6η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού (27 Σεπτεμβρίου 2019)
Θεματικός άξονας: «Αγαπώ την Άθληση- Αγαπώ την Υγεία μου»

Η φετινή Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού είχε ως θεματικό άξονα και στόχο τη θωράκιση της ανθρώπινης υγείας μέσω της κίνησης ή της φυσικής άσκησης. Οι μαθήτριες και οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης, με συμπαραστάτες τους καθηγητές, προσπάθησαν να υπηρετήσουν αυτόν τον σημαντικό στόχο, συμμετέχοντας σε αθλοπαιδιές, ομαδικά παιχνίδια και άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Η ικανοποίηση και η ψυχική ευφορία, που αποφέρει η μη ανταγωνιστική άθληση, ήταν έκδηλη στα παιδικά πρόσωπα κατά τη λήξη των δράσεων της Ημέρας. Η άσκηση σε χαμηλούς ρυθμούς είναι απολύτως τεκμηριωμένο ότι συμβάλλει στην ευεξία, στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και στην ομαλή σωματική ανάπτυξη, ιδιαίτερα των εφήβων.

Με «οδηγό» τη συγκεκριμένη θεμελιώδη επιστημονική αρχή, η σχολική μας κοινότητα υλοποίησε τις ακόλουθες αθλητικές και καλλιτεχνικές δράσεις:

  • Ποδηλατοβόλτα στην πόλη. Οι ποδηλάτες, φορώντας τα κράνη και τα κλασικά γιλέκα ασφαλείας, με γραμμένα πάνω τους τα συνθήματα της άθλησης και της υγιεινής ζωής, έγιναν οι «σημαιοφόροι» του αθλητικού ιδεώδους και της ψυχαγωγίας μέσω της φυσικής άσκησης.
  • Πεζοπορία στην πόλη για 2019 μέτρα, όπως όριζε και η Ευρωπαϊκή Ημέρα Αθλητισμού, η οποία συνεορταζόταν εφέτος με την 6η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.
  • Αθλοπαιδιές, όπως πετοσφαίριση, ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, επιτραπέζια αντισφαίριση, με μικτές, σε κάποιες περιπτώσεις, ομάδες αγοριών – κοριτσιών.
  • Παιχνίδια, όπως διελκυστίνδα.
  • Επιτοίχια ζωγραφική και ζωγραφική σε βότσαλα από ομάδες μαθητών για την προώθηση των συνθημάτων και των ιδεών της άθλησης.
  • Παραδοσιακοί χοροί… ως επιστέγασμα των εκδηλώσεων και των δράσεών μας.

Μία από τις σπουδαιότερες στιγμές της Ημέρας ήταν η συνεργασία και η συν-άθληση με τις μαθήτριες, τους μαθητές και τους καθηγητές του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι μας επισκέφτηκαν και εφέτος. Δε θα πάψουμε να τους ευχαριστούμε για την αγάπη που δείχνουν στο 2ο Γυμνάσιο και τη δυνατότητα που μας δίνουν κάθε χρόνο να συν-δημιουργούμε και να συν-αθλούμαστε!

Συγχαρητήρια στους καθηγητές του Σχολείου μας, οι οποίοι «συντρόφευσαν» τους μαθητές στις δράσεις τους, δίνοντας πρώτοι το μήνυμα της ανάγκης για φυσική άσκηση και ευεξία!

Συγχαρητήρια, κυρίως, σε όλους τους μαθητές για τη συμμετοχή τους στα αθλητικά και εικαστικά δρώμενα και για τον ζήλο τους όσον αφορά στην πραγμάτωση των στόχων της Ημέρας! Αναμφίβολα, στο 2ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης «αγαπούμε την άθληση – αγαπούμε την υγεία μας»!


Οι μαθητές μας έγραψαν για την Ημέρα Αθλητισμού:

Στέλιος Χατζησωτηρίου( τμήμα Γ3):

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 είχαμε την ευκαιρία, εμείς οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης, να απολαύσουμε μια μέρα αφιερωμένη στον αθλητισμό.
Το σύνθημά μας ήταν «Αγαπώ την άθληση – Αγαπώ την υγεία μου». Επιδοθήκαμε στο μπάσκετ, στο βόλεϊ, στο ποδόσφαιρο, στη διελκυστίνδα, στο πινγκ- πονγκ και στην πεζοπορία. Ενημερωθήκαμε για την αξία της άθλησης και της κίνησης. Οι αρχαίοι Έλληνες, άλλωστε, πίστευαν ότι «κίνησις ζωή ἐστιν». Πράγματι, όταν ο άνθρωπος δεν κινείται, περιέρχεται σε μιαν κατάσταση απραξίας και μεταβάλλεται σταδιακά σε μια «παθητική μάζα». Αυτό, όμως, επηρεάζει την υγεία του, τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική. Άτομο που δεν αθλείται γίνεται μαλθακό, αδύναμο και προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες. Παράλληλα, ο αθλητισμός βοηθά τον άνθρωπο και στις πνευματικές του επιδόσεις. Μεγάλες μορφές των Γραμμάτων, όπως ο Πλάτωνας ή ο Ευριπίδης, είχαν διακριθεί στη νεότητά τους και στον αθλητισμό, πράγμα που μας επιτρέπει να πούμε ότι η σωματική άθληση δεν παρεμποδίζει καθόλου την πνευματική δράση. Ας βάλουμε όλοι, λοιπόν, την άθληση στη ζωή μας!

Μαριάννα Κεραμάρη(Τμήμα Β1):

Η 6η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού εορτάστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2019. Εκτός από τις αθλητικές δραστηριότητες, διοργανώσαμε στο Σχολείο μας μια δράση ζωγραφικής βοτσάλων. Μαθητές από όλες τις τάξεις συμμετείχαν, ενώ είχαμε την τιμή να δεχτούμε στη συντροφιά μας τα παιδιά του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης. Μέσα από τη ζωγραφική στα βότσαλα θέλαμε να περάσουμε μηνύματα σε σχέση με την Ημέρα του Αθλητισμού, όπως: «Αθλούμαι, άρα υπάρχω»! «Λέμε ναι στην άθληση και όχι στην καθιστική ζωή»! «Όλοι έχουμε δικαίωμα στην άθληση»! «Αγαπώ τον αθλητισμό» κ.ά. Το κυριότερο, όμως, μήνυμα που θέλαμε να διαδώσουμε για εκείνη την ημέρα ήταν «Αγαπώ την άθληση- Αγαπώ την υγεία μου» και πιστεύω πως καταφέραμε να το πετύχουμε!