Επίσκεψη στη Μάκρη και στο ελαιοτριβείο Κύκλωπας

Στο πλαίσιο των δράσεων κατά τη διαμονή των ξένων μαθητών στην πόλη μας, οργανώθηκε μια ξενάγηση στην περιοχή του ελαιώνα της Μάκρης και του φημισμένου ελαιοτριβείου «Κύκλωπας», που βρίσκεται εκεί. Η υπεύθυνη ομάδα των καθηγητών Erasmus θεώρησε σημαντικό να παρουσιάσουμε στους ξένους μια επιχείρηση που με τη δραστηριότητά της συνδυάζει τον σεβασμό στο περιβάλλον και στην παράδοση του τόπου με τη σύγχρονη τεχνολογία και την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο. Στην ξενάγησή μας στον χώρο του ελαιοτριβείου μάθαμε αρχικά για την ιστορία της επιχείρησης αλλά και για τις τεράστιες επιτυχίες της.

Αναλυτικότερα, μάθαμε πως πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που βρίσκεται σ’ έναν από τους αρχαιότερους ελαιώνες της Μεσογείου, και πήρε το όνομά της από τη σπηλιά του Κύκλωπα του Ομήρου, που βρίσκεται στην περιοχή της Μάκρης. Η λειτουργία της ξεκίνησε το 1982 και από τότε έχει διαπρέψει όχι μόνο σε πανελλαδικούς, αλλά και παγκόσμιας κλίμακας διαγωνισμούς, αξιοποιώντας όλα τα παράγωγα των δέντρων και γενικότερα δουλεύοντας με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

Κάθε διαδικασία γίνεται με στόχο την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων αλλά και νερού. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο στάδιο, αφού τα φύλλα με τις ελιές πλυθούν, το νερό που αποβάλλεται χρησιμοποιείται για την άρδευση των γύρω δέντρων. Έπειτα, οι ελιές στεγνώνουν και μεταφέρονται στον ‘μαλακτήρα’ μέσα στον οποίο δημιουργείται μια ‘πάστα’ και η υγρή βιομάζα που αποβάλλεται μεταφέρεται στην Ξάνθη. Από αυτήν παράγεται βιοαέριο. Τέλος, το κουκούτσι από τις ελιές αποξηραίνεται και αξιοποιείται ως καύσιμη ύλη για την θέρμανση του εργοστασίου. Βλέπουμε έτσι πώς μια καθετοποιημένη εταιρεία μειώνει το ενεργειακό της αποτύπωμα στο περιβάλλον και κρατά μια βιώσιμη στάση ως προς την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής μας. Αυτή η στάση εντυπωσίασε όλους τους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές που με τρόπο βιωματικό ανακάλυψαν την αξία της αειφόρου ή της πράσινης, όπως αλλιώς ονομάζεται, ανάπτυξης.

Εντυπωσιαστήκαμε, επίσης, από τα υπεραιωνόβια δέντρα του ελαιώνα, που αγνοούσαμε την παλαιότητά του, και από την αξία της τοπικής ντόπιας ποικιλίας ελιάς. Ακόμη μας άρεσε πολύ το τοπίο καθώς και η νοστιμιά του ελαιολάδου και των άλλων αρωματικών λαδιών που κατασκευάζει η εταιρεία. Ήταν, λοιπόν, η επίσκεψή μας μια ξεχωριστή εμπειρία για τους φιλοξενούμενούς μας αλλά και για μας τους Έλληνες, που γνωρίσαμε καλύτερα μια ενδιαφέρουσα πλευρά του τόπου μας.

Τσαβδαρλή Μαρία, Γ4