Η Αναπηρία είναι …μαζί με το 2ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία» (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε  το 1992 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση, στις 3 Δεκεμβρίου 1982, από τον ίδιο διεθνή Οργανισμό, του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, γεγονός το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (σ.σ. Η Κύπρος κύρωσε τη σχετική σύμβαση το 2011 και η Ελλάδα το 2012). Η συγκεκριμένη Παγκόσμια Ημέρα δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους Οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. 

Το Σχολείο μας, στις 14/12/22, γνώρισε «διά ζώσης» την αναπηρία συνανθρώπων μας χάρη στον «ΚΟΤΙΝΟ», τον Αθλητικό Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία.  Μια αντιπροσωπεία του Συλλόγου, αποτελούμενη από αθλήτριες, αθλητές, προπονητές και μέλη του Δ.Σ., επισκέφθηκε το 2ο Γυμνάσιο  και, συζητώντας με τους μαθητές μας, απαντώντας στα ερωτήματά τους, λύνοντας απορίες ή γνωστοποιώντας καθημερινές κοινωνικές προσωπικές εμπειρίες και την πορεία της αθλητικής καριέρας των μελών του Συλλόγου, έδωσε στα παιδιά  τη δυνατότητα να ενημερωθούν έγκυρα και αξιόπιστα για τα θέματα της αναπηρίας. Τη διάλεξη/ συζήτηση παρακολούθησαν πέντε σχολικά τμήματα, ενώ «κλείστηκε» ραντεβού για του χρόνου, ώστε όλοι οι μαθητές του Γυμνασίου να γνωρίσουν την οικογένεια Α.Σ. ΑμεΑ ΚΟΤΙΝΟΣ.

Ευχαριστούμε την προπονήτρια Δεληγιάννη Δάφνη και τους αθλητές/-τριες Τοπτσή Γιάννη, Μαριλία Λογαρά, Παπαδόπουλο Νικόλαο, Παπάζογλου Σταμάτη, Μερσίνα Σαρρίδου και Ντεφίδη Φώτη,  οι οποίοι αποκάλυψαν προσωπικές στιγμές της ζωής και της καριέρας τους.

Αγιαννιτόπουλος Αλέξιος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τους εκπαιδευτικούς Γκενοπούλου Μάρθα, Κηπουρού Μάλαμα, Χατζηιωαννίδου Νατάσα, Σοφιανού Μαρία, Καραγιάννη Αγνή, Κεΐσογλου Γεώργιο και Αγιαννιτόπουλο Αλέξιο.