Εκπαιδευτική εκδρομή στην Άμφισσα

Στον «ομφαλό της γης» και σε «δάση ευωδίας»?

Τον Απρίλιο του 2014 οι μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Παπαδοπούλου και συνοδούς τις κκ. Νικολάκογλου και Μάργου κάναμε μια τριήμερη εκδρομή στην Άμφισσα, πρωτεύουσα του νομού Φωκίδας (Απρίλιος 2014). Φιλοξενηθήκαμε μάλιστα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) της πόλης.

Το ταξίδι ήταν μακρινό, γι αυτό δεν έλειψαν οι στάσεις, για να θαυμάσουμε τα αξιοθέατα και τα ιστορικά ορόσημα, όπως το Χάνι της Γραβιάς. Στην Άμφισσα οι υπεύθυνοι του ΚΠΕ μάς ενημέρωσαν για τα αρωματικά και θεραπευτικά φυτά της περιοχής. Στο φρυγανικό τοπίο του μαγευτικού χωριού Χρισσού συλλέξαμε φυτά. Στον Παρνασσό συμμετείχαμε σε «δραστηριότητες πεδίου», πήγαμε ως το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής, ενώ περιηγηθήκαμε και στη γραφική πόλη της Αράχοβας.

Στο εργαστήριο του ΚΠΕ με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού μελετήσαμε τα φυτά που είχαμε συλλέξει, παρασκευάσαμε δικές μας ενυδατικές κρέμες για τα χέρια και γλυκό πορτοκάλι! Κάναμε ακόμη μια βραδινή εξόρμηση στο Γαλαξίδι και μείναμε έκπληκτοι από την ομορφιά του. Η εκπαιδευτική εκδρομή μας συμπληρώθηκε με την επίσκεψη στους ιστορικούς Δελφούς. Ξεναγηθήκαμε στο μουσείο και μετά στον αρχαιολογικό χώρο, που περιβάλλεται από επιβλητικό τοπίο. Στον μακρύ δρόμο της επιστροφής σταματήσαμε στα Τέμπη, για να δούμε την υπέροχη βλάστηση της περιοχής.

Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, στην οποία συνδυάστηκε η βιωματική μάθηση με τη διασκέδαση.

Φαίδρα Αναστασοπούλου, Μάρω Πατλάκα, μέλη της Ομάδας
Φωτογραφική κάλυψη: Κων/νος Αντωνόπουλος