2η Διεθνική συνάντηση του προγράμματος Erasmus+
στο Giurgiu της Ρουμανίας στις αρχές Μαΐου 2022

Από τις 2 έως τις 7 Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “Jardin pédagogique / Gaspillage alimentaire” δώδεκα μαθητές και τρεις καθηγητές ταξίδεψαν στο Giurgiu της Ρουμανίας για να πάρουν μέρος στη δεύτερη διεθνική συνάντηση των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Την πρώτη ημέρα η ομάδα του Γυμνασίου μας συνάντησε τους ξένους εταίρους στο σχολείο υποδοχής. Εκεί επισκέφτηκε τις τάξεις και ενημερώθηκε για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Ακολούθησε παρουσίαση του παιδαγωγικού κήπου, προϊόν του προγράμματος με διάφορα φρούτα και λαχανικά. Οι Έλληνες μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο παιδαγωγικό ατελιέ στην αυλή του σχολείου όπου φύτεψαν λουλούδια. 

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μια βόλτα στην πόλη. Από την ξενάγηση αυτή ξεχώρισε η στάση στον Δούναβη ποταμό. Μικροί και μεγάλοι θαύμασαν το μέγεθος του ποταμού και έβγαλαν πολλές φωτογραφίες.

Τις επόμενες δύο μέρες πραγματοποιήθηκαν εκδρομές στη γύρω περιοχή. Αυτές περιλάμβαναν επίσκεψη στη Μονή Κομάνα, της οποίας η ιστορία ξεκινά από τον 15ο αιώνα. Εκεί φυλάσσονται τα λείψανα αγίων και πολλών στρατιωτών που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Α’ ΠΠ. Ακολούθησε ξενάγηση στο μουσείο «Le Moulin à papier», όπου μεγάλη εντύπωση έκανε η παρουσίαση ανακύκλωσης χαρτιού. Στον ίδιο χώρο, οι ομάδες του προγράμματος επισκέφτηκαν το «χωριό των επαγγελμάτων», όπου γίνεται αναβίωση παλιών επαγγελμάτων και παρουσιάζεται το πώς εργάζονταν στο παρελθόν οι τεχνίτες για την παραγωγή υφασμάτων, μεταλλικών, κεραμικών και ξύλινων αντικειμένων. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το ομώνυμο εθνικό πάρκο που αποτελεί σημαντικό βιότοπο και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα άθλησης και διασκέδασης, παρέχοντας ποικίλες δραστηριότητες. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με τη συμμετοχή τους στη δράση «zip line» (εναέρια τροχαλία) και απόλαυσαν τη βαρκάδα.

Το ταξίδι στο Βουκουρέστι ήταν, επίσης, μια πολύ ωραία εμπειρία. Περιλάμβανε ξενάγηση στον υδροβιότοπο της πόλης, που βελτιώνει σημαντικά το μικροκλίμα της περιοχής, στο ιστορικό κέντρο και στον βοτανικό κήπο.

Την τελευταία μέρα οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, συνεργάστηκαν, δημιούργησαν ζωγραφιές και έγραψαν συνθήματα για να αναδείξουν τη σημασία της φύσης. Το βράδυ ακολούθησε η Ευρωπαϊκή βραδιά, κατά την οποία Έλληνες και ξένοι μαθητές χόρεψαν και διασκέδασαν! Ωστόσο τα συναισθήματα ήταν ανάμικτα και επικράτησε μεγάλη συγκίνηση καθώς η συνάντηση με τους εταίρους μας έφτανε στο τέλος της και οι μαθητές ήταν ιδιαίτερα λυπημένοι που έπρεπε να αποχαιρετήσουν τους ξένους φίλους τους, με τους οποίους είχαν περάσει πολλές όμορφες στιγμές την τελευταία βδομάδα. Έτσι, δόθηκαν υποσχέσεις ότι η μεταξύ τους επικοινωνία θα συνεχιστεί και ανανεώθηκε το ραντεβού για την επόμενη διεθνική συνάντηση στο Τικλένι της Ρουμανίας τον ερχόμενο Οκτώβριο!

Οι συνοδοί καθηγητές: Ν. Κανταρίδης, Μ. Σοφιανού και Μ. Σταθάκη


Εντυπώσεις μαθητών και μαθητριών