Η Εβρίτισσα ορειβάτισσα Κική Τσακαλδήμη στο Σχολείο μας

Την 1η Δεκεμβρίου 2022, μία όμορφη διάλεξη – συζήτηση πραγματοποιήθηκε με ομιλήτρια την ορειβάτισσα και πεζοπόρο Κική Τσακαλδήμη, την πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στο Έβερεστ.  Τη διάλεξη παρακολούθησαν οι μαθητές των τμημάτων Α2 και Γ2 του Γυμνασίου μας. Παρουσιάστηκε από την κ. Τσακαλδήμη η πορεία της (πορεία ζωής) προς την κατάκτηση της κορυφής, ενώ αποτυπώθηκαν τα συναισθήματα που δημιουργούνται στα άτομα  από την ενασχόλησή τους με τη φύση και το βουνό. Παράλληλα, έγινε αναφορά στους ανθρώπους που λειτουργούν ως μέντορες για το εγχείρημα της ορειβασίας/ πεζοπορίας, στην εμπειρία της επαφής με το «γνωστό – άγνωστο» (διαφορετικοί πολιτισμοί, λαοί, ήθη, έθιμα), στον καταμερισμό εργασιών, στον προσδιορισμό των αναγκών των πεζοπόρων, στους τρόπους διασκέδασης και γενικά στη μορφή των εξορμήσεων, της διατροφής κ.ά. Όλα αυτά οδηγούν σε μιαν άμεση και ουσιαστική σχέση μεταξύ των ανθρώπων που συμμετέχουν στο εγχείρημα. Από τη διάλεξη / συζήτηση απέρρευσε μια σημαντική διαπίστωση: «Η εκπλήρωση ενός μεγάλου στόχου υποχρεωτικά δομείται από μικρούς στόχους πριν  να  φτάσουμε στον μεγάλο».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Φράσεις – κλειδιά στη θεματική «πορεία ζωής»: «Τίποτα δεν είναι αδύνατο», «αντιμετωπίστε τους φόβους σας», «μέσα από την αποτυχία οδηγούμαστε στην επιτυχία», η «παραίτηση δεν είναι ποτέ επιλογή», «πάντα να έχουμε ένα μεγάλο όνειρο», «μετατροπή ιδεών σε πράξη», «η ευτυχία είναι θέμα επιλογής».

Αλέξιος Αγιαννιτόπουλος

Υπεύθυνοι καθηγητές για την οργάνωση της διάλεξης: κ.κ. Κανταρίδης Νικόλαος, Γκενοπούλου Μάρθα, Αγιαννιτόπουλος Αλέξιος.