Διδακτική επίσκεψη στους Τοξότες Ξάνθης

Στις 18 Οκτωβρίου 2022 οι μαθήτριες και οι μαθητές των τμημάτων Β3 και Β4 του Σχολείου μας πραγματοποίησαν, μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους, εκπαιδευτική επίσκεψη στους Τοξότες της Ξάνθης και στο υδάτινο πάρκο του ποταμού Νέστου («Riverland»). Το δασικό – υδάτινο οικοσύστημα του Νέστου είναι διεθνούς σημασίας, αποτελεί εθνικό πάρκο, προστατεύεται με τη διεθνή συνθήκη Ramsar και είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000. Ο χώρος περιλαμβάνεται στις «Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδος» και στις «Περιοχές Ειδικής Προστασίας», σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 79/409. 

Οι αθλητικές δραστηριότητες που είχαν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν οι μαθητές μας, κατά τη διδακτική επίσκεψη, ήταν οι ακόλουθες:

  • Κανό καγιάκ. Η μικρή διαδρομή με καγιάκ στα ήρεμα νερά του ποταμού είναι ιδανική για αρχάριους και για όσους δε διαθέτουν αρκετό χρόνο για άσκηση, αλλά αδημονούν να πάρουν μια μικρή γεύση από το αισθητικό δάσος του Νέστου. Η περιοχή αναψυχής της Γαλάνης βρίσκεται στην έξοδο των Στενών του Νέστου και αποτελεί τμήμα του αισθητικού δάσους. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα πυκνά δέντρα, τις σπηλιές στα βράχια, τις παραλίες με άμμο και τα άγρια ζώα, τα οποία αποτελούν ψηφίδες του μοναδικού αυτού φυσικού «μωσαϊκού».
  • Zip line. «Περάσαμε» από τη μία όχθη του ποταμού Νέστου στην απέναντι και επιστρέψαμε στην αφετηρία. «Πετάξαμε» πάνω από τον ποταμό σε μια συναρπαστική διαδρομή, όπου η αίσθηση της ταχύτητας στον αέρα «εκτινάσσει» την αδρεναλίνη στα ύψη! Ξεκινώντας από το υψηλότερο σημείο και διασχίζοντας μια συνολική απόσταση 400 μέτρων, απολαύσαμε την εξαιρετική θέα!
  • Πεζοπορία. Προς τα τέλη του 19ου αιώνα κατασκευάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή «Τοξότες-Σταυρούπολη», ένα σπουδαίο έργο, το οποίο ήταν ζωτικής σημασίας για τη σύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής. Αρκετές σήραγγες  δημιουργήθηκαν κατά μήκος των οχθών του Νέστου, καθώς και ένα όμορφο παραποτάμιο μονοπάτι, για να διευκολυνθεί η μεταφορά υλικών και ανθρώπινων πόρων. Εμείς, πάντως, πήραμε το πέτρινο μονοπάτι που δημιουργείται πάνω από τις σήραγγες και είναι ιδανικό για μιαν αναζωογονητική πεζοπορία, πριν από την είσοδό μας στα γαλήνια νερά του Νέστου με τα καγιάκ μας.

Αγιαννιτόπουλος Αλέξιος, καθηγητής Φυσικής  Αγωγής
Συνοδοί καθηγητές: Αγιαννιτόπουλος Αλέξιος, Μόκαλη Μέξη και Μιλτιάδη Παρασκευή.