Μαρί Γκουντό, Η ωραία Ελένη,
Σειρά: Μυθολογικά πρόσωπα, ΚΕΔΡΟΣ
Ποια ήταν η «ωραία Ελένη» των αρχαίων ελληνικών θρύλων; Το βιβλίο της Μ. Γκουντό αφηγείται τη ζωή της μυθικής ηρωίδας συνταιριάζοντας όλους τους σχετικούς αρχαίους ελληνικούς μύθους, οι οποίοι συχνά είναι αντιφατικοί μεταξύ τους. Η αφήγηση ξεκινά με τα ξένοιαστα παιδικά χρόνια της Ελένης, ξεγνοιασιά που τη σκιάζουν οι αμφιβολίες της για την πραγματική καταγωγή της. Συνεχίζει με την προσπάθεια του Τυνδάρεω να παντρέψει την κόρη του, τη γνωριμία της με τον Μενέλαο, τη γνωριμία αργότερα με τον μεγάλο της έρωτα, τον Πάρη, τη φυγή της στην Τροία, το μαρτύριό της μακριά από την πατρίδα και τους δικούς της ανθρώπους. Τελειώνει βέβαια με τον Τρωικό πόλεμο και το δίλημμα της ηρωίδας αν θα έπρεπε να υποστηρίξει την παλιά ή τη νέα της πατρίδα, που της φέρθηκε τόσο ζεστά και ανθρώπινα.
Στο βιβλίο της η Μ. Γκουντό τονίζει την ανθρώπινη πλευρά της ηρωίδας. Η Ελένη δεν είναι μόνο το σύμβολο της γυναικείας ομορφιάς, της καταστροφικής μάλιστα ομορφιάς που οδηγεί πλήθος ανθρώπων στον όλεθρο και τον χαμό. Η Ελένη της Γκουντό είναι συγκεκριμένο πρόσωπο, έχει αδυναμίες, κάνει λάθη, προβληματίζεται, μετανιώνει, επιμένει, αμφιβάλλει.
Είμαι σίγουρη πως αν πάρετε το βιβλίο στα χέρια σας και το ξεφυλλίσετε, στο τέλος δε θα αντισταθείτε και θα προχωρήσετε στην ανάγνωσή του. Η αφήγηση είναι πολύ ευχάριστη, ρέει εύκολα και επίσης μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή, σε μέρη όπως η Σπάρτη και η Τροία. Γνωρίζουμε με ευχάριστο τρόπο στοιχεία του πολιτισμού εκείνης της εποχής και, μέσα από την ιστορία της Ελένης, γνωρίζουμε και στοιχεία της κοριτσίστικης και της γυναικείας ψυχολογίας.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη του βιβλίου ίσως είναι το τελευταίο, όπου η συγγραφέας δίνει την ετυμολογία των αρχαιοελληνικών ονομάτων της Ελένης, των επιφανών Τρώων και των Ατρειδών, για να τους γνωρίσουμε μέσα από τη σημασία του ονόματός τους. Άλλωστε, για τους αρχαίους Έλληνες, το όνομα των ηρώων υποδήλωνε πάντα τον χαρακτήρα και τη μοίρα τους.
Τσολάκη Φωτεινή, Γ5