«Όταν η Μουσική συνάντησε την Ποίηση»…

Η πιο ευτυχής, ίσως, «συνάντηση» Τεχνών… Η Μουσική και η Ποίηση ενώνουν τις δυνάμεις τους και χαρίζουν στον άνθρωπο έργα υψηλής αισθητικής αξίας, τα οποία τον συντροφεύουν, τον διδάσκουν και τον καλλιεργούν ηθικά και πνευματικά.
Τη διαχρονική προσφορά της Ποίησης και της Μουσικής για την ανθρωπότητα προβάλαμε στο Γυμνάσιό μας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου), με ένα μελωδικό και ποιητικό αφιέρωμα στη θάλασσα, στις 28 Μαρτίου 2019, συντροφιά με τους γονείς και τους κηδεμόνες των μαθητών, καθώς και με εκλεκτούς καλεσμένους, φίλους και συναδέλφους από την πόλη μας.  Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και τη χαιρέτισε ο Διευθυντής Διεύθυνσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, ο κ. Στέργιος Αποστολακούδης. Τιμή περιποιεί για εμάς και το γεγονός ότι ο καθηγητής φιλόλογος και ποιητής Θεόδωρος Μουσίκας βρέθηκε κοντά μας και κατέθεσε τον ποιητικό λόγο του, ώστε οι μαθητές μας να δουν από κοντά έναν εκπρόσωπο της Ποιητικής Τέχνης.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το θέμα του αφιερώματος ήταν η Θάλασσα, η πλανεύτρα, η μυστήρια, η αδηφάγος, αλλά και η ζωοδότρα δύναμη του Κόσμου. Ποιητές και μουσουργοί την υμνούν χιλιάδες χρόνια τώρα, από τον Όμηρο ως τους ποιητές του σύγχρονου ποιητικού στερεώματος, καθώς σε αυτήν την υγρή πλάση «διασταυρώνονται» οι αγώνες του ανθρώπου για τη ζωή και τη δουλειά, η Ιστορία του, οι εξερευνητικοί του πόθοι, «οι ελεύθεροι δρόμοι του ενστίκτου» (Μουσίκας, «Αδιέξοδη αρμονία»). Από τις μαθήτριες και τους μαθητές μας διαβάστηκαν κείμενα του Διονυσίου Σολωμού, του Κων/νου Καβάφη, του Κώστα Βάρναλη, του Νίκου Καββαδία, του Γιώργου Σεφέρη, του Οδυσσέα Ελύτη, του Νίκου Γκάτσου, του Πάμπλο Νερούδα, του Τίτου Πατρικίου και του Θεόδωρου Μουσίκα. Μελοποιημένα ποιητικά έργα από διάσημους συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Λίνος Κόκοτος, τραγούδησε- συνοδεία οργάνων- η χορωδία μας, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Το αφιέρωμα διανθίστηκε και από ένα χορευτικό δρώμενο, υπό τους ήχους της «Θάλασσας» του συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη, βασισμένο σε χορογραφία της μαθήτριας της Γ΄τάξης Ζωής Τσαλκάνη.

«Όποιος φέρνει τη θάλασσα στην αγκαλιά τουείναι σαν να κρατάει ολάκερη τη γη μέσα στο βλέμμα», γράφει ο ποιητής Γιάννης Σαραντάρης. Τα λόγια των κοινών θνητών για τη θάλασσα δεν αρκούν, για να αποδώσουν το μεγαλείο της! Οι Εργάτες της Τέχνης μονάχα μπορούν, ίσως, να κατορθώσουν κάτι τέτοιο! Γι΄ αυτό και εμείς, ως μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα, προσπαθούμε  ταπεινά να υπηρετούμε την Τέχνη, στην κάθε της μορφή, ώστε να γινόμαστε κοινωνοί των αγαθών της Γης και της Ζωής, όπως είναι η θάλασσα…

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες για την εκδήλωση, κκ. Βαρβάρα Καραμιχάλη, μουσικός & Ελένη Ευαγγελοπούλου, φιλόλογος


Πρόγραμμα Εκδήλωσης