Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών στο πλαίσιο πολιτιστικών προγραμμάτων στη Θεσσαλονίκη 29 Φεβρουαρίου – 01 Μάρτιου 2024

Για δύο ημέρες, οι μαθητές και οι υπεύθυνες καθηγήτριες –κκ. Κλημαντάκη Αικ., Παπαδοπούλου Φ., Καραμιχάλη Β., Εφραιμίδου Ει., Σοφιανού Μ. και Κουτρούλα Ελ.– που υλοποιούμε τη φετινή χρονιά στο σχολείο μας τα πολιτιστικά προγράμματα «ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ έναν ΚΑΙΡΟ, ΜΕΣΑ από ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΑΚΟ», «Παντομίμα: Η τέχνη της σιωπής! Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα» και «ΜΥΘΟΣ-ΛΕΞΙΣ-ΟΨΙΣ: Στο μονοπάτι του αρχαίου θεάτρου», πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη.

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου:

Πρώτη μας στάση το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μουσείο Κινηματογράφου. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης μας στον χώρο του Μουσείου λάβαμε πολλές πληροφορίες για την τέχνη του κινηματογράφου και την κινηματογραφική ορολογία που αφορά στη λήψη σκηνής και εστίασης της κάμερας και ταξιδέψαμε χρονικά σε κινηματογραφικά στιγμιότυπα γνωστών και αγαπημένων ελληνικών ταινιών. Στο τέλος της πολιτιστικής μας διαδρομής στον χρόνο, γίναμε συνδημιουργοί μικρής ταινίας μήκους με πρωταγωνιστή ένα αόρατο φάντασμα (το αποτέλεσμα της ερασιτεχνικής μας προσπάθειας φιλοξενείται στο τέλος του άρθρου). Στη συνέχεια, το απόγευμα επισκεφτήκαμε το Selfie Fun House Museum στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και εντρυφήσαμε στην τέχνη της αυτοφωτογραφίας (selfie) μέσα από τους ευφάνταστα διακοσμημένους θεματικούς χώρους του μουσείου. Διασκεδάσαμε με την ψυχή μας υποδυόμενοι ρόλους και φορώντας αξεσουάρ που συμπλήρωναν την ιστορία πίσω από τη φωτογραφία. Το βράδυ της ίδιας μέρας, επισκεφτήκαμε το Εμπορικό Κέντρο Cosmos, ικανοποιήσαμε τις καταναλωτικές μας επιθυμίες και απολαύσαμε γεύματα που ικανοποιούσαν τις προτιμήσεις μας.

Παρασκευή 01 Μαρτίου: Μετά την αναχώρησή μας από το ξενοδοχείο, παρακολουθήσαμε στο Βασιλικό Θέατρο τη μουσικοθεατρική παράσταση «Fake Newsical. Παρ@μυθομπερδέματα.», μια παράσταση με 16μελη θίασο, ευρηματικό σενάριο, πλούσια σε σκηνικά και γρήγορες σκηνικές εναλλαγές. Ακολουθήσαμε στον κόσμο των παραμυθιών τον ιδιωτικό ερευνητή και τη μητέρα του που κάνουν απέλπιδες προσπάθειες να εντοπίσουν τον υπεύθυνο που διαδίδει ψευδείς ειδήσεις για τους ήρωες των παραμυθιών και μέσα από αυτήν τη διαδρομή γελάσαμε, προβληματιστήκαμε, εντυπωσιαστήκαμε. Τελευταία μας στάση στο «Μουσείο της Σκιάς» στην Ξάνθη. Ενημερωθήκαμε από τον ίδιο τον δημιουργό και ιδιοκτήτη του Μουσείου, Τριαντάφυλλο Βαΐτση, για την Shadow Art (Τέχνη της Σκιάς) και θαυμάσαμε τον τρόπο με τον οποίο απορρίμματα μετουσιώνονται σε έργα τέχνης μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στον ελεύθερο χρόνο που μας απόμενε, απολαύσαμε τα φημισμένα παραδοσιακά γλυκά της Ξάνθης. Έχοντας ακόμη τη γλυκιά γεύση στο στόμα μας, αναχωρήσαμε για την Αλεξανδρούπολη.

Γυρίσαμε στην πόλη μας έχοντας πολύτιμες εμπειρίες και δυνατές αναμνήσεις στις αποσκευές της μνήμης μας. Συγχαρητήρια στους μαθητές και μαθήτριές μας για την άψογη συμπεριφορά και συνέπεια που επέδειξαν σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης. … Και του χρόνου!!!! 

Συντάκτρια του άρθρου: Κουτρούλα Ελ.