Ημερήσια εκδρομή στη Δράμα με το πολιτιστικό πρόγραμμα του 2ου Γυμνασίου,
«Μια φορά κι έναν καιρό, μέσα από τον φωτογραφικό φακό!».

Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024, είχαμε την ευχάριστη και εποικοδομητική εμπειρία να επισκεφτούμε στην πόλη της Δράμας δύο εξαιρετικής αισθητικής χώρους, οι οποίοι φιλοξενούν περιοδικές εκθέσεις από το Μουσείο Μπενάκη. 

Αρχικά επισκεφτήκαμε το παλαιό τέμενος «Σαντιρβάν» που σήμερα πια έχει διασωθεί από την πλήρη φθορά και καταστροφή, προς την οποία βάδιζε, και έχει μεταμορφωθεί σε εξαιρετικό μουσειακό χώρο. Το 2012, η εταιρεία Raycap του επιχειρηματία Κώστα Αποστολίδη από την Δράμα, αποφάσισε να τού δώσει μια δεύτερη «ευκαιρία ζωής». Η εταιρεία αγόρασε το κτίριο και ανέλαβε την αποκατάσταση και ανάδειξή του σε χώρο πολιτισμού. Αυτή την περίοδο, φιλοξενεί την έκθεση με αντικείμενα της αυτοκρατορικής περιόδου της Κίνας, που ανήκουν σε συλλογή Έλληνα φιλότεχνου.

Κατόπιν, πήγαμε στο Μαρμάρινο σπίτι, στο παρελθόν οικεία μεγαλέμπορου καπνού, με το παλιό εργοστάσιο πλησίον. Βρίσκεται στο κεντρικότερο – και κατά πολλούς – ωραιότερο σημείο της πόλης, στο Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Χτίστηκε το 1875 – 1876 και γρήγορα ολοκληρώθηκε σαν οικοδόμημα. Το κτηριακό συγκρότημα της οικίας, γνωστή σήμερα ως Μαρμάρινο Σπίτι, και της καπναποθήκης Αναστασιάδη, αρχικά ανήκε στον ομώνυμο επιφανή Δραμινό καπνέμπορο και από μακριά «φωνάζει» την εποχή της αίγλης που το γέννησε, όταν ο καπνός έβαλε την περιοχή της Δράμας στον διεθνή χάρτη του καπνεμπορίου. Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ, ολοκλήρωσε τη δημιουργία ενός πολυχώρου πολιτισμού στο κεντρικότερο σημείο της πόλης της Δράμας, στο Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Αντικείμενο του έργου αποτέλεσε η μετατροπή του κτηριακού συγκροτήματος της οικίας και της καπναποθήκης Αναστασιάδη, ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό κόσμημα, σε Κέντρο Πολιτισμού. Ο ευεργέτης κ. Άρης Θεοδωρίδης που διέσωσε, μέσω της Μη Κερδοσκοπικής εταιρείας που συνέστησε, το υπέροχο παλαιό κτίριο, είναι συγχρόνως λάτρης και συλλέκτης φωτογραφικών μηχανών.

Στον χώρο για κάποιες εβδομάδες φιλοξενείται έκθεση με αυθεντικά φωτογραφικά έργα της διάσημης Ελληνίδας φωτογράφου Nelly’s. Έκθεση που εγκαινιάστηκε μέσα στο 2023, στο μουσείο Μπενάκη. Εικοσιπέντε χρόνια από τον θάνατο της φωτογράφου Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (1899-1998), γνωστής ως Nelly’s, το Μουσείο Μπενάκη επανασυστήνει στο σύγχρονο κοινό το πολύτιμο φωτογραφικό έργο της, αποτίοντας φόρο τιμής στην εμπιστοσύνη που η ίδια η Nelly’s επέδειξε προς αυτό, καθώς το 1984 ήταν η χρονολογία που δώρισε τις φωτογραφίες της στα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, τα οποία φέτος συμπληρώνουν τα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή τους. Τα εκθέματα κι όλες της τις συλλογές είχε χαρίσει η φωτογράφος στο μουσείο Μπενάκη, πριν τον θάνατό της.

Τέλος, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το όμορφο πάρκο των πηγών της Αγίας Βαρβάρας και να περιηγηθούν στο κέντρο της πόλης.

Και το πολιτιστικό μας πρόγραμμα συνεχίζεται με εβδομαδιαίες συναντήσεις και πολλές άλλες εκπλήξεις!

Υπεύθυνες συνοδοί: Μαρία Σοφιανού, Παπαδοπούλου Φανή.