Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου

Γιορτή«Μνήμη του λαού μου σε λένε Πίνδο?», Οδυσσέας Ελύτης,  Άξιον Εστί
Τη μνήμη των Ελλήνων ηρώων  στα βουνά της Πίνδου κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41 και την αντίσταση του λαού  μας ενάντια στον φασισμό  την περίοδο της ζοφερής Κατοχής τιμήσαμε με μια ξεχωριστή εκδήλωση στις 25/10/2013 στο Γυμνάσιό μας. Το πρόγραμμα της γιορτής περιελάμβανε απαγγελία ποιημάτων, τραγούδια από τη χορωδία του σχολείου και τρεις δραματοποιήσεις κειμένων αφιερωμένων στο έπος του ?40 και στην εθνική μας αντίσταση  κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής.

Υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων για την εκδήλωση καθηγητριών, της κ. Αντωνίας Αντώναρου και της κ. Βαρβάρας Καραμιχάλη, ενθουσιώδεις μαθητές από όλες τις σχολικές τάξεις ένωσαν τις δυνάμεις τους για την παρουσίαση των γραπτών κειμένων, των τραγουδιών και των θεατρικών δρώμενων. Στα μελοποιημένα αποσπάσματα από το  Άξιον Εστί του ποιητή-μαχητή στον ελληνοϊταλικό πόλεμο Οδυσσέα Ελύτη αλλά και στη δραματοποίηση του έργου του Δημήτρη  Ψαθά «Οι πιτσιρίκοι»  για την αντίσταση των ελληνόπουλων ενάντια στο τέρας του φασισμού αποτυπώθηκε ο παλμός και η ψυχική δύναμη της σύγχρονης μαθητιώσας νεολαίας, που αποφασισμένη να τιμήσει τα ειρηνικά και ανθρωπιστικά ιδανικά  διατράνωσε την ιδέα- σύνθημα ζωής : «Ποτέ πια φασισμός, ποτέ πια πόλεμος»!

Στις  27 Οκτωβρίου κάθε έτους  έχει οριστεί να τιμά η μαθητική νεολαία αλλά και ολόκληρος  ο Ελληνισμός ένα από τα σύμβολα της ιστορικής μνήμης του,  τη Σημαία.  Μαζί,  λοιπόν,  με τους αγωνιστές  της εποποιίας  του ΄40  τίμησαν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας την ελληνική Σημαία. Με τον ορισμό σημαιοφόρων και παραστατών για το σχολικό έτος 2013-14 και τη συμμετοχή του Γυμνασίου μας στη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου έκλεισε ο κύκλος εορτασμού της εθνικής μας επετείου.

Αν. Βλυσίδου, Ελ. Λιάσκου, Μ. Πατλάκα,
μέλη της Δημοσιογραφικής Ομάδας

Φωτογραφική κάλυψη: Γ. Αθ. Γερέλκης,
μέλος της Δημοσιογραφικής Ομάδας