Διάχυση καλών πρακτικών
Συνεργασία 3ο – 2ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης

Ως συνέχεια της δράσης που πραγματοποιήθηκε στο 2ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης στις 31/1/2024, την Τετάρτη 22/5/2024 πραγματοποιήθηκε ενημέρωση με θέμα «Κρυπτογραφία και μαθηματικά» στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης. Συμμετείχαν οι μαθητές του Γ2 του 2ου Γυμνασίου και οι μαθητές των τμημάτων Γ2 και Γ3 του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης. Την ενημέρωση σχεδίασαν, οργάνωσαν και υλοποίησαν  ο κ. Παπαδόπουλος Νικόλαος, μαθηματικός του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης και η κ. Μόκαλη Μενεξιά, μαθηματικός του 2ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης. Συμετείχαν ο κ. Κοσμίδης Ιορδάνης, διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης και η κ. Σοφιανού Μαρία, καθηγήτρια Oικιακής Oικονομίας του 2ου Γυμνασίου.

Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες των 3-4 ατόμων, ενημερώθηκαν για την κρυπτογραφία και την κρυπτανάλυση από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα και μέσα από εργασίες που τους ανατέθηκαν κρυπτογράφησαν μηνύματα και έσπασαν κώδικες χρησιμοποιώντας τον κώδικα του Καίσαρα, μονοαλφαβητικά κρυπτογραφήματα, το κρυπτογράφημα του Βιζενέρ και πίνακες συχνοτήτων.

Οι μαθητές χάρηκαν ιδιαίτερα αυτήν την ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα  δράση και τη συνεργασία τους  με συμμαθητές από άλλο σχολείο.

Η συντάκτρια του άρθρου
Μόκαλη Μενεξιά