Ο εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015 οι μαθητές του Σχολείου μας με την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητριών τους, των κκ. Μάργου, Τσαταλμπασίδου και Καραμιχάλη, παρουσίασαν μια ξεχωριστή γιορτή με αφορμή τον Νοέμβρη του 1973, όταν η φοιτητική νεολαία εξεγέρθηκε ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία που είχε επιβληθεί στην πατρίδα μας από το 1967. Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρακολουθήσαμε σχετικά βίντεο, καθώς και ένα απόσπασμα από ελληνική ταινία που πραγματευόταν τη λογοκρισία και την καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων από τη χούντα.

Η χορωδία με τη συνοδεία οργάνων τραγούδησε τραγούδια, ενώ ορισμένοι μαθητές διάβασαν κείμενα που τόνιζαν το θάρρος και την αγωνιστικότητα των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Τέλος, άλλοι συμμαθητές μας υποδύθηκαν φοιτητές της εποχής εκείνης και παρουσίασαν κάποια θεατρικά δρώμενα.

Δέσποινα Ανδρικοπούλου (Γ1), μέλος της Δημοσιογραφικής Ομάδας

Σκέψεις και εντυπώσεις από τη γιορτή

DSC03472Με αφορμή την 17η Νοέμβρη 1973 το Γυμνάσιό μας οργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, μιαν υπέροχη εκδήλωση. Παρακολουθώντας την, εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από την αγωνιστικότητα, το θάρρος και την αυτοθυσία των ηρώων του Πολυτεχνείου. Για τους νεκρούς της εξέγερσης ένιωσα λύπη, αλλά και περηφάνια για τον τρόπο που αγωνίστηκαν. Εξάλλου, τα τραγούδια της εκδήλωσης, σε συνδυασμό με τα θεατρικά δρώμενα που παρουσιάστηκαν και τις αφηγήσεις των παιδιών, κατάφεραν-πιστεύω- να συγκινήσουν όλους εμάς τους θεατές και να μας μεταφέρουν στη μεγαλειώδη ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής. Οι ερμηνείες των συμμαθητών μας όχι μόνο ήταν καταπληκτικές και κέντριζαν το ενδιαφέρον μας, αλλά κατάφεραν με έναν μοναδικό τρόπο να διατρανώσουν το μήνυμα του αγώνα του Πολυτεχνείου για «ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Χριστίνα Ανδρικοπούλου (Γ1), μέλος της Δημοσιογραφικής Ομάδας

Φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης: Νίκος Βενετόπουλος (Γ1) & Βερονίκη Νάσου (Γ3), μέλη της Δημοσιογραφικής και της Φωτογραφικής Ομάδας