Γαλλική γλώσσα στη Γ Γυμνασίου
Εργασίες-παρουσιάσεις με θέμα διάσημες προσωπικότητες

Στο μάθημα των γαλλικών, στη Γ’ γυμνασίου, στο 2ο τετράμηνο, μία από τις ενότητες που δουλεύουμε, έχει τη θεματολογία «Γαλλικές διασημότητες» ή “Des célébrités françaises ”.

Οι μαθητές εισάγονται στην ενότητα με βίντεο που τους παρουσιάζει κάποιες από τις διασημότερες προσωπικότητες στη Γαλλία: καλλιτέχνες, αθλητές, ανθρώπους των γραμμάτων. Ακολουθούν σχετικές διαδικτυακές ασκήσεις κατανόησης του βίντεο και εμπέδωσης του λεξιλογίου. Η συγκεκριμένη ενότητα έλκει το ενδιαφέρον των παιδιών αυτής της ηλικίας, καθώς τους αρέσει να μαθαίνουν για ανθρώπους διάσημους, ιδιαίτερα για ηθοποιούς, τραγουδιστές ή ποδοσφαιριστές. 

Στο τέλος της ενότητας, οι μαθητές καλούνται να παραδώσουν ατομική εργασία, με την μορφή παρουσίασης ppt ή βίντεο, αφού τους έχουν δοθεί οδηγίες με συγκεκριμένες παραμέτρους. Η εν λόγω εργασία αναρτάται και ανατίθεται μέσω της πλατφόρμας του σχολικού δικτύου, e-class.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές παρουσίασαν όλοι τον διάσημο Γάλλο ή Γαλλίδα που επέλεξαν και είναι αλήθεια ότι δούλεψαν πολύ και έφεραν στην τάξη ευφάνταστες παρουσιάσεις. Όπως είναι φυσικό, άλλοι λίγο περισσότερο, άλλοι λιγότερο! Στις προτιμήσεις τους, πρωταγωνίστησαν αθλητές όπως ο Kylian Mbappé, ο Antoine Griezmann, ο Victor MWebanyama και αρκετοί άλλοι, ηθοποιοί, τραγουδιστές, αλλά και σχεδιαστές μόδας όπως ο Christian Dior ή ο YSL. Όλες οι εργασίες αξίζουν μπράβο και αναδεικνύουν τις δεξιότητες των παιδιών τόσο στην ξένη γλώσσα, όσο και στα ψηφιακά εργαλεία.

Υπήρξε όμως και ένας μαθητής, με άλλα ενδιαφέροντα, όχι συνηθισμένα για την ηλικία αυτή, που όμως προκάλεσαν συγκίνηση στην τάξη, καθώς αυτός ο μαθητής παρουσίασε μια προσωπικότητα από προηγούμενο αιώνα, που αυτοθυσιάστηκε για να σώσει πολλές ζωές. Ο συγκεκριμένος μαθητής κατέθεσε στην τάξη ότι έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα τρένα και διαβάζει πολλά για την ιστορία τους. Αποφάσισε λοιπόν και μας παρουσίασε, στα γαλλικά, έναν Αμερικάνο  μηχανοδηγό, ο οποίος έμεινε στην ιστορία, καθώς το 1900, αποφάσισε να προειδοποιήσει και να σώσει εκατοντάδες ζωές, ενόψει σύγκρουσης με εμπορική αμαξοστοιχία, ενώ ο ίδιος έμεινε επάνω στο τρένο και έχασε την ζωή του. Το όνομά του ήταν Casey Jones και ήταν για όλη την τάξη πολύ ιδιαίτερο που ένας μαθητής αυτής της ηλικίας, αποφάσισε και παρουσίασε μια τέτοια προσωπικότητα, που συμβολίζει την ηρωική πράξη της αυτοθυσίας.

Έτσι, έφτασε και η φετινή χρονιά στο τέλος της και αποχαιρετούμε με συγκίνηση όλα αυτά τα παιδιά της Γ ’γυμνασίου, με τα οποία εγώ προσωπικά ξεκίνησα την θητεία μου στο 2ο Γυμνάσιο και πέρασα τρεις σχολικές χρονιές μαζί τους. Τους εύχομαι ολόψυχα καλή συνέχεια στα λύκεια που θα πάνε, να είναι γερές και γεροί και να κυνηγούν ό,τι ο καθένας ονειρεύεται!

Η εκπαιδευτικός γαλλικής γλώσσας,
Παπαδοπούλου Φανή ΠΕ05