Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022 αντιπροσωπεία μαθητών της Γ΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης με τη συνοδεία της κ. Γκαμψάλα, καθηγήτριας μαθηματικών, παρακολούθησε στο Δημοτικό θέατρο της πόλης μας ημερίδα με θέμα “Τα ναι και τα όχι για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο”. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSIi). Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας τους από τους κινδύνους στο διαδίκτυο, τις διαδικτυακές απάτες και εγκλήματα.
Συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια πριν από την αναχώρηση για τη δράση, με τη διευθύντρια κ.Κουτρούλα και την εκπαιδευτικό κ.Γκαμψάλα!
Ομιλητές της ημερίδας ο κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης, Αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ., ιδρυτής και Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSIi), ιδρυτής του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., και η κ. Κέλλυ Ιωάννου, Λέκτορας Εγκληματολογίας και εγκληματολογικής ψυχολογίας στο ICPS College και στο UCLAN University, Διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια.
Ο κ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε στη σημασία της ενημέρωσης και της προστασίας των πολιτών από τους κινδύνους στο διαδίκτυο, συμβουλεύοντας τα παιδιά να μην εμπιστεύονται αγνώστους, να κάνουν φίλους μόνο όσους γνωρίζουν και στην πραγματική ζωή και να “μη τσιμπάνε”.
Η κ. Ιωάννου έδωσε έμφαση στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και επικοινωνίας ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους, ώστε αυτά να συζητούν μαζί τους οτιδήποτε τα προβληματίζει.
Από όσα αναφέρθηκαν στην ημερίδα ιδιαίτερη εντύπωση στους μαθητές έκαναν οι διαδικτυακές απάτες όπως και τα σοβαρά εγκλήματα και αδικήματα που μπορούν να διαπράξουν κάποια άτομα, ακόμα και παιδιά, για οικονομικούς καθώς και για λόγους ανταγωνισμού και εκδίκησης. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που προκάλεσε την προσοχή τους ήταν οι συνέπειες της πολύωρης ενασχόλησης με τα διαδικτυακά παιχνίδια και τα κοινωνικά δίκτυα, που σε αρκετές περιπτώσεις καταλήγει σε εθισμό.
Οι συμβουλές που κράτησαν οι μαθητές από τους ειδικούς και θα ήθελαν να μοιραστούν με τους συμμαθητές τους είναι:
- Δε δίνουμε προσωπικά δεδομένα, ούτε κωδικούς για κανένα λόγο, έτσι ώστε να αποφύγουμε τις διαδικτυακές απάτες.
- Οι ηλεκτρονικές αγορές από e-shops να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή και να προτιμούμε υπηρεσίες που εγγυώνται την ασφάλεια των συναλλαγών.
- Αποδεχόμαστε αιτήματα φιλίας μόνο από όσους γνωρίζουμε προσωπικά. Αποφεύγουμε να συναντηθούμε με άτομα που γνωρίσαμε στο διαδίκτυο, γιατί μπορεί να μην είναι όπως παρουσιάζονται.
- Βάζουμε όρια στη χρήση του διαδικτύου.
Οι μαθητές επέστρεψαν στο σχολείο δηλώνοντας απόλυτα ικανοποιημένοι και χαρούμενοι που συμμετείχαν στην παραπάνω εκδήλωση και ανέλαβαν την ευθύνη να μεταδώσουν τις πληροφορίες και την εμπειρία που αποκόμισαν στους συμμαθητές τους στο μάθημα της Πληροφορικής.
Χρυσή Γκαμψάλα