Τετραήμερη εκδρομή Γ’ Γυμνασίου 16-19 Φεβρουαρίου 2024

Με αφορμή την προγραμματισμένη επίσκεψη στη Βουλή στις 16 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η τετραήμερη εκδρομή της Γ’ Γυμνασίου στην Αθήνα.

Με σημείο εκκίνησης το αεροδρόμιο «Δημόκριτος», με τις αποσκευές μας γεμάτες με ενθουσιασμό και την καλύτερη διάθεση ξεκινήσαμε την «περιπέτειά» μας στο χώρο και στο χρόνο την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου. Η πρώτη επίσκεψη ήταν στο Ιστορικό Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών -Ίδρυμα Βούρου Ευταξία. Πρόκειται για ένα μουσείο αφιερωμένο στην εξέλιξη της πόλης της Αθήνας κατά τους νεότερους χρόνους. Στεγάζεται σε δύο από τα παλαιότερα κτίρια της ελληνικής πρωτεύουσας επί της οδού Παπαρρηγοπούλου στον αριθμό 5 και 7. Το νεοκλασικό του Χιώτη τραπεζίτη Σταμάτη Δεκόζη-Βούρου (1792-1881) στον αριθμό 5, το «Παλαιό Παλάτι», όπως συχνά το αποκαλούσαν οι Αθηναίοι, αποτελεί ορόσημο για την ιστορία του ελληνικού κράτους καθώς αποτέλεσε τον πρώτο χώρο άσκησης της εξουσίας του βασιλικού ζεύγους. Στη συνέχεια ακολούθησε η επίσκεψη – ξενάγηση στη Βουλή των Ελλήνων, όπου είχαμε τη μοναδική εμπειρία να μπούμε στο χώρο της Ολομέλειας της Βουλής και να ενημερωθούμε για την ιστορία του κτιρίου και τη σημερινή του χρήση, καθώς και την έκθεση αφιερωμένη στην Ελληνική Επανάσταση . Κάποιοι από εμάς στάθηκαν ιδιαίτερα τυχεροί και επισκέφτηκαν το Εντευκτήριο των Βουλευτών με τη συνοδεία του βουλευτή Έβρου κ. Κελέτση και να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα Κ. και να έχουν μια εγκάρδια και εποικοδομητική συζήτηση μαζί του. Με την θεατρική παράσταση «Για μια Ζωή» έκλεισε η πρώτη μέρα στην Αθήνα.

Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου ξεκίνησε με την επίσκεψη και ξενάγηση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Χωρισμένοι σε δύο ομάδες και με τη συνοδεία ξεναγών κάναμε το «ταξίδι» μας πίσω στο χρόνο και θαυμάσαμε τον Παρθενώνα, το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, το Ερεχθείο καθώς και το Αρχαίο Θέατρο του Διονύσου. Το Μουσείο της Ακρόπολης ήταν ο επόμενος σταθμός και οι τέσσερις ομάδες πλέον με τους αντίστοιχους ξεναγούς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να ανακαλύψουν τα εκθέματα μέσα από βιωματικές δράσεις. Δεν θα μπορούσαμε να μην περπατήσουμε μέσα στα δρομάκια της Πλάκας και να μην καταλήξουμε στο Μοναστηράκι για μεσημεριανό φαγητό. Η βραδινή μας βόλτα αυτή τη φορά είχε ως προορισμό το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η τρίτη μας μέρα, Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, είχε ως προορισμό την Πελοπόννησο. Μετά από μια μικρή στάση στη Διώρυγα της Κορίνθου κατευθυνθήκαμε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Θαυμάσαμε το τοπίο, τη μοναδική αρχιτεκτονική του θεάτρου, δοκιμάσαμε την ακουστική του και βγάλαμε τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες. Επόμενη στάση το Παλαμήδι ένα εξαιρετικό δείγμα της Βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής Φρουρίων και τελικός προορισμός μας το Ναύπλιο. Επισκεφτήκαμε τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ναός που συνδέεται με την κηδεία του Δημήτριου Υψηλάντη και του Ιωάννη Καποδίστρια καθώς και με την άφιξη και υποδοχή του Βασιλιά Όθωνα το 1833. Ιδιαίτερα συγκινητική η επίσκεψή μας στο Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, συνδεδεμένος με τη δολοφονία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος το 1831. Με γεύμα και τις απαραίτητες βόλτες στα δρομάκια του Ναυπλίου τελείωσε η εκδρομή μας στο Ναύπλιο και το βράδυ μας βρήκε πίσω στην Αθήνα.

Η τέταρτη και τελευταία μέρα στην Αθήνα περιελάμβανε την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Προεδρική Φρουρά, όπου μας υποδέχτηκαν εγκάρδια και είχαμε την τιμή να ενημερωθούμε από το Διοικητή της Φρουράς για την ιστορία της, την ενδυμασία των ευζώνων, την εκπαίδευση και τις δραστηριότητες και δράσεις που συμμετέχουν. Ξεναγηθήκαμε στο χώρο του Ραφείου και του Τσαρουχοποιείου και είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε την τελετουργία που ακολουθείται κατά την αναχώρηση και άφιξη των ευζώνων για την υπηρεσία τους στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Τέλος, μια ομάδα παιδιών με τρεις εκπαιδευτικούς είχαμε την ιδιαίτερη χαρά να επισκεφτούμε το Προεδρικό Μέγαρο. Με μια ξενάγηση που διήρκεσε μία ώρα ενημερωθήκαμε για την ιστορία του κτιρίου, το οποίο αποτελούσε την κατοικία του διαδόχου Κωνσταντίνου και να επισκεφτούμε κάποιους από τους χώρους του. Εντυπωσιαστήκαμε από τα εκθέματα στην Αίθουσα των Δώρων, τις αίθουσες συνεδριάσεων και περισσότερο από την αίθουσα δεξιώσεων που αποτελεί και το χώρο όπου γίνονται οι ορκωμοσίες των κυβερνήσεων.

Το βράδυ της Δευτέρας με πτήση της Aegean επιστρέψαμε στην Αλεξανδρούπολη με τις καλύτερες εντυπώσεις και την επιθυμία να γυρίσουμε πίσω με την ίδια πτήση! Τέσσερις μέρες γεμάτες. Κουραστικές. Ένα ταξίδι στο χρόνο, από τον 5ο αιώνα π.Χ έως και σήμερα. Πολλές οι εικόνες, οι πληροφορίες, οι αναμνήσεις. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μείνει στη μνήμη των μαθητών μας ως μια μοναδική εμπειρία και να την θυμούνται με την ίδια αγάπη που εμείς την σχεδιάσαμε γι’ αυτούς.