Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο 2ο Γυμνάσιο (21/2/2017)
Επίσκεψη της Γ΄ Τάξης στα ΕΠΑ.Λ. της Αλεξ/πολης (10/3/2017)

Η ενημέρωση των μαθητών της Γ΄ Τάξης σχετικά με τη φοίτησή τους στο επόμενο επίπεδο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και σχετικά με γενικά θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού ή σταδιοδρομίας έγινε σε δύο φάσεις.

Η πρώτη αφορούσε μια Ημερίδα Προσανατολισμού με ομιλητές ορισμένους καθηγητές από τα ΕΠΑ.Λ. της πόλης μας και την κ. Λαμπρακάκη, υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Έβρου. Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας προβλήθηκε και η βραβευμένη ταινία ο «Ψύλλος» του Δημήτρη Σπύρου με κεντρικό θέμα τις πρώιμες επαγγελματικές φιλοδοξίες ενός αγοριού. Μετά από την ταινία ακολούθησε συζήτηση των παιδιών με την κ. Λαμπρακάκη πάνω σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού. Η δεύτερη φάση αφορούσε την επίσκεψη των μαθητών στο 1ο και 2ο ΕΠΑ.Λ. Αλεξ/πολης και την εκ του σύνεγγυς γνωριμία τους με την επαγγελματική εκπαίδευση.


Οι μαθητές καταθέτουν τις απόψεις και τις εντυπώσεις τους για τις δράσεις

«Η ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 21/2/2017 ήταν μια εποικοδομητική δράση, οργανωμένη από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του νομού και τη Διεύθυνση του Γυμνασίου. Η αλήθεια είναι πως υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός από τους μαθητές του σχολείου μας, οι οποίοι ανυπομονούσαν να ενημερωθούν, προκειμένου να κατασταλάξουν ή να πάρουν κάποιες σημαντικές αποφάσεις για το «άμεσο εκπαιδευτικό μέλλον» τους, που ονομάζεται «Λύκειο». Στην Ημερίδα παραβρέθηκε η κ. Λαμπρακάκη, η οποία με τις γνώσεις και την εμπειρία της πάνω στα θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, έδωσε κάποιες απαντήσεις στα σχετικά ερωτήματα. Η τρίωρη δράση ήταν καλά οργανωμένη και με πλούσιο ενημερωτικό υλικό, ωστόσο η ενημέρωση σχετικά τα ΓΕ.Λ. και τον νέο τύπο Πανελληνίων Εξετάσεων δεν μπορούσε να είναι αρκετά αναλυτική λόγω των στενών χρονικών πλαισίων της ημερίδας. Συνεπώς, θα ήθελα να τονίσω πως είναι αναγκαίο να οργανώνεται κάθε χρόνο μια παρόμοια ημερίδα με πρωταρχικό σκοπό τη λεπτομερή ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τη φοίτησή τους στο Λύκειο.

Στις 10/03/17 πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη των μαθητών της 3ης Γυμνασίου στα Επαγγελματικά Λύκεια Αλεξανδρούπολης (ΕΠΑ.Λ). Η ξενάγηση είχε ως σκοπό την πλήρη ενημέρωση των μαθητών επάνω σε θέματα λειτουργίας, θεσμικού πλαισίου, αλλά και επαγγελματικής κατάρτισης για όσους επιλέξουν να φοιτήσουν σε αυτά. Η ενημέρωση περιελάμβανε ξενάγηση στους σχολικούς χώρους και στα εργαστήρια, αλλά και αρκετές συζητήσεις ή ενημερώσεις πάνω σε ζητήματα που αφορούν κυρίως την ισοτιμία του πτυχίου από ένα ΕΠΑ.Λ με το απολυτήριο ενός ΓΕ.Λ. Τέθηκαν, επίσης, ερωτήματα από τα παιδιά σχετικά με τον «θεσμό της μαθητείας» και με τις σύγχρονες δυνατότητες εύρεσης μιας θέσης στην αγορά εργασίας. Σημαντικές ήταν, τέλος, οι επαφές που έκαναν οι μαθητές μας με μαθητές που ήδη φοιτούν στα ΕΠΑ.Λ, οι οποίοι παρουσίασαν τις προσωπικές μαθησιακές εμπειρίες τους, ενώ δε δίστασαν σε κάποια «εργαστήρια» να ασκήσουν τις δεξιότητές τους με εθελοντές ? μοντέλα κάποιους από εμάς( σ.σ. στην κομμωτική και την τέχνη του μακιγιάζ).

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η ενημερωτική ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε στα ΕΠΑ.Λ. μου φάνηκε πλήρης και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ήταν «γεμάτη» με εικόνες από ένα τελείως διαφορετικό σύστημα εκπαίδευσης, διεύρυνε τους γνωστικούς ορίζοντες ακόμα και στους μη ενδιαφερόμενους για την επαγγελματική εκπαίδευση μαθητές και η προκατειλημμένη άποψη των παιδιών του Γυμνασίου για τα ΕΠΑ.Λ. εξαφανίστηκε. Η θετική διάθεση σε καθηγητές και μαθητές ήταν χαραγμένη στα πρόσωπά τους, διότι η φετινή ξενάγηση υλοποιήθηκε μέσα σε μια ήρεμη και χαρούμενη ατμόσφαιρα. Τέλος, θεωρώ πως η επίσκεψη ήταν απόλυτα εποικοδομητική, γιατί εξαφάνισε κάθε αμφιβολία ή δισταγμό των μαθητών που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο σχολείο, αλλά έκανε και τους μη ενδιαφερόμενους να αποβάλουν την προκατάληψη που πιθανόν υπήρχε σχετικά με τα σχολεία επαγγελματικής κατάρτισης. Το τελευταίο στοιχείο είναι το πιο σημαντικό, κατά τη δική μου άποψη, δηλαδή το Σχολείο να καταφέρνει να εξαλείφει παγιωμένες ή λανθασμένες αντιλήψεις μιας γενιάς ή μιας εποχής?»

Ναταλία Σκαρλατίδου (Γ5), μέλος της Δημοσιογραφικής Ομάδας

«Κατά τη γνώμη μου, η ενημέρωση για τα ΕΠΑ.Λ. ήταν πολύ ικανοποιητική, γιατί οι ομιλητές μάς έδωσαν λεπτομερείς πληροφορίες ως προς τα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται σε αυτά τα Λύκεια και τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων.
Οι πληροφορίες που μας δόθηκαν για το Γενικό Λύκειο ήταν επαρκείς, ωστόσο θα μπορούσαν να είναι περισσότερες. Κατανοούμε πως λόγω έλλειψης χρόνου δε στάθηκε δυνατή η αναλυτική ενημέρωση για τα ΓΕ.Λ.

Η επίσκεψή μας στα ΕΠΑ.Λ. ήταν πολύ κατατοπιστική. Εντύπωση μου έκανε η οργάνωση των εργαστηρίων και γενικά ο εξοπλισμός τους σε εποπτικά όργανα. Μας δόθηκε, τέλος, η ευκαιρία να πάρουμε απαντήσεις από τους καθηγητές στις διάφορες απορίες που μας δημιουργήθηκαν.»

Ειρήνη Χοτίδου (Γ5), μέλος της Δημοσιογραφικής Ομάδας