«Ειδήσεις για δυο θανάτους»

Στις 13 Απριλίου 2015 έφυγαν από τη ζωή δυο σπουδαίοι και παγκοσμίως γνωστοί συγγραφείς, ο Ουρουγουανός Εντουάρντο Γκαλεάνο και ο σημαντικότερος ίσως μυθιστοριογράφος της Γερμανίας, Γκύντερ Γκρας.


Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο, δημοσιογράφος, αφηγητής και δοκιμιογράφος, αφιέρωσε την καριέρα του στη μελέτη του βάθους και των αντιθέσεων της Λατινικής Αμερικής.
Ο δημιουργός λογοτεχνικών αριστουργημάτων, όπως είναι η τριλογία «Μνήμες φωτιάς» (1982-1986), «Καθρέφτες: Μια σχεδόν παγκόσμια ιστορία» (2008) αλλά και το θρυλικό έργο «Ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής» (1971), υπήρξε ένας βαθιά πολιτικοποιημένος συγγραφέας.

filanagn1Ο ίδιος είχε δηλώσει: «Είμαι ένας συγγραφέας που θα ήθελε να συνεισφέρει στη διάσωση της απαχθείσας μνήμης όλης της Αμερικής, αλλά πάνω από όλα της Λατινικής Αμερικής, πατρίδας περιφρονημένης και αγαπητής».(Αντλήθηκε 14/4/2015,tvxs.gr)

Το 1975 και το 1978 τιμήθηκε με το μεγαλύτερο βραβείο της Λατινικής Αμερικής, το Casa de las Americas, το 1989 με το American Book Award για τις «Μνήμες φωτιάς» (Washington University, ΗΠΑ) και το 1999 με το Βραβείο Cultural Freedom Award, που του απονεμήθηκε από το Ίδρυμα Lannan Foundation (Σάντα Φε, ΗΠΑ).

Κάποια από τα μηνύματα και τις αξίες που υποστήριξε ο συγγραφέας και ποιητής, όλα χαρακτηριστικά του τρόπου και της θεματολογίας του Εντουάρτο Γκαλεάνο, βρήκαμε στο παρακάτω βίντεο στο youtube, το οποίο και δανειστήκαμε . Το βίντεο δημιούργησε ένας Έλληνας εκπαιδευτικός, για μη κερδοσκοπικούς φυσικά σκοπούς και το αφιέρωσε στους μαθητές του. Το απόσπασμα προέρχεται από το βιβλίο του Εντ. Γκαλεάνο, «Μέρες και νύχτες αγάπης και πολέμου», 1976. Το παρουσιάζουμε ως μια δουλειά που θα θέλαμε να κοσμεί και τη δική μας ιστοσελίδα και το προτείνουμε να το απολαύσετε.

filanagn2Ο Γκύντερ Γκρας γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1927 στο Ντάντσιχ, το σημερινό Γκντανσκ της Πολωνίας. Ο πατέρας του ήταν Γερμανός και η μητέρα του προερχόταν από μια σλαβική μειονότητα της Πρωσίας.
Έζησε την «υποδειγματική γερμανική νεότητα» της γενιάς του και σε ηλικία 11 ετών εντάχθηκε στη χιτλερική νεολαία, όπως ο ίδιος εξομολογήθηκε το 2006 στο αυτοβιογραφικό του έργο «Ξεφλουδίζοντας το κρεμμύδι», αρχικώς για να ξεφύγει από τα ασφυκτικά πλαίσια «της μικροαστικής καθολικής οικογένειάς του». Το 1944 έγινε μέλος των Βάφεν Ες-Ες και πολέμησε μέχρι που αιχμαλωτίστηκε από τους Αμερικανούς προς το τέλος του πολέμου. Απελευθερώθηκε το 1946. Συνειδητοποιημένος πλέον πολίτης και έχοντας ζήσει τη θηριωδία του πολέμου αφιερώθηκε στον παγκόσμιο αντιφασιστικό αγώνα.
Μετά τον πόλεμο και αφού έκανε διάφορες δουλειές- από λιθοξόος ως και ανθρακωρύχος- σπούδασε γραφιστική και γλυπτική στα Πανεπιστήμια του Ντύσελντορφ και του Βερολίνου, ενώ έζησε και στο Παρίσι, όπου ήρθε σε επαφή με λογοτεχνικούς κύκλους. Έτσι, τη δεκαετία του 1950 αποφάσισε να γίνει συγγραφέας και αργότερα τάχθηκε στο πλευρό των αντιφασιστών συγγραφέων της «Ομάδας 47» και του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού Βίλι Μπραντ.
Το 1999 τιμήθηκε με το νόμπελ λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Από το 1959, όταν εκδόθηκε το «Τενεκεδένιο ταμπούρλο», ο Γκρας δε σταμάτησε ποτέ να φέρνει τη χώρα του σε αντιπαράθεση με το ναζιστικό παρελθόν της. «Με ένα και μόνο βιβλίο γέννησε τη μεταπολεμική γερμανική λογοτεχνία», είχε γράψει το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ. Χωρίς τις αδιάκοπες παρεμβάσεις του Γκρας «η Γερμανία θα ήταν μια άλλη Γερμανία, μολονότι ο στοχαστής αυτός κάποιες φορές μας χτυπούσε στα νεύρα», πρόσθεσε το περιοδικό.

 To 2012 o συγγραφέας επανήλθε στην ελληνική και ευρωπαϊκή επικαιρότητα με το ποίημά του «Το όνειδος της Ευρώπης», στο οποίο υιοθετεί ξεκάθαρα φιλελληνικές θέσεις στο θέμα της ελληνικής κρίσης.

Άλλα έργα του: Γάτα και ποντίκι (1961), Σκυλίσια χρόνια (1963), Ο Μπουτ, το ψάρι(1979), Δυσοίωνα κοάσματα (1992), Ένα ευρύ πεδίο (1995), Ο αιώνας μου (1999), Σαν το κάβουρα(2002).
«Καλό ταξίδι» σε έναν άνθρωπο που είχε το θάρρος να ξεγυμνώσει το παρελθόν του και να αγωνιστεί για τις πανανθρώπινες αξίες της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης? Τον αποχαιρετούμε υπό τους ήχους του καταπληκτικού «Τενεκεδένιου ταμπούρλου» του?

Αναζητήστε με κάθε τρόπο και προσπαθήστε να διαβάσετε βιβλία των παραπάνω συγγραφέων. Μπορείτε να ακούσετε το ποίημα του Γκ. Γκρας για την Ελλάδα εδώ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *