται το εξαιρετικά απειλούμενο είδος ψαριού «οξύρρυγχος».

Η επόμενη μέρα μας ξεκίνησε με μια «γεύση» από λαογραφία, καθώς ξεναγηθήκαμε στο αρχοντικό Νερατζή Αϊβάζη και την οικία των αδερφών Εμμανουήλ, όπου στεγάζονται το λαογραφικό και ενδυματολογικό μουσείο της πόλης αντίστοιχα. Περπατώντας παράλληλα στη λίμνη, σε ένα μονοπάτι βγαλμένο από παραμύθι, φτάσαμε στο σπήλαιο του Δράκου. Το σπήλαιο αποτελείται από επτά υπόγειες λίμνες, δέκα αίθουσες, πέντε διαδρόμους-σήραγγες και δύο «ομοιώματα δράκου» σχηματισμένα από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, που χάρισαν και το όνομα στον «θησαυρό» που κρύβεται κάτω από τη γη εδώ και αιώνες. Σε μικρή απόσταση από το σπήλαιο βρίσκεται το ανδρικό μοναστήρι της Παναγιάς της Μαυριώτισσας, στο οποίο ανήκουν δύο εκκλησίες, εκ των οποίων η μία Βυζαντινών χρόνων και η άλλη μεταγενέστερη. Τη βόλτα μας συνεχίσαμε στο νησάκι του Άγιου Αχίλλειου στη μικρή Πρέσπα με τις πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες. Στον παραδοσιακό οικισμό Ψαράδες της μεγάλης Πρέσπας διακρίναμε τη λιθόκτιστη και την πλινθόκτιστη αρχιτεκτονική των κτισμάτων. Κατάφυτη η περιοχή γύρω από τις λίμνες Πρέσπες έκανε το τοπίο μαγικό!

Την τρίτη και τελευταία μέρα περιηγηθήκαμε στα πλακόστρωτα στενά της Καστοριάς και είδαμε από κοντά την επεξεργασία της γούνας. Η πόλη -χτισμένη αμφιθεατρικά με τα επιβλητικά αρχοντικά της- φάνταζε απομεινάρι μιας άλλης εποχής… Φυσικά, από την εκδρομή δεν έλειψε η μουσική, ο χορός και το παραδοσιακό φαγητό σε μια τοπική οικογενειακή ταβέρνα! Επιστρέψαμε γεμάτοι όμορφες αναμνήσεις και μοναδικές εμπειρίες.

Σοφία Κασαπίδου (Β2), μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας

Καστοριά! Μια πόλη ή ένας πίνακας ζωγραφικής; Τα σπίτια, άλλα μικρά, άλλα μεγάλα, άλλα πραγματικά αρχοντικά! Σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του βουνού. Πανέμορφα, ξεχωριστά, μοναδικά! Ποιο μου άρεσε πιο πολύ; ΌΛΑ! Και η λίμνη… Άλλη ομορφιά! Τα νερά της πότε γαλήνια και πότε ταραγμένα! Μέσα της κολυμπούσαν οι κύκνοι, κάτασπροι και πανέμορφοι!
Καστοριά! Μια πόλη ή ένας πίνακας ζωγραφικής; Μια υπόσχεση! Τρεις μέρες είναι λίγες για να τη χορτάσεις! Θα ξανάρθω!

Σμαράγδα Κουπερλίδου (Α2), μέλος των Διαδικτυακών Συντακτών

[…]Μια εντυπωσιακή επίσκεψη ήταν αυτή στο σπήλαιο του Δράκοντα, που πήρε το όνομά του από σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε σχήμα δράκου. Στο σπήλαιο βρίσκεται ένα από τα σπανιότερα είδη σταλακτίτη στον κόσμο. Εκεί εντοπίστηκαν παλαιοντολογικά κατάλοιπα με κυριότερα εκείνα της αρκούδας των σπηλαίων. Τέλος, το πιο εντυπωσιακό φυσικό τοπίο ήταν οι Πρέσπες, καθώς η μαγευτική διάβαση μιας πλωτής γέφυρας κατέληγε στη λωρίδα εδάφους που βρίσκεται ανάμεσα στις δύο Πρέσπες. Στο σημείο αυτό βλέπαμε στα δεξιά μας τη μεγάλη Πρέσπα και στα αριστερά τη μικρή…

Κυριακή Νάσου (Α2), μέλος της Δημοσιογραφικής Ομάδας


Συνοδοί καθηγητές:

  • Ν. Βαλάσης, Υπεύθυνος της Φωτογραφικής Ομάδας
  • Αλ. Αγιαννιτόπουλος: Υπεύθυνος του Προγράμματος «Let?s dance- A.O.C»
  • Στ. Βασιλειάδης, Μ. Σταθάκη, υπεύθυνοι των Διαδικτυακών Συντακτών
  • Β. Καραμιχάλη: Υπεύθυνη της Σχολικής χορωδίας και Ορχήστρας
  • Κ. Πατρικίου: Υπεύθυνη της Δημοσιογραφικής Ομάδας