Στο πλαίσιο δύο πολιτιστικών προγραμμάτων με θέμα την τέχνη και τον πολιτισμό υλοποιήθηκε διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στις 15-16 Μαΐου 2023 με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, εστίασαν στους παρακάτω άξονες: αφενός με αφορμή το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, επιχειρήθηκε ένα ταξίδι στη Γαστρονομία και τον Πολιτισμό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αφετέρου στη μουσική, στην εναρμόνιση της φωνής με τα μουσικά όργανα, στη σχέση κίνησης, εικόνας και μουσικής, και τέλος στη μουσική που ένδυσε τον κινηματογράφο.
Με βάση τις παραπάνω κατευθύνσεις, εξελίχθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή με επισκέψεις σε στοχευμένους προορισμούς και με συμμετοχή σε – ανάλογης θεματικής των προγραμμάτων- πολιτιστικές εκδηλώσεις και μουσειακά εκπαιδευτικά προγράμματα, ώστε να εμπλουτιστεί η προϋπάρχουσα γνώση και εμπειρία των συμμετεχόντων με τη νέα γνώση.
Αρχικά, η εκπαιδευτική εκδρομή αξιοποίησε την πρότερη επαφή των μαθητών με το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας και τις γνώσεις τους για τα θέατρα που υπήρχαν επί της αρχαίας Εγνατίας οδού, ώστε να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στη συνέχεια, οι μαθητές απόλαυσαν ένα ακόμη πολιτισμικό τοπίο της ευρύτερης περιοχής, το μοναδικό λιμναίο σπήλαιο της Ελλάδας που χρονολογείται στα βάθη της προϊστορίας και βρίσκεται στην Προσοτσάνη Δράμας. Με τη συμβολή ειδικού ξεναγού, οι συμμετέχοντες συγκέντρωσαν επιπλέον πληροφορίες για τη γεωλογία της Ελλάδας και μετείχαν του φυσικού πλούτου της περιοχής.
Ακολούθησε γεύμα σε εστιατόριο στον χώρο αναψυχής του ποταμού Αγγίτη, σε ένα καταπράσινο τοπίο με Πλατανιά και βελανιδιές.
Στη Θεσσαλονίκη, μετά από μια σύντομη χαλάρωση στο ξενοδοχείο, ακολούθησε η παρακολούθηση μουσικών συνόλων και χορωδιών του Ωδείου Άνω Πόλης, μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση που έγινε στο Βασιλικό Θέατρο και συνδύαζε τόσο την εκ λόγω μουσική παράσταση όσο και την περιήγηση στο Μουσείο Ενδυμάτων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με ενδύματα από παραστάσεις αρχαίου και σύγχρονου θεάτρου. Στη συγκεκριμένη μουσική εκδήλωση οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης συμμετείχαν μετά από ειδική πρόσκληση του Διευθυντή του Ωδείου κυρίου Διαμαντή, γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα τα παιδιά καθώς στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Διαμαντής ευχαρίστησε ένθερμα τους μαθητές για τη συμμετοχή τους και ακολούθησε αναμνηστική φωτογραφία στον χώρο του Βασιλικού Θεάτρου.
Μετά την εκδήλωση, το δείπνο έγινε σε τρατορία της παραλιακής οδού με θέα τον Θερμαϊκό, ενώ στη συνέχεια οι μαθητές απόλαυσαν την φωταγωγημένη πλατεία Αριστοτέλους, την κοσμική κεντρική οδό Τσιμισκή, την ασπίδα του Γαλέριου και τη Ροτόντα. Η πολιτιστική αυτή διαδρομή κατέληξε στο ξενοδοχείο (στην περιοχή Αγίου Δημητρίου) και αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της εκδρομής
Την επόμενη μέρα, μετά από ένα πλούσιο πρωινό, επισκεφθήκαμε τον περίφημο ναό του Αγίου Δημητρίου που βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το ξενοδοχείο. Δόθηκαν αναλυτικές πληροφορίες για την ιστορία και την αρχιτεκτονική του ναού από τους υπεύθυνους καθηγητές.
Έπειτα, η ομάδα κατευθύνθηκε προς το λιμάνι της πόλης, στο Μουσείο Κινηματογράφου για να συμμετάσχει σε μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα ήταν βιωματικό και διαδραστικό, με ενεργό συμμετοχή των μαθητών, απόκτηση πολύτιμων γνώσεων και εμβάθυνση στον κοινωνικό και πολιτισμικό ρόλο του ελληνικού κινηματογράφου. Η εμπειρία εμπλουτίστηκε μοναδικά, όταν οι μαθητές ανά ομάδες έγιναν οι σκηνοθέτες και ηθοποιοί ενός δικού τους σεναρίου, που εξελίχθηκε σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με τρίωρη χαλάρωση σε εμπορικό κέντρο και η επιστροφή στην Αλεξανδρούπολη έγινε στις εννέα το βράδυ, βάσει προγράμματος.
Σύμμαχος για την επίτευξη αυτής της εκπαιδευτικής δράσης ήταν πρωτίστως οι μαθήτριες και μαθητές μας, που επέδειξαν μια άξια λόγου ευπρεπή και ώριμη συμπεριφορά σε κάθε προγραμματισμένη επίσκεψη και εκδήλωση της εκδρομής.
Η καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας και υπεύθυνη πολιτιστικού προγράμματος κ.Αγνή Καραγιάννη
Συνοδοί καθηγητές – υπεύθυνοι των πολιτιστικών προγραμμάτων:
κ.Σιδηρά, κ. Καραμιχάλη και κ.Κλημαντάκη