Παρασκευή σαπουνιών

Κατά την παρασκευή σαπουνιώνΤην Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Περιβαλλοντικής Ομάδας στο εργαστήριο Χημείας του Γυμνασίου μας με σκοπό την παρασκευή σαπουνιών. Η χημικός του σχολείου μας, καθηγήτρια κ. Μάργου, ανέλυσε στους μαθητές της Ομάδας τη διαδικασία, τα μέσα και τις προδιαγραφές ασφαλείας για την παραγωγή των σαπουνιών. Έπειτα, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους καθηγητές της Ομάδας, την κ. Παπαδοπούλου και τον κ. Δαστερίδη, καθοδήγησαν τα μέλη της Ομάδας, ώστε να πραγματοποιήσουν από μόνα τους τη συγκεκριμένη παρασκευή. Σκοπός της δραστηριότητας ήταν να αναδειχτεί η χρησιμότητα των αρωματικών φυτών (αιθέρια έλαια) στην καθημερινή ζωή.

Οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες εργασίας, συνεργάστηκαν αρμονικά, για να φτιάξουν σαπούνια ορισμένου αριθμού, σχήματος και αρώματος αναμειγνύοντας με χειροκίνητα μίξερ ελαιόλαδο, νερό και καυστική σόδα για 20 περίπου λεπτά, ώσπου δηλαδή να γίνει η «σαπωνοποίηση». Στη συνέχεια, πρόσθεσαν στο μείγμα του σαπουνιού χρωστικές σταγόνες, αιθέρια έλαια από αρωματικά φυτά (π.χ. λεβάντα, πορτοκάλι, κανέλα, βανίλια, κεράσι ) ή υλικά, όπως κακάο, κανέλα και γαρύφαλλο, για να δοθεί χρώμα και άρωμα στα σαπούνια. Αφού τοποθέτησαν το τελικό μείγμα σε ειδικές φόρμες σιλικόνης, το άφησαν να στεγνώσει, ώστε να πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου η αντίδραση εξουδετέρωσης των ελαίων με την καυστική σόδα.

Το κλίμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ήταν πολύ ζεστό και φιλικό, καθώς οι καθηγητές βοηθούσαν και καθοδηγούσαν βήμα προς βήμα τους μαθητές, που ήταν όλοι τους πολύ ενεργοί και εργατικοί. Αξίζει, ακόμη, να αναφερθεί ότι η αίθουσα του εργαστηρίου μοσχοβολούσε για την υπόλοιπη εβδομάδα!
Ο ενθουσιασμός και η χαρά των μαθητών της Ομάδας ήταν έκδηλη, γι΄ αυτό και η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί σε επόμενη συνάντηση της ομάδας. Τα σαπούνια της πρώτης «σοδειάς», αφού «ωριμάσουν», θα πουληθούν πιθανότατα στο χριστουγεννιάτικο φιλανθρωπικό μπαζάρ που διοργανώνει το σχολείο μας.

Συνταγή παρασκευής σαπουνιών!

soapCartoonΜάρω Πατλάκα, Αντώνης Φούρφαρο,
μέλη της Περιβαλλοντικής και της Δημοσιογραφικής Ομάδας

Φωτογραφική κάλυψη: Γ.Αθ. Γερέλκης, μέλος της Δημοσιογραφικής Ομάδας & της Ομάδας Ιστοσελίδας