2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού αφιερωμένη στους ολυμπιακούς/παραολυμπιακούς αγώνες και τα ιδεώδη του ολυμπισμού

Την περασμένη Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015, πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του σχολείου μας οι εκδηλώσεις για τη 2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, η οποία ήταν αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Στην πρωινή συγκέντρωση ο Διευθυντής του Σχολείου μάς ενημέρωσε για το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της ημέρας και έπειτα μπήκαμε στις αίθουσες, όπου παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τέσσερα βίντεο που είχαν επιμεληθεί οι καθηγητές μας και αφορούσαν:

Το πρώτο στην τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων κατά την αρχαιότητα, το δεύτερο στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το τρίτο στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004 και το τέταρτο στην προσήλωση στις αξίες του Ολυμπισμού αλλά και στην ψυχική δύναμη που δείχνουν οι αθλητές τόσο των Παραολυμπιακών όσο και των κλασικών Ολυμπιακών Αγώνων.

Όταν τελείωσε η σχετική προβολή, όλα τα παιδιά συγκεντρωθήκαμε στην αυλή και, αφού κάναμε ένα σύντομο διάλειμμα, ξεκίνησε το δεύτερο μέρος των δραστηριοτήτων. Αρχικά, παρουσιάστηκε από μαθητές του Β1, Β4 και Γ4 ένα δρώμενο, το οποίο είχε προετοιμάσει η καθηγήτρια κ. Κουτρούλα, με θέμα τα ολυμπιακά ιδεώδη: Την αξία της συμμετοχής στον αγώνα, το ευ αγωνίζεσθαι, τη φιλία και τη συνεργασία.

Στη συνέχεια, χωριστήκαμε σε ομάδες ανάλογα με τις δραστηριότητες στις οποίες θέλαμε να συμμετέχουμε. Έτσι, άλλα παιδιά έπαιξαν βόλεϊ, άλλα μπάσκετ και άλλα ποδόσφαιρο, ενώ κάποιοι από τους συμμαθητές μας μαζί με τα παιδιά από το Ειδικό Σχολείο Αλεξ/πολης, τα οποία επισκέφτηκαν το Γυμνάσιό μας, ζωγράφισαν στον τοίχο του γυμναστηρίου τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους με τη βοήθεια και του καθηγητή των Καλλιτεχνικών, κ. Αναστασιάδη.

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα εικαστική δράση υλοποιήθηκε παράλληλα στο Εργαστήρι Αγγειοπλαστικής του σχολείου μας, όπου δικοί μας μαθητές και του Ειδικού Σχολείου δημιούργησαν – συνεργαζόμενοι με πολλή χαρά και σύμφωνα με τις οδηγίες της κεραμίστριας κ. Σταματίας Κωστίδου – έργα πηλού εμπνευσμένα από τους Αγώνες! Στο αίθριο επίσης του κτηρίου μας στήθηκε μια μικρή έκθεση με μασκότ Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, των οποίων τα ολογράμματα ζωγράφισαν με πρωτοτυπία οι μαθητές του Ειδικού σχολείου μαζί με μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου.

Στον «αθλητικό στίβο», πάλι, μεγάλο αγωνιστικό πάθος έδειξαν όσοι μετείχαν στο αγώνισμα της διελκυστίνδας!

Οι αθλητικές δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν με τον αγώνα ανώμαλου δρόμου (ενός χιλιομέτρου) γύρω από το σχολείο, στον οποίο πήραν μέρος και κάποιοι καθηγητές. Στον τερματισμό, στην αυλή του Γυμνασίου, τους «περίμενε» όλους- και φυσικά τους πρώτους δώδεκα δρομείς με τους καλύτερους χρόνους – από ένα μπουκάλι νερό και στεφάνια από κλαδιά ελιάς («κότινοι»), που είχαν φτιάξει από το πρωί μια ομάδα μαθητών μας. Εικόνες 19-28

Η «τελετή λήξης» περιλάμβανε και δύο χορευτικά, ένα από μαθήτριες της Β? τάξης και ένα από μαθήτριες της Γ? τάξης.

Πιστεύω πως περάσαμε πολύ ωραία την ημέρα αυτήν. Οι μαθητές φάνηκαν να διασκεδάζουν ιδιαίτερα και, γενικά, επικρατούσε στο σχολείο μας μια ευχάριστη και δημιουργική ατμόσφαιρα.

Βάνια Πολυχρονίδου (Γ4)


Σκέψεις & εντυπώσεις των μαθητών από την Πανελλήνια Ημέρα του Σχολικού Αθλητισμού

«Δευτέρα πρωί, μια μέρα κατά την οποία συνήθως ξεκινάμε με γκρίνια, καθώς το Σαββατοκύριακο τελείωσε και όλοι επιστρέφουμε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Παρ? όλα αυτά, τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου ξυπνήσαμε έτοιμοι για όλα!!!
Ήταν η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού και οι περισσότεροι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, «αναμετρηθήκαμε» στα αγαπημένα μας αθλήματα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των γυμναστών μας, του κ. Αγιαννιτόπουλου και του κ. Κανταρίδη.
Ούτε λόγος για μαθήματα, άγχος και στρες!!! Καθηγητές και μαθητές ξεχάσαμε για λίγο την ?ομολογουμένως- πιεστική καθημερινότητά μας και αφεθήκαμε στην υπέροχη αίσθηση της διασκέδασης μέσα από την άθληση!!!
Επειδή η φετινή μέρα αθλητισμού ήταν αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το πρωί παρακολουθήσαμε στις σχολικές αίθουσες σχετικά βίντεο. Επίσης μας επισκέφτηκαν και τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου και μας τίμησαν παίρνοντας μέρος σε κάποιες από τις δράσεις μας. Στο τέλος, όποιος μαθητής ήθελε, είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε έναν αγώνα δρόμου (1 km) και να στεφανωθεί με φύλλα ελιάς, όπως ακριβώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία Ελλάδα. Εικόνες 30,34,35

Σίγουρα η φετινή μέρα σχολικού αθλητισμού θα μας μείνει αξέχαστη, καθώς χάρισε σε όλους μας απίστευτες στιγμές γέλιου και χαράς»!!!

Νίλια Δάγκουλα (Β2)

«Την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού το Γυμνάσιό μας ασχολήθηκε με διάφορες δράσεις. Μια από αυτές ήταν ο σχεδιασμός και χρωματισμός του σήματος των Ολυμπιακών Αγώνων σε έναν τοίχο του γυμναστηρίου μας. Τα παιδιά ζωγράφισαν με μεγάλη προθυμία, διασκέδασαν και ταυτόχρονα είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τα ιδεώδη του Ολυμπισμού και του αθλητισμού?που ενώνει τον κόσμο»!

Μορφύλη Θεοδωρίδου (Γ2)

«Αγόρια και κορίτσια πήραν μέρος σε διάφορα αθλήματα στο προαύλιο του σχολείου σε ευχάριστο και φιλικό κλίμα και όχι σε κλίμα ανταγωνισμού. Γιατί σημασία δεν έχει η νίκη αλλά η προσπάθεια και η συμμετοχή στους αγώνες»!

Κατερίνα Αμοιρίδου (Γ1)

«Μια από τις εικαστικές δράσεις της ημέρας ήταν η απεικόνιση σε τοίχο του σχολείου των 5 ολυμπιακών κύκλων, που συμβολίζουν τις 5 ηπείρους της υφηλίου αδελφωμένες, αφού ο θεσμός των Ολυμπιακών Αγώνων εξυμνεί και προβάλλει το συνεργατικό αθλητικό πνεύμα, το ευ αγωνίζεσθαι, την ειρήνη (εκεχειρία) και τη φιλία των λαών».

Γιάννης Γερέλκης(Γ2)

*Τα άρθρα έγραψαν τα μέλη της Δημοσιογραφικής Ομάδας του Γυμνασίου.


ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Από την καθηγήτρια κ. Ελένη Κουτρούλα:

«Στα πλαίσια του εορτασμού της 2ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, με το πέρας της προβολής στιγμιότυπων από Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, οι μαθητές του σχολείου μας συγκεντρώθηκαν στον αύλειο χώρο μαζί και με μία ομάδα παιδιών από το Ειδικό Σχολείο με τους συνοδούς τους. Πριν από την ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου παρουσιάστηκε ένα δρώμενο τριών μικρών σκηνών με στόχο την ανάδειξη των Ολυμπιακών Ιδεωδών.

Τα συνθήματα «ΦΙΛΙΑ», «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ», «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ» και «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ακούστηκαν ρυθμικά από τα τμήματα Β1, Β4 και Γ4, ενώ «σωματοποιήθηκαν» μέσω δρώμενων από ομάδα μαθητών που βρισκόταν στο κέντρο της παράταξης. Η σύλληψη της ιδέας ανήκει στην κ. Κουτρούλα, η υλοποίησή της σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν, τα οποία είχαν πρωτότυπες ιδέες και πολλή διάθεση να εργαστούν για να παρουσιάσουν όσα εμπνεύστηκαν με τη μέθοδο του αυτοσχεδιασμού. Συγχαρητήρια!

Συγχαρητήρια και σε όλους τους μαθητές μας, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους στους αγώνες της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού υπηρέτησαν το πνεύμα του Ολυμπισμού»!