Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί

Με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που κάθε χρόνο σε όλη την Ευρώπη εορτάζονται  στις 23-25 Σεπτεμβρίου, το 2ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης υλοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Μετάξης ΠΙΟΠ στο Σουφλί του Ν. Έβρου, όπου έλαβε χώρα η βιωματική εκπαιδευτική δράση «Ένα δέντρο στο Μουσείο». Η δράση ήταν συναφής με το κοινό ευρωπαϊκό θέμα του φετινού εορτασμού, που αφορούσε στη «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές». 

Στόχος της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν η επαφή της μαθητικής ομάδας με την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, με εκκίνηση την αφήγηση παραμυθιών από όλο τον κόσμο και, παράλληλα, σκοπός ήταν η ευαισθητοποίηση των εφήβων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, βιώσιμης ανάπτυξης και αειφορίας. Αναδείχθηκε, επίσης, η σημασία της συνέχειας του πολιτισμικού τοπίου της Θράκης μέσω της επίσκεψης των μαθητών και μαθητριών σε παραδοσιακά διατηρητέα κτίρια του Σουφλίου, όπως είναι το κτίριο που στεγάζει το Μουσείο Μετάξης ΠΙΟΠ και το κτίριο που στεγάζει τον παραδοσιακό ξενώνα «Κουκούλι» (πρώην κουκουλόσπιτο). Στα συγκεκριμένα κτίρια η μαθητική ομάδα ξεναγήθηκε από ειδικούς (από επιστημονικούς συνεργάτες του Μουσείου Μετάξης και από τον ιδιοκτήτη του παραδοσιακού ξενώνα, αντίστοιχα) και ενημερώθηκε σχετικά με την παραδοσιακή οικοτεχνία στο Σουφλί, δηλαδή τη σηροτροφία και μεταξουργία.

Το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν πλούσιο. Στο Μουσείο Μετάξης ΠΙΟΠ οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης παρέμειναν περίπου 2 ώρες (10.00-11.45 π.μ.), καθώς αρχικά παρακολούθησαν την εκπαιδευτική δράση και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου. Ακολούθησε περίπατος στην κεντρική πλατεία του Σουφλίου (ελεύθερος χρόνος) και ξενάγηση στον παραδοσιακό ξενώνα «Κουκούλι», όπου η μαθητική ομάδα χαλάρωσε πίνοντας έναν δροσερό χυμό είτε στον ολάνθιστο αύλειο χώρο του ξενώνα είτε στον εσωτερικό του χώρο με στοιχεία παραδοσιακής διακόσμησης. Η εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ασφάλεια στις 14.30 μ.μ., σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Επιμέλεια κειμένου: Αγνή Λ. Καραγιάννη, Φιλόλογος

Εκπαιδευτικοί- συνοδοί: κκ. Γεσθημανή Ιωακειμίδου, Αγνή Καραγιάννη, Κωνσταντίνα Μαρουλίδου, Μενεξιά Μόκαλη


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο για την εκπαιδευτική επίσκεψη!