Η εκδρομή της Γ΄ τάξης στα Γιάννενα (21- 24/4/2016)

Στη διάρκεια της τετραήμερης εκδρομής μας είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια πρώτη γνωριμία με την πόλη των Ιωαννίνων,  πρωτεύουσα του νομού και όλης της Ηπείρου. Η πόλη είναι χτισμένη στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας, στοιχείο που της δίνει μαγική φυσική ομορφιά. Από την άλλη, τα σημαντικά μνημεία της παραπέμπουν στη μακραίωνη ιστορία και την πλούσια παράδοσή της και καθιστούν την πόλη ιδιαίτερη και ξεχωριστή. Τα Γιάννενα, τέλος, αποτελούν  σήμερα μια πόλη ολοζώντανη με το Πανεπιστήμιο, τη σύγχρονη αγορά και τους χώρους ψυχαγωγίας, με το σύγχρονο οδικό δίκτυο και το αεροδρόμιο, μια πόλη που συνεχώς αναπτύσσεται αναδεικνύοντας ταυτόχρονα με περηφάνια το σπουδαίο παρελθόν της. Μετά την τριήμερη διαμονή και την περιήγησή μας, αφήσαμε τα Γιάννενα κρατώντας τις σημαντικότερες εικόνες από τις διαφορετικές «όψεις» της ζωής σ? αυτή την πόλη:  Τη σύγχρονη αγορά, τους πεζόδρομους, τους όμορφους χώρους ψυχαγωγίας, το πολύβουο κέντρο, τα παραδοσιακά μαγαζιά με τα προϊόντα της ντόπιας αργυροχρυσοχοΐας αλλά και τα πολυτελή σύγχρονα καταστήματα.

Τα αξιοθέατα της περιοχής:

«Ο Μώλος», όπως οι ντόπιοι ονομάζουν την όχθη της λίμνης με τα λιμανάκια από τα οποία ξεκινούν τα πλοιάρια που μεταφέρουν τον κόσμο στο «νησάκι». Απολαυστική η βόλτα στον καταπράσινο παραλίμνιο δρόμο, όπου ο περιπατητής έχει από τη μια πλευρά τη λίμνη και από την άλλη το κάστρο της πόλης.

Το κάστρο: Εισήλθαμε σ? αυτό από την κεντρική πύλη πάνω στην οποία διακρίναμε το οικόσημο του Αλή Πασά. Περπατήσαμε μέσα από τα δρομάκια του κάστρου και βρεθήκαμε στον λόφο με το τζαμί του Ασλάν Πασά, σ? ένα πανέμορφο σημείο με μαγευτική θέα προς τη λίμνη και την πόλη. Είδαμε επίσης τα τούρκικα λουτρά, το Σουφαρί Σαράι, όπου εκπαιδεύτηκαν από τον Αλή Πασά αγωνιστές του ?21 (όπως ο Καραϊσκάκης, ο Μπότσαρης, ο Ανδρούτσος), το Ίτς Καλέ, τον  οικογενειακό  τάφο  του Αλή Πασά και άλλα μνημεία.

Στο «νησάκι» των Ιωαννίνων, ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο κατοικούμενα νησιά λίμνης, επισκεφτήκαμε το σπίτι που υπήρξε το τελευταίο καταφύγιο του Αλή Πασά. Τα εκθέματα, το ίδιο το οίκημα και η πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση ζωντάνεψαν τις τελευταίες στιγμές αυτού του θρυλικού πασά σε μια περίοδο που ο ελληνισμός ξεκινούσε τον μεγάλο ξεσηκωμό του για να κερδίσει την ανεξαρτησία του.

Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Παύλου Βρέλη: Θαυμάσαμε τα μοναδικά κέρινα ομοιώματα, που δημιούργησε σε δύσκολες ομολογουμένως συνθήκες ο Παύλος Βρέλης και μας παραπέμπουν σε μεγάλες στιγμές της ιστορίας της Ηπείρου και όλης της Ελλάδας και στα πρόσωπα που συνδέθηκαν με αυτές, όπως η Κυρά Φροσύνη, οι Φιλικοί, ο Διονύσιος ο Σκυλόσοφος (επίσκοπος Τρικάλων), που επαναστάτησε το 1611. Η επανάστασή του απέτυχε  και ο ίδιος στη συνέχεια βρήκε τραγικό μαρτυρικό θάνατο από τους Οθωμανούς.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το σπήλαιο του Περάματος: Ένα φυσικό στολίδι, με μεγάλη ποικιλία σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες, που συμπλέκονται μεταξύ τους σε πρωτότυπους σχηματισμούς.  Πραγματικά, όταν ξεκίνησε η βόλτα μας στο εσωτερικό του σπηλαίου, δε φανταζόμασταν τον τόσο πλούσιο διάκοσμο και την ποικιλία των σχηματισμών! Πολύ κατατοπιστική ήταν και η ξενάγηση.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, ο χώρος του μαντείου και το αρχαίο θέατρο: Γνωρίσαμε την ιστορία του χώρου του αρχαίου ιερού και του αρχαίου θεάτρου, που δεσπόζει με το επιβλητικό κοίλο και τους τεράστιους αναλημματικούς τοίχους,  οι οποίοι το συγκρατούν. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σωζόμενα αρχαία ελληνικά θέατρα.

Το Μονοδέντρι : Ένα Ζαγοροχώρι χτισμένο σε μεγάλο υψόμετρο, πάνω και απέναντι από την απίστευτης ομορφιάς και αξίας χαράδρα του Βίκου. Απολαυστική μέσα στο δάσος η πορεία από το κέντρο του χωριού ως το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής με την παλιά εκκλησία και το φυσικό μπαλκονάκι στη  χαράδρα. Η θέα από το μπαλκόνι πραγματικά μας έκοψε την ανάσα!  Ακολούθησε «επιδρομή» στις αλευρόπιτες,  που σέρβιραν οι ταβέρνες του χωριού.

 Αγλαΐα Ρόγκα

Συνοδοί καθηγητές: Ν. Βαλάσης, Αλ. Αγιαννιτόπουλος, Μ. Καλλίθρακα- Κόντου, Μ. Παπαγεωργίου, Αγλ. Ρόγκα