Εκπαιδευτική επίσκεψη της Β΄ τάξης στα 3-5 Πηγάδια Νάουσας
(Φεβρουάριος & Μάρτιος 2023)

Καθώς διασχίζεις τα δαιδαλώδη ορεινά συγκροτήματα της χώρας μας, δεν μπορείς παρά να στέκεις κάθε τόσο, για να θαυμάζεις τα μοναδικά τοπία ανυπολόγιστης αισθητικής και περιβαλλοντικής αξίας, που σε καλούν να έρθεις πιο κοντά με τη θελκτικότητά τους. Όσες λέξεις κι αν γράψεις, όσες βαρύγδουπες και πομπώδεις εκφράσεις κι αν χρησιμοποιήσεις, προσπαθώντας να περιγράψεις τα συναισθήματα που νιώθεις, καθώς στέκεσαι εκεί, στο ψηλότερο σημείο του βουνού, δε θα μπορέσεις να αποδώσεις σε όλη του την έκταση αυτό που πραγματικά συμβαίνει στα σώψυχά σου. Και τότε, το βλέμμα καρφώνεται στους απέραντους ορίζοντες που σε περιβάλλουν… Εικόνες παραμυθένιες μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι, που σε κάνουν να αισθάνεσαι ευλογημένος, γιατί έχεις την τύχη να τις θαυμάσεις! Ούτε ο καλύτερος ζωγράφος θα μπορούσε ποτέ να φιλοτεχνήσει με τόση τελειότητα το λευκό τοπίο που αντικρίζεις, περπατώντας στο άγριο αλπικό ανάγλυφο ενός χιονισμένου βουνού. Τα βουνά στέκουν αιώνια και αγέραστα, περήφανα και ακατάλυτα σαν τη λαϊκή ψυχή. Με τη μόνιμη και στέρεη παρουσία τους, με τον ακατάβλητο και αγέραστο όγκο τους, με τη σίγουρη και αναλλοίωτη μορφή τους απέναντι στον καταλύτη χρόνο, υπήρξαν σύμβολα ελευθερίας και αθανασίας! Τα βουνά κατέχουν περίλαμπρη θέση στην ποίηση και στην καρδιά του λαού μας. Είναι τόποι που ποτίστηκαν με αίμα, δοξάστηκαν με θυσίες, εγκωμιάστηκαν και τραγουδήθηκαν από τον λαό. Είναι τόποι που έθρεψαν και γιγάντωσαν το φλογερό πνεύμα της ελευθερίας.

Ο Καζαντζάκης στο αυτοβιογραφικό του έργο «Αναφορά στον Γκρέκο» αποφαίνεται ότι: «Δε μας κινούσε η αλαζονεία, μήτε η απλοϊκή βεβαιότητα πως θα σταθεί μια μέρα η κορφή και θα τη φτάσουμε· μήτε κι αν τη φτάναμε, πως θα βρούμε εκεί απάνω την ευτυχία, τη σωτηρία και τον Παράδεισο· ανεβαίναμε, γιατί ευτυχία, σωτηρία και Παράδεισος για μας ήταν η ανάβαση».

Κάπως έτσι, οι μαθητές μας «άγγιξαν» με σεβασμό τη δυτική οροσειρά του Βερμίου στα 2005 μέτρα, κατά τις εκπαιδευτικές μας επισκέψεις στο χιονοδρομικό κέντρο, στα 3-5 Πηγάδια…

Αγιαννιτόπουλος  Αλέξιος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Συνοδοί καθηγητές στις επισκέψεις: Αγιαννιτόπουλος Αλέξιος,  Κανταρίδης Νικόλαος, Καραγιάννη Αγνή,  Καραμιχάλη Βαρβάρα Σιδηρά Μαρία, Σταθάκη Μαρία.