Εκδρομή Γ τάξης στη Ρουμανία 15 έως 19 Μαρτίου

Κάθε ταξίδι είναι μια εμπειρία ζωής και όταν πρόκειται για 5ήμερη εκδρομή με τους τελειόφοιτους συμμαθητές, τότε σίγουρα μένει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη των μαθητών. Τέτοια εμπειρία ζωής ήταν και αυτή που πραγματοποιήσαμε με τους μαθητές της Γ’ τάξης του σχολείου μας στη Ρουμανία από 15 έως 19 Μαρτίου 2025.

Το ταξίδι με το λεωφορείο μακρύ αλλά άξιζε τον κόπο καθώς μας αποζημίωσε η ομορφιά του Βουκουρεστίου με τα εκπληκτικά κτήρια, τις επιβλητικές προσόψεις, τα αγάλματα, τα σκαλίσματα και τα πανέμορφα σημεία ενδιαφέροντος που επισκεφθήκαμε. 

Αν και δεν είχαμε σύμμαχο τον καιρό, τίποτα δεν μας εμπόδισε να απολαύουμε την ημερήσια εκδρομή μας στην Τρανσυλβανία. Πρώτη μας στάση το παλάτι του Καρόλου το κάστρο Πέλες στα Καρπάθια όρη. Δίπλα στην πόλη Σινάια περιτριγυρισμένο από δάσος δικαιώνει τη φήμη του ως εκπληκτικής Αναγεννησιακής ομορφιάς θερινό ανάκτορο.

Το πρώτο ευρωπαϊκό κάστρο που φωτιζόταν από  ηλεκτρικό ρεύμα. Περιηγηθήκαμε στις πολυτελείς αίθουσες, στα αριστοκρατικά δωμάτια, στη μεγάλη σκάλα, στη σάλα με τις πανοπλίες και τα ξίφη, την αυλή και τη βιβλιοθήκη.

Το κάστρο Πέλες είναι διάσημο γιατί εκτός από παλάτι του βασιλιά Καρόλου έχει αποτελέσει και σκηνικό για πολυάριθμες ταινίες του Χόλυγουντ, δεν είναι τυχαίο που η κινηματογραφική βιομηχανία το έχει επιλέξει για τις ταινίες της!

Επόμενη στάση το φημισμένο κάστρο του Δράκουλα! Ένας τόπος παραμυθένιος, παμπάλαιος και απόκοσμος που θυμίζει μία τελείως άλλη εποχή γεμάτη θρύλους, αρχαίες ιστορίες και τρομακτικές αφηγήσεις για βρικόλακες και πλάσματα της νύχτας.

Ακούσαμε βέβαια προσεκτικά από την ξεναγό μας, την πραγματική ιστορία του αιμοσταγή κόμη, του Vlad Dracula, ενός Ρουμάνου ευγενή, ο οποίος έγινε κυβερνήτης της Βλαχίας, τον 15ο αιώνα και ζούσε εκεί.

Είναι ενδιαφέρον  πώς κατέληξε να γίνει  παγκοσμίως γνωστό το κάστρο χάρη σε ένα από τα πιο διάσημα μυθιστορήματα όλων των εποχών: «Ο Δράκουλας των Καρπάθιων» που ο Ιρλανδός συγγραφέας Bram Stoker έγραψε το1897 και κατόπιν χάρη στην ταινία που γυρίστηκε εκεί.

Έτσι, περιηγηθήκαμε και φωτογραφηθήκαμε  στο μυστηριώδες και τρομακτικό αυτό  κάστρο της Τρανσυλβανίας ψάχνοντας για τον Δράκουλα και τα φοβερά μυστικά του.

Η πόλη Μπρασόβ, που ήταν ο τρίτος προορισμός μας είναι από εκείνες τις πόλεις που σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο, με μοναδική αρχιτεκτονική σε γοτθικό, μπαρόκ και αναγεννησιακό ρυθμό. Στη μέση της μεσαιωνική  Πλατεία Συμβουλίου (Piata Sfatului), βρίσκεται το Παλαιό Δημαρχείο (1420) με τον επιβλητικό πύργο –ωρολόγιο.

Δεσπόζει επίσης επιβλητική, αντιπροσωπευτικό μνημείο γοτθικής αρχιτεκτονικής, η φημισμένη «Μαύρη Εκκλησία», εξαιτίας τεράστιας πυρκαγιάς τον 17ο αιώνα, Το βάρος της καμπάνας του ναού αγγίζει τους 6 τόνους. Γύρω από την πλατεία, πολύχρωμα δημόσια κτήρια, καταστήματα και κατοικίες έχουν διατηρήσει την αρχική τους μορφή,

Στο Βουκουρέστι είδαμε την Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία στην αυλή της οποίας υπάρχει η προτομή του Ρήγα Φεραίου, και  βρίσκεται δίπλα στο Ελληνικό Προξενείο.

Τεράστια εντύπωση μας έκανε  το Athenaeum, μια εντυπωσιακή περίτεχνη, θολωτή, κυκλική αίθουσα συναυλιών  με αριστοτεχνική αρχιτεκτονική και ακουστική. Σχεδιασμένο από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Albert Galleron, λειτουργεί ως έδρα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας George Enescu, του διάσημου συνθέτη της χώρας.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, εκτός από τις περίπλοκες τοιχογραφίες, τις λεπτομέρειες από φύλλα χρυσού, τον μεγαλοπρεπή πολυέλαιο και τον τεράστιο κεντρικό θόλο, είναι το Fresco 360 μοιρών που περιβάλλουν την κύρια αίθουσα συναυλιών και απεικονίζουν σημαντικές στιγμές της ρουμανικής ιστορίας, Στον τρούλο της αίθουσας υπάρχουν περίτεχνες επιγραφές με τις επιστήμες και τις τέχνες. Η υπεύθυνη μας μίλησε για τις συναυλίες και τα κονσέρτα που λαμβάνουν χώρο στην αίθουσα.

Μετά τον αεροπορικού τύπου έλεγχο μπήκαμε στο Παλάτι του Λαού, σήμερα Κοινοβούλιο της Ρουμανίας, το οποίο είναι το 2ο μεγαλύτερο κυβερνητικό κτίριο στον κόσμο μετά το Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α. Προκειμένου να χτιστεί το κολοσσιαίο αυτό μέγαρο ολόκληρες γειτονιές στο Βουκουρέστι ισοπεδώθηκαν και χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια.

Το τεράστιο αυτό κτίριο, ύψους 80 περίπου μέτρων και επιφάνειας 330.000 τετραγωνικών μέτρων, έχει 14 ορόφους με 3.200 δωμάτια, 60 διαδρόμους, 60 αίθουσες υποδοχής και 20 μέτρα κάτω από τη γη ένα τεράστιο αντιπυρηνικό καταφύγιο. Είναι φτιαγμένο από μάρμαρο, 3.500 τόνους κρύσταλλο και 900.000 τόνους ξύλο.

Περιηγηθήκαμε στις εκπληκτικής πολυτέλειας τεράστιες αίθουσες συνεδριάσεων με τους θαλάμους διερμηνέων, τα εκπληκτικά χειροποίητα χαλιά και τους λαμπερούς πολυελαίους βάρους 2 και 4 τόνων. Η ξεναγός μας είπε επίσης για την πολιτική ιστορία της χώρας, τον Τσαουσέσκου και την γκάφα του Μάικλ Τζάκσον να χαιρετήσει: «Γεια σου Βουδαπέστη»… στο μπαλκόνι του Κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της περιπατητικής βόλτας μας στο ιστορικό κέντρο του Βουκουρεστίου είδαμε την Πλατεία Πανεπιστημίου και το Μνημείο της Επανάστασης κατά την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου και τη ρουμανική επανάσταση του 1989, όταν ο λαός ξεσηκώθηκε για την ελευθερία του.

Η πλατεία υπήρξε το επίκεντρο των διαδηλώσεων και συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ το μοντέρνο Μνημείο της Επανάστασης, με τον πύργο που διαπερνά την «κορώνα», συμβολίζει την αντίσταση και την τελική πτώση του τυραννικού καθεστώτος.

Επίσης επισκεφθήκαμε το Πατριαρχείο όπου φυλάσσονται οστά του Αγίου Νεκταρίου και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τον ορθόδοξο ναό Σταυροπόλεως, το Μουσείο Τεχνών και το Ιστορικό Μουσείο.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γκριγκόρε Αντίπα (Grigore Antipa) μας εντυπωσίασαν τα εκθέματα δεινοσαύρων, όπου εκτίθεται και ο μοναδικός ολόκληρος σκελετός ενός από τα μεγαλύτερα θηλαστικά που υπήρξε ποτέ και που σχετίζεται με τον ελέφαντα, το Deinotherium gigantissimum. Εξαφανίστηκε πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια και ανακαλύφθηκε στην κομητεία Vaslui, το 1894. Εκπληκτικά τα βαλσαμωμένα ζώα κάποια από αυτά σπάνια και εξωτικά και τα υπόλοιπα εκθέματα του.

Από το 1970, τα 60 δωμάτια του μουσείου έχουν εκθέσει τα πιο συναρπαστικά ιστορικά εκθέματα της χώρας που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους σύγχρονους χρόνους.