Εκπαιδευτική επίσκεψη της Α΄ Γυμνασίου στη λίμνη Κερκίνη

Φέτος, η Α΄ Τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε την τεχνητή λίμνη Κερκίνη, στη σκιά του όρους Μπέλες του νομού Σερρών. Η άνοιξη αποδείχτηκε η καλύτερη εποχή για μια επίσκεψη στη λίμνη, καθώς πέρα από τον καλό καιρό που υπήρξε σύμμαχός μας, είχαμε την τύχη να παρατηρήσουμε μερικά από τα τoυλάχιστov 300 είδη πουλιών που συχνάζουν στην περιοχή (από πελαργούς και αργυροποελεκάνους, μέχρι ερωδιούς και φλαμίνγκο). 

Το birdwatching -ή αλλιώς η παρατήρηση των πουλιών κάνοντας βαρκάδα- θεωρείται must για τη συγκεκριμένη εκδρομή. Θαυμάσαμε τα νούφαρα, το «δάσος των πουλιών», όπου διάφορα είδη πουλιών χρησιμοποιούν τα δέντρα για να χτίσουν τις φωλιές τους, να γεννήσουν τα αυγά τους και να μεγαλώσουν τα μικρά τους μέχρι το πρώτο πέταγμα, ακόμη και νεροβούβαλους.

Στην Κερκίνη ενημερωθήκαμε για τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής και ήρθαμε σε επαφή με τη φύση κάνοντας δραστηριότητες όπως: ποδηλασία, πεζοπορία, τοξοβολία, φωτογραφική περιήγηση, μαθήματα στησίματος σκηνής.

Φεύγοντας, κάναμε μία στάση στο Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι Σερρών, μετόχι της μονής Ξενοφώντος, όπου ξεναγηθήκαμε στον υποβλητικό ναό και κεραστήκαμε παραδοσιακά λουκούμια από τις καλόγριες.

Για όλους μας ήταν μια ευχάριστη απόδραση από την ρουτίνα της καθημερινότητας και των μαθημάτων. Γυρίσαμε πίσω με ευχάριστες αναμνήσεις, καινούργιες εμπειρίες και ίσως λίγη περισσότερη ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον.

Κείμενο: Μαριάννα Μπολτσή


Συνοδοί Καθηγητές: Βαλάσης Νικόλαος, Χατζηφιλιππίδης Βασίλειος, Γκαϊτατζή Πασχαλίνα, Πατρικίου Αικατερίνη, Αγιαννιτόπουλος Αλέξιος, Καραγεωργίου Άννα, Μπολτσή Μαριάννα