Διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της Α΄ τάξης στην περιοχή Κερκίνης Σερρών

Μάρτιος 2018! Έφτασε η πολυπόθητη ώρα για εμάς, τα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου:  Η  επίσκεψη στη λίμνη Κερκίνη, η υλοποίηση του περιβαλλοντικού προγράμματος, οι δράσεις στον χώρο της λίμνης! Μετά από  μια πολύ όμορφη διαδρομή  προς τον νομό Σερρών και την Κερκίνη, ξεκινήσαμε για την πρώτη μας δράση!  Πεζοπορία γύρω από τη λίμνη! Ο ξεναγός μας μάς έδωσε αρκετές πληροφορίες γι΄ αυτήν.  Η λίμνη Κερκίνη είναι μια τεχνητή λίμνη, που σχηματίστηκε με τη δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα. Η έκταση της λίμνης ποικίλλει ανάλογα με την εποχή. Αποτελεί  προστατευόμενο υδροβιότοπο και τοπίο σπάνιας ομορφιάς με θέα στο βουνό Μπέλες και την κοιλάδα των Σερρών. Αξιοσημείωτη πληροφορία ήταν ότι ένα μικρό κομμάτι της λίμνης – παρ΄ όλο που αυτή είναι τεχνητή- υπήρχε από αρχαιοτάτων χρόνων και το μέγεθός του  εξαρτιόταν από το πόσο νερό θα κατέβαζε ο ποταμός Στρυμόνας, ο οποίος παραμένει και σήμερα ο κύριος τροφοδότης της Κερκίνης. Λέγεται ότι στα παραλίμνια δάση ζούσαν αρκούδες, ταύροι, λύγκες και λιοντάρια. Τα λιοντάρια, μάλιστα, είχαν επιτεθεί στον στρατό του Ξέρξη κατά το πέρασμά του από τον Στρυμόνα.

Η δεύτερη δράση μας ήταν η τοξοβολία από απόσταση 10 μέτρων και τρίτη δράση η ενημέρωσή μας από ειδικούς σχετικά με τον υδροβιότοπο της Κερκίνης. Η περιοχή έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ενημερωθήκαμε για τα πολυάριθμα είδη πουλιών που κατοικούν στη λίμνη, όπως είναι ο ροδοπελεκάνος,  ο αργυροπελεκάνος, ο ερωδιός, ο σταχτοτσικνιάς, ο  κορμοράνος. Η περιοχή αποτελεί, επίσης, σταθμό και για τα αποδημητικά πουλιά. Χαρακτηριστικό του υδροβιότοπου της λίμνης είναι οι αγέλες με τα βουβάλια.  Η ενημέρωσή μας έκλεισε με συζήτηση πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα.

Η τέταρτη δράση μας ήταν η βαρκάδα στη λίμνη. Είχαμε την ευκαιρία να μπούμε στην «καρδιά» του υδροβιότοπου και να ακολουθήσουμε τους υδάτινους δρόμους της λίμνης. Έπειτα, με τα κιάλια είδαμε τις φωλιές των πελεκάνων. Οι τοπικοί παράγοντες μάς ενημέρωσαν πως απαιτείται να γίνουν κάποια έργα για την καλύτερη διαχείριση των υδάτων και την εκβάθυνση της λίμνης,  έτσι που αυτή να παραμείνει ζωντανή και όμορφη,  αποτελώντας παράλληλα μοχλό ανάπτυξης  στην περιοχή.

Επισκεφτήκαμε και το επιβλητικό μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Η Μονή έχει κτιστεί χωρίς τσιμέντο και είναι βυζαντινής τεχνοτροπίας. Η θέα από εκεί είναι μοναδική, γιατί η Μονή βρίσκεται σε ύψωμα. Οι μοναχές μάς καλοδέχτηκαν, κέρασαν λουκούμι και εμείς απολαύσαμε το γαλήνιο τοπίο.

Η εκδρομή τελείωσε αφήνοντας σε εμάς ένα πλήθος παραστάσεων και συναισθημάτων για τις ομορφιές της πατρίδας μας.

Στέλιος Χατζησωτηρίου, μαθητής του τμήματος  Α3

Οι μαθητές επισκέφτηκαν την περιοχή της Κερκίνης σε δύο φάσεις και ανά τμήματα, στις 2-3 Μαρτίου( α΄φάση)  και 9-10 Μαρτίου 2018 (β΄φάση).

Συνοδοί καθηγητές: κκ. Ν. Βαλάσης, Αλ. Αγιαννιτόπουλος, Μ. Καλλίθρακα, Δ. Κηπουρός, Β. Λουκά, Μ. Παπαγεωργίου, Αγλ. Ρόγκα.