Διάκριση για τμήμα του 2ου Γυμνασίου
στον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2024

Το 3ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2024 (Concours de la Francophonie 2024), στην κατηγορία γλωσσομάθειας Α1, με επωνυμία «Ολυμπία-Pierre de Coubertin», τον οποίο οργανώνει κάθε χρόνο το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, απέσπασαν οι μαθητές του τμήματος Α1 του σχολείου μας:

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και η επιλογή έγινε από ένα πολύ μεγάλο αριθμό συμμετοχών. Ο φετινός Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας είχε θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες με αφορμή την διεξαγωγή των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι τον Ιούλιο του 2024. 20 χρόνια μετά την Αθήνα, το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι του 2024, από τις 26 Ιουλίου μέχρι τις 11 Αυγούστου.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας προσπαθώντας να μεταδώσει και να ενισχύσει το ολυμπιακό πνεύμα στο μαθητικό κοινό,  εμπνεόμενο από αυτό το μεγάλο γεγονός στον τόπο γέννησης του αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων, λανσάρει εκπαιδευτικά προγράμματα και πολυάριθμες δραστηριότητες. Ένα από τα προγράμματα αυτά είναι και ο εθνικός διαγωνισμός γαλλοφωνίας που διοργανώνεται κάθε χρόνο και ο οποίος δεν θα μπορούσε φέτος, να μην είναι αφιερωμένος στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Η επιτροπή η οποία αξιολόγησε τα έργα των συμμετεχόντων σχολείων, απαρτίζεται από τον Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και πολλά εξέχοντα πρόσωπα: Έλληνες και Γάλλους, εκπροσώπους της Γαλλικής Πρεσβείας, του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Συμβούλους εκπαίδευσης της Γαλλικής γλώσσας, επιμορφωτές, Προέδρους των Πανελλήνιων Συλλόγων Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας, εκπροσώπους εκδοτικών εταιρειών Γαλλικών βιβλίων.

Οι μαθητές με την καθοδήγηση της καθηγήτριας τους Γαλλικών κ. Παπαδοπούλου Φανής ενημερώθηκαν για τις διάφορες περιόδους των Ολυμπιακών Αγώνων και ανακάλυψαν Έλληνες και Γάλλους Ολυμπιονίκες. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους, είδαν οπτικοακουστικό υλικό με τη νέα μασκότ των Ολυμπιακών αγώνων του Παρισιού, έμαθαν λεξιλόγιο για τα αθλήματα και για τους αθλητές. Ήρθαν επίσης σε επαφή με τις αξίες και τα σύμβολα των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

Από το 2ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης εστάλησαν τρεις συμμετοχές στο συγκεκριμένο διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, βίντεο δημιούργησαν τα τμήματα: Α1, Α2 και Β3-4. Με το τμήμα Α2, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν δύο σημαντικά παραολυμπιακά αθλήματα: την κορίνα και το άθλημα Boccia. Ο εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής του σχολείου κ. Αγιαννιτόπουλος Αλέξης, προπονητής της ομάδας Α.μ.ε.α. Κότινος, έδειξε βιωματικά στους μαθητές πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για τα δύο αυτά αθλήματα. Τα παιδιά με ενθουσιασμό συμμετείχαν στα γυρίσματα όλων των πλάνων. Επίσης, μόνες τους, συγκεκριμένες μαθήτριες, κατασκεύασαν ευφάνταστες μασκότ. Για το Α1 τη μασκότ κατασκεύασε η μαθήτρια Λαζαροπούλου Τατιάνα, για το Α2 -κατόπιν ψηφοφορίας ανάμεσα σε τρεις μασκότ- η μαθήτρια Δήμητρα Σιουράντανη και για το Β3-4 η μαθήτρια Κύρου Βασιλική.

Το τελικό έργο ήταν ένα βίντεο στο οποίο κάθε μαθητής ενσαρκώνει και παρουσιάζει στα γαλλικά έναν Ολυμπιονίκη, Έλληνα ή Γάλλο με την συνοδεία της Μασκότ του τμήματος. Στην ιστοσελίδα μας λοιπόν, αναρτώνται και οι τρεις προσπάθειες των παιδιών μας. Αξίζουν όλοι τους ένα μεγάλο μπράβο!

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές μας!!! Ιδιαίτερα συγχαρητήρια στο Α1, το τμήμα που κατάφερε να αποσπάσει τη διάκριση στο διαγωνισμό!