Το ταξίδι στο παρελθόν της πόλης


Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, η ομάδα των μαθητών της Β τάξης με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Ρόγκα Αγλαΐα επισκέπτεται το Ιστορικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης, όπου, με την καθοδήγηση της υπεύθυνης σχεδιασμού των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου, κ. Αγνής Καραγιάννη, αναζητά τις απαρχές της δημιουργίας της πόλης.
Μέσα από διαδραστικούς χάρτες και πρωτογενείς ιστορικές πηγές της τοπικής μας ιστορίας μαθαίνουμε με τρόπο ερευνητικό την ιστορία της ίδρυσης της Αλεξανδρούπολης. Πρώτος σταθμός του ταξιδιού μας ήταν η Αίνος. Με τη μετατόπιση του εμπορίου της προς το Δεδέαγατς ξεκίνησε η γέννηση της πόλης μας.
Το ταξίδι μας στο παρελθόν θα συνεχιστεί μέσα από τα παλιότερα κτήρια της πόλης: Μέσα από την ιστορία και τη λειτουργία τους θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε στιγμές από το παρελθόν της πόλης μας. Κατά τη δεύτερη επίσκεψή μας στο Ιστορικό Μουσείο είδαμε πολλές εικόνες της Αλεξανδρούπολης του περασμένου αιώνα στις πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες του Μουσείου.
Χωρισμένοι σε ομάδες, αναλάβαμε να ερευνήσουμε την ιστορία και τη λειτουργία κάποιων παλιών κτηρίων της πόλης που διατηρούνται ως τις μέρες μας. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός οδηγού, που θα συνοδεύσει τους ξένους επισκέπτες του Erasmus+ στην ιστορική τους βόλτα στην Αλεξανδρούπολη. Έχουμε πολλά ακόμη να ερευνήσουμε και να μάθουμε και φυσικά θα σας ενημερώνουμε για την πορεία μας σε όλη τη διάρκεια του γοητευτικού ταξιδιού μας.

Τσαβδαρλή Μαρία, Β3.

Το πρόγραμμα erasmus+ ήταν μια διαφορετική εμπειρία για μένα. Στην αρχή ήμουν κάπως διστακτική στο να συμμετάσχω, όμως με ώθησαν/παρακίνησαν τα ταξίδια που διοργανώνονται στα πλαίσια του προγράμματος. Πάντως, καθώς περνάει ο χρόνος τόσο περισσότερο καταλαβαίνω ότι το πρόγραμμα αυτό μπορεί να προσφέρει και άλλα πράγματα στους μαθητές, εκτός από τα ταξίδια. Σε αυτό το πρώτο διάστημα, με την υπεύθυνη καθηγήτρια, κ. Ρόγκα, επισκεφτήκαμε δυο φορές το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, για να μάθουμε περισσότερα για τον τόπο μας και τον πολιτισμό μας. Εκεί οι υπεύθυνοι του Μουσείου, συνεχώς με ένα χαμόγελο και πρόθυμοι να συνεργαστούν με τους μαθητές, μας ταξίδεψαν στο παρελθόν, σε μια διαφορετική Αλεξανδρούπολη από αυτήν που όλοι ξέρουμε.
Εκεί, λοιπόν, αντλήσαμε πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία της πόλης μας. Συγκεκριμένα, αναφερθήκαμε στο παρελθόν μας μέσα από τα κτήρια που πάντα κρύβουν πολλές λεπτομέρειες για το χθες. Μου ήταν αδιανόητο στην αρχή πως αυτή η σύγχρονη πόλη, μέσα στην οποία κυλάει η καθημερινότητά μας, είχε μια τόσο παλιά και ενδιαφέρουσα ιστορία. Δε μείναμε όμως μόνο στην Αλεξανδρούπολη!!! Επεκταθήκαμε και σε μια άλλη πόλη, εξίσου σημαντική, την Αίνο, από την οποία ξεκίνησε η ιστορική πορεία της δικής μας πόλης. Και τελικά, αυτό είναι το σημαντικότερο στο Erasmus! Με πολύ ευχάριστη διάθεση και μεγάλο ενδιαφέρον έμαθα πολλά στοιχεία για την πόλη της Αλεξανδρούπολης και αντιλήφθηκα ότι είναι μια ξεχωριστή περιοχή με μεγάλη ιστορία.
Το ταξίδι συνεχίζεται …

Κωνσταντίνα Σιμσιρίκη, Β4