Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Μύθος-Λέξις- Όψις- Στο μονοπάτι ενός Αρχαίου Θεάτρου» – «Υιοθεσία ενός Αρχαίου Θεάτρου»

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματός μας είχαμε την ιδιαίτερη χαρά να επισκεφτούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας και να συμμετάσχουμε με τους μαθητές μας σε δύο δράσεις.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης, Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024, οι μικροί μας και ίσως εκκολαπτόμενοι αρχαιολόγοι ανέλαβαν δράση θέτοντας σε εφαρμογή τη δραστηριότητα «Μια λέξη, πόσα πράγματα!». Χωρισμένοι σε ομάδες επιχείρησαν να εντοπίσουν αντικείμενα που σχετίζονται με συγκεκριμένα θέματα όπως υφαντική, καλλωπισμός, πόλεμος, εμπορικές συναλλαγές που παρουσιάζονται στην έκθεση. Σε μια κάτοψη του χώρου κατέγραψαν  τον αριθμό των σχετικών αντικειμένων που συνάντησαν σε κάθε ενότητα και στο τέλος όλες οι ομάδες μαζί παρουσίασαν τα ευρήματα και αιτιολόγησαν την επιλογή τους. Η δράση αυτή  ως στόχο είχαν να κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον, την παρατηρητικότητα, την κριτική σκέψη, τη δημιουργία και την αυτενέργεια των μαθητών, οι οποίοι απέκτησαν γνώσεις και εμπειρίες μέσω της διερευνητικής και ομαδοσυνεργατικής μεθόδου.

 

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 η επίσκεψή μας είχε διαφορετικό χαρακτήρα.  Είχαμε τη χαρά να ξεναγηθούμε στο χώρο συντήρησης των αρχαιολογικών ευρημάτων. Ενημερωθήκαμε για τους διαφορετικούς τρόπους συντήρησης, ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα ( λίθος, μέταλλο, πηλός), καθώς και για το πολύ δύσκολο και κοπιαστικό έργο της συναρμολόγησής τους. Οι μαθητές μας έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, έλυσαν πολλές από τις απορίες τους. Κάποιοι από αυτούς εντυπωσιάστηκαν από το επάγγελμα του συντηρητή αρχαιοτήτων και εκδήλωσαν την επιθυμία τους να το ακολουθήσουν.

Ευχαριστούμε θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ν.Έβρου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και ιδιαίτερα τις συντηρήτριες κ.κ. Καραντώνη Ευφροσύνη και Μαντά Ελένη για τη θερμή υποδοχή, την ξενάγηση στους χώρους συντήρησης του Μουσείου και τις πολύτιμες πληροφορίες που μοιράστηκαν μαζί μας, καθώς και την Αρχαιολόγο κ. Πέππα Ευσταθία για την όμορφη ξενάγηση και την «περιπέτεια» που είχαν την ευκαιρία να βιώσουν με την καθοδήγησή της οι μαθητές μας στο χώρο του Μουσείου.

Υπεύθυνες προγράμματος:
Σιδηρά Μαρία ΠΕ06
Κουτρούλα Ελένη ΠΕ02