Επίσκεψη στο Δέλτα του Έβρου

Την προηγούμενη εβδομάδα η ομάδα Erasmus+ έκανε μια επίσκεψη στο Δέλτα του Έβρου. Η πρώτη στάση μας έγινε στο κέντρο πληροφόρησης, όπου μας υποδέχθηκε η συντονίστρια του φορέα, κ. Ελένη Μακρυγιάννη και μας έκανε μια εισαγωγή για την αξία που έχει το Δέλτα του Έβρου για την άγρια ζωή και τον άνθρωπο. Μας είπε ότι το Δέλτα του Έβρου είναι πολύ σημαντικό για τα μεταναστευτικά πουλιά καθώς και για τους ντόπιους, που βγάζουν το εισόδημά τους από εκεί. Στη συνέχεια, με τη συνοδεία της, πήγαμε στο Δέλτα και είδαμε από κοντά τον σπουδαίο αυτόν βιότοπο.  Η πρώτη στάση έγινε για να παρατηρήσουμε τα εντυπωσιακά φοινικόπτερα. Μετά περπατήσαμε στο ωραίο μονοπάτι το οποίο οδηγούσε στο ψηλό παρατηρητήριο, με πολύ ωραία θέα στο Δέλτα. Από εκεί παρατηρήσαμε τη λιμνοθάλασσα Δράνα, τα υγρά λιβάδια και τους αλμυρόβαλτους. Μας άρεσε πάρα πολύ και θα θέλαμε να ξαναπάμε με τους ευρωπαίους φίλους μας, όταν θα φιλοξενηθούν από το σχολείο μας, τον Απρίλιο του 2019.

Κωνσταντίνα Αθανασιάδη Β1

Το Δέλτα του Έβρου είναι ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους της χώρας μας και των Βαλκανίων. Έχει πλούσια χλωρίδα και προσφέρει ασφάλεια, τροφή και καταφύγιο σε εκατοντάδες είδη πουλιών και ζώων. Ακόμη, είναι πολύτιμο και για τους ανθρώπους. Προσφέρει καθαρό νερό, φαγητό, ήπιο κλίμα και δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ασχοληθούν με ένα πλήθος επαγγελμάτων. Επιπλέον, ελκύει  πολλούς τουρίστες, μαθητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο. Όλα αυτά, με αρκετές λεπτομέρειες, τα ακούσαμε κατά την επίσκεψή μας στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου, όταν το επισκεφτήκαμε όλη η ομάδα του Erasmus+, την Κυριακή 11 Νοεμβρίου. Σκοπός αυτής της εξόρμησης ήταν η πρώτη δική μας επαφή και γνωριμία με τον βιότοπο, τον οποίο θα παρουσιάσουμε στους ξένους επισκέπτες οργανώνοντας ταυτόχρονα για αυτούς και εκπαιδευτικές δράσεις με θέμα τον βιότοπο και τη σημασία του.

Στη συνέχεια, κατά την ξενάγηση μας στον βιότοπο, απολαύσαμε πανέμορφες εικόνες της φύσης του Δέλτα, εικόνες από την πλούσια παραποτάμια βλάστηση με τα υγρά λιβάδια και τους θαμνώνες, που σχεδόν ποτέ δεν έχουμε την ευκαιρία να δούμε στο περιβάλλον της πόλης όπου μεγαλώνουμε. Ξεχωρίσαμε την εικόνα ενός σμήνους φοινικόπτερων που έτρωγαν ανέμελα ψάρια στα νερά του ποταμού και ξεκουράζονταν καθώς και την ομάδα από Βαρβάρες, πουλιά που μοιάζουν με πάπιες και χήνες, πανέμορφα, που αναπαράγονται στο Δέλτα. Μόλις αρχίσαμε, λοιπόν, να ανακαλύπτουμε την ομορφιά και τη σημασία αυτού του βιότοπου, για τον οποίο έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε. Ανυπομονούμε να τον παρουσιάσουμε και στους Ευρωπαίους μαθητές, μαζί με το παιχνίδι που ετοιμάζουμε γι’ αυτούς.

Τσάτσου Μαριλένα Γ4