Συνεργασία του 2ου Γυμνασίου Αλεξ/πολης με το «Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου»- Διήμερο παρεμβάσεων από τους επιστήμονες του Κέντρου και συζητήσεις με τους μαθητές(14 & 15/1/2016)
Κατά τη γνώμη μας, η συνάντηση με τους ψυχολόγους ήταν αρκετά ωφέλιμη, καθώς έδωσε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα με τους συμμαθητές μας, να μιλήσουμε για τις σκέψεις και τα συναισθήματα των εφήβων και να παίξουμε ένα παιχνίδι που αφορούσε τις αντιδράσεις των εφήβων σε συγκεκριμένες και συνηθισμένες καταστάσεις της ζωής τους. Παρ? όλα αυτά θεωρούμε ότι, αν ο διαθέσιμος χρόνος ήταν περισσότερος, θα συζητούσαμε για περισσότερα προβλήματα που μας απασχολούν.
Δέσποινα & Χριστίνα Ανδρικοπούλου(Γ1), μέλη της Δημοσιογραφικής Ομάδας
Φέτος η επίσκεψη των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στο Σχολείο μας και συγκεκριμένα στα παιδιά της Τρίτης Τάξης βρήκε πολύ θετική ανταπόκριση στα ίδια. Τα θέματα με τα οποία ασχοληθήκαμε στο τμήμα μας ήταν το σεξ και το πρόβλημα της διάδοσης των ναρκωτικών. Οι ερωτήσεις ήταν πολλές και το ενδιαφέρον των μαθητών για τις απαντήσεις της ψυχολόγου μεγάλο. Από την παρέμβαση αυτή μας λύθηκαν πολλές απορίες, που ίσως υπό άλλες συνθήκες δε θα είχαμε το θάρρος να συζητήσουμε. Αδιαμφισβήτητα είχαμε μια ξεχωριστή και πολύ επιμορφωτική εμπειρία!
Μορφύλη Θεοδωρίδου(Γ2), μέλος της Δημοσιογραφικής Ομάδας
Όπως και την περασμένη σχολική χρονιά έτσι και φέτος τα παιδιά της Γ ΄ Τάξης του Γυμνασίου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με μια ψυχολόγο από το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υγείας της πόλης για τα προβλήματα και τις ανησυχίες που κάθε έφηβος έχει σε αυτήν την ηλικία. Συζητώντας με την ψυχολόγο ενημερωθήκαμε για ορισμένα ζητήματα που μας απασχολούν αλλά και παράλληλα ανταλλάξαμε απόψεις και ιδέες πάνω σε αυτά. Ειδικότερα, τα θέματα που συζητήθηκαν περισσότερο ήταν η επιρροή της παρέας στον έφηβο, οι εξωτερικές αλλαγές που κάνει ο ίδιος ο έφηβος στην εικόνα του για να τον αποδεχτούν οι άλλοι, η σεξουαλική επαφή με το άλλο φύλο, καθώς και άλλοι προβληματισμοί. Κλείνοντας, θα σημειώναμε πως είναι καλό να οργανώνονται τέτοιου είδους δράσεις στα πλαίσια λειτουργίας του σχολείου, προκειμένου οι μαθητές να προβληματίζονται και να ενημερώνονται από έγκριτους επιστήμονες για τα ζητήματα που τους απασχολούν.
Ελισάβετ Κεσκίνη (Γ3), μέλος των Διαδικτυακών Συντακτών
Επισκέφτηκαν και φέτος το Σχολείο μας έμπειροι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί ύστερα από πρόσκληση της Διεύθυνσης του Σχολείου με στόχο τη συζήτηση με τους μαθητές, τον προβληματισμό αυτών αλλά και την επίλυση πολλών εφηβικών προβλημάτων και αποριών. Αποδεδειγμένα τα «δημοφιλέστερα» ζητήματα που απασχολούν την πλειονότητα των μαθητών είναι οι σχέσεις φιλίας που αναπτύσσουν οι ίδιοι με τους συνομηλίκους τους, τα ναρκωτικά και η σεξουαλική επαφή. Σε αυτά λοιπόν τα θεματικά πλαίσια κινήθηκε η δίωρη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε επιτυχώς κρίνοντας από τις γνώμες μαθητών και ψυχολόγων.
Νικολέτα Λουτσίδου (Γ3), μέλος της Δημοσιογραφικής Ομάδας
Ύστερα από αίτημα του 15μελούς Μαθητικού μας Συμβουλίου και με μέριμνα της Διεύθυνσης του Γυμνασίου, τη σχολική μας καθημερινότητα με τα πολλά και κουραστικά μαθήματα ήρθε να ανατρέψει ευχάριστα η επίσκεψη των ψυχολόγων από το Κέντρο Πρόληψης της πόλης μας. Ακριβέστερα η δράση αυτή, η οποία απευθυνόταν αποκλειστικά στους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, έλαβε χώρα την Παρασκευή 15/1/16.
Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτέλεσε το περιεχόμενο της ενημέρωσης, καθώς ψηφίστηκε από τα παιδιά του τμήματός μας ως επικρατέστερο θέμα προς συζήτηση. Ωστόσο η συζήτηση με την ειδική επιστήμονα δεν περιορίστηκε στην ανάλυση μόνον αυτού του ζητήματος. Συγκεκριμένα, ακολούθησε ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και προσέγγιση εννοιών, όπως ο έρωτας και η αγάπη στα γενικότερα πλαίσια των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Έτσι με τη βοήθεια της ψυχολόγου, η οποία όχι μόνο κατεύνασε τα πνεύματα μέσα στην αίθουσα -όποτε αυτό ήταν απαραίτητο- αλλά επίσης παρενέβαινε στη συζήτηση ταξινομώντας τις σκέψεις μας, έγινε ένας πολιτισμένος διάλογος ανάμεσα σε εμάς τους εφήβους!
Συνοψίζοντας, η παραπάνω εμπειρία προσέφερε τη δυνατότητα στους μαθητές να εκφραστούν ελεύθερα δίχως ενδοιασμούς και συνεπώς να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο. Από την άλλη πλευρά όμως η χρονική διάρκεια της παρέμβασης δεν ήταν επαρκής για τη συζήτηση σχετικά με τις ανησυχίες μας και για την επίλυση των αποριών μας. Γι΄ αυτόν τον λόγο θεωρώ πως θα ήταν καλό να αφιερώνονταν περισσότερες διδακτικές ώρες, προκειμένου να αναλύονται περισσότεροι προβληματισμοί, οι οποίοι απασχολούν την ηλικιακή μας ομάδα.
Λουκία Σαλαγιάννη (Γ4), μέλος των Διαδικτυακών Συντακτών
Στη συζήτηση που κάναμε με την ψυχολόγο στο τμήμα μας αναλύσαμε θέματα που αφορούσαν τις σχέσεις μας με το άλλο φύλο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως έφηβοι, καθώς και θέματα που σχετίζονται με τη φιλία στην εφηβεία. Η ψυχολόγος μάς έλυσε κάποιες απορίες που είχαμε για το σεξ και τέλος μιλήσαμε για τη μάστιγα των ναρκωτικών. Η συζήτηση φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς τα παιδιά παρακολουθούσαν με προσοχή θέτοντας παράλληλα τα ερωτήματά τους με σοβαρότητα. Η ομιλήτρια ήταν πάντοτε πρόθυμη να απαντήσει, ήταν αρκετά φιλική απέναντί μας και έλυσε όλες τις απορίες των μαθητών. Γενικά μέσα στην αίθουσα τα παιδιά παρακολουθούσαν ενθουσιασμένα την ψυχολόγο και επικρατούσε απόλυτη ησυχία. Με αυτήν τη συνάντηση μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα και χρήσιμα πράγματα που αφορούν τα χρόνια της εφηβείας. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν ότι δεν ντρεπόμασταν να κάνουμε ερωτήσεις τις οποίες δυσκολευόμαστε να συζητήσουμε με τους γονείς ή τους φίλους μας.
Μαριλένα Σακαλή (Γ5), μέλος της Δημοσιογραφικής Ομάδας
Το βιωματικό σεμινάριο του Κέντρου Πρόληψης για τους καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Αλεξ/πολης
Στα πλαίσια των παρεμβάσεων του Κέντρου Πρόληψης στο Γυμνάσιό μας υλοποιήθηκε στον σχολικό χώρο και σε εξωδιδακτικό χρόνο ένα βιωματικό σεμινάριο για τους καθηγητές με εισηγητή τον ψυχολόγο κ. Στράτο Βραχιώλα, υπεύθυνο του Κέντρου Πρόληψης. Στη συνάντηση παραβρέθηκε ύστερα από πρόσκληση του Διευθυντή του Γυμνασίου ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Καβάλας κ. Αθανάσιος Κόκορης, ο οποίος είναι και ο Σύμβουλος παιδαγωγικής ευθύνης για το Σχολείο μας.
Το θέμα της παρέμβασης ήταν η διαχείριση από τους εκπαιδευτικούς των προβλημάτων που εμφανίζονται στη σχολική τάξη ή γενικότερα στο σχολικό περιβάλλον και σχετίζονται κυρίως με ζητήματα μαθητικής επίδοσης ή αποκλίσεις συμπεριφοράς. Ο κ. Βραχιώλιας παρουσίασε με έναν ιδιαίτερα εναργή και εμπεριστατωμένο τρόπο ορισμένες τεχνικές διαχείρισης των σχολικών προβλημάτων ή δυσκολιών, αφού πρώτα περιέγραψε τη φύση και τις μορφές των σχετικών προβλημάτων σύμφωνα με την οπτική της σύγχρονης Ψυχολογίας. Ιδιαίτερα ωφέλιμο ήταν το βιωματικό στοιχείο της παρέμβασης, αφού τόσο ο κ. Κόκορης, έμπειρος εκπαιδευτικός και έγκριτος επιστήμονας, όσο και οι καθηγητές του Σχολείου μοιράστηκαν μεταξύ τους- ύστερα από παρότρυνση του κ. Βραχιώλα- προσωπικές εμπειρίες από την εκπαιδευτική τους πορεία και έγιναν κοινωνοί των σκέψεων, των προβληματισμών και των προτάσεων για τη διαχείριση των προβλημάτων. Κοινό μας μέλημα δεν παύει άλλωστε να είναι η βελτίωση της σχολικής ζωής μέσα από την αποτελεσματικότερη- όσον το δυνατό- αντιμετώπιση των «δυσκολιών» και η προαγωγή της επίδοσης αλλά και της ψυχικής υγείας των παιδιών μας.
Η αίσθησή μας ως διδασκόντων στο Γυμνάσιο είναι ότι αυτή η συνάντηση ήταν άκρως ωφέλιμη και ότι πρέπει να αποτελέσει την απαρχή για έναν κύκλο παρόμοιων παρεμβάσεων, που θα βοηθήσουν στην επιτέλεση του παιδαγωγικού μας έργου. Η εκπαιδευτική οικογένειά μας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τον κ. Βραχιώλα και τους συνεργάτες τους για τις ευεργετικές για όλους μας παρεμβάσεις τους και εκφράζει την ελπίδα για μια νέα συνάντηση μαζί τους. Πάγιο αίτημα του κλάδου μας, εξάλλου, είναι η άμεση θεσμοθέτηση της Σχολικής Συμβουλευτικής στα ελληνικά σχολεία «τη του ?ψυχολόγου επιεικείη ευδοκέοντες»( έχοντας εμπιστοσύνη στην αγάπη του ψυχολόγου για τον άνθρωπο), για να παραφράσουμε και το γνωστό ιπποκρατικό ρητό?
Εκ μέρους της Διεύθυνσης & του Συλλόγου Διδασκόντων