3η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στο 2ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης

Τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016, κατά τη διάρκεια όλων των διδακτικών ωρών, διοργανώθηκαν στο Σχολείο μας διάφορες αθλητικές δράσεις στα πλαίσια της 3ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού.

Το κεντρικό σύνθημα της Ημέρας ήταν: «Νοιώσε τη χαρά της άθλησης χωρίς το άγχος της νίκης και τον φόβο της αποτυχίας: Αθλητισμός – Δικαίωμα για όλους».

Αρχικά, όλοι οι μαθητές του Σχολείου παρακολούθησαν στις αίθουσες διδασκαλίας ένα βίντεο με όλες τις αθλητικές δραστηριότητες του Σχολείου στο παρελθόν, καθώς με τη δράση του Συλλόγου Ποδηλατών Αλεξ/πολης, ο οποίος διοργανώνει την εβδομαδιαία καλοκαιρινή ποδηλατοβόλτα στην πόλη μας. Αμέσως μετά, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, οι οποίες λειτούργησαν παράλληλα. Έτσι, άλλοι ασχολήθηκαν με το ποδόσφαιρο και άλλοι με την καλαθοσφαίριση, την πετοσφαίριση ή την επιτραπέζια αντισφαίριση, παίζοντας σε μικτές ομάδες, αγοριών ? κοριτσιών και από όλες τις τάξεις, χωρίς το άγχος της νίκης! Με ζήλο συμμετείχαν τα παιδιά στη διελκυστίνδα ή στο σκοινάκι, παιχνίδια που προάγουν το πνεύμα της άθλησης χωρίς τον φόβο της αποτυχίας!

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η δράση της ποδηλασίας. Πολλά παιδιά με τη συνοδεία του κ. Διευθυντή και ορισμένων καθηγητών περιηγήθηκαν- μέσω του ποδηλατόδρομου- στην πόλη μας φορώντας μπλουζάκια με συνθήματα, τα οποία γράφτηκαν από συμμαθητές μας και αναδείκνυαν την αξία του αθλητισμού. Οι ποδηλάτες έφτασαν ως το Δημαρχείο και έγιναν οι καλύτεροι «πρεσβευτές» του πνεύματος της άθλησης και της υγιεινής ζωής!

Όσοι μαθητές δε συμμετείχαν στην ποδηλασία ζωγράφισαν στο Σχολείο ή φούσκωσαν μπαλόνια, έγραψαν συνθήματα υπέρ του αθλητισμού και τα άφησαν στον ουρανό, προκειμένου και αυτοί να προαγάγουν με τη βοήθεια των ανέμων την ιδέα του «ευ αγωνίζεσθαι»!

Μετά από τις συγκεκριμένες αθλητικές δράσεις, συγκεντρωθήκαμε πάλι όλοι μαζί στο προαύλιο και φωνάξαμε, με την καθοδήγηση της φιλολόγου κ. Κουτρούλα, συνθήματα με βασικό θέμα τις θετικές επιδράσεις της φυσικής άσκησης στη ζωή μας.

Στη συνέχεια, διοργανώθηκε «αγώνας δρόμου υγείας» ενός χιλιομέτρου στη γειτονιά γύρω από το Σχολείο. Μαθητές και καθηγητές συμμετείχαν εξίσου δυναμικά και τερμάτισαν όλοι ενωμένοι, χωρίς νικητές και ηττημένους, λαμβάνοντας ως έπαθλο ένα μπουκαλάκι με νερό και τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων!

Η Ημέρα έκλεισε με επίδειξη μοντέρνου χορού από τις σχολικές ομάδες και με παραδοσιακούς χορούς, στους οποίους πήραν μέρος όλοι οι μαθητές και καθηγητές, με τη χαρά και το γέλιο να κυριαρχεί στην αυλή του Σχολείου μας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Σχολείο μας επισκέφθηκαν, ύστερα από πρόσκληση της Διεύθυνσης, το Μουσικό Γυμνάσιο και το Ειδικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης. Οι μαθητές τους πήραν μέρος στις περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες της Ημέρας. Τους ευχαριστούμε γι΄ αυτήν τη δημιουργική συμμετοχή και την όμορφη παρέα τους!

Τέλος, προσκεκλημένος ήταν στο Γυμνάσιό μας και ο Σύλλογος ΑμΕΑ Αλεξ/πολης, στον οποίο παραδόθηκε μεγάλη ποσότητα πωμάτων από πλαστικά μπουκάλια. Με αυτά τα συγκεντρωμένα από τους μαθητές μας καπάκια ο Σύλλογος θα εξασφαλίσει ένα αναπηρικό αμαξίδιο, όπως προβλέπει η εκστρατεία «Μαζεύουμε καπάκια, χαρίζουμε χαμόγελα».

Το μήνυμα της Ημέρας αποτυπώθηκε ανεξίτηλα στις παιδικές καρδιές μας και όλοι συνειδητοποιήσαμε ότι σημασία στην άθληση δεν έχει η νίκη και τα έπαθλα, αλλά η συμμετοχή χωρίς τον φόβο της αποτυχίας! Αφομοιώσαμε όλες τις ευεργετικές συνέπειες του αθλητισμού στην υγεία και στην ποιότητα της ζωής μας και λάβαμε από τις δράσεις της Ημέρας την αντίστοιχη παρακίνηση και ενθάρρυνση, για να βάλουμε τον αθλητισμό σε προτεραιότητα στο ημερήσιο πρόγραμμά μας.

Αναστασία Τζιερτζή (Β5), μέλος της Ομάδας Διαδικτυακών Συντακτών

Κατά τη γνώμη μου, δράσεις παρόμοιες με την Ημέρα του Αθλητισμού πρέπει να ενθαρρύνονται σε όλα τα σχολεία, γιατί όχι μόνο είναι ευεργετικές από παιδαγωγικής απόψεως, αλλά είναι και ψυχαγωγικές για κάθε μαθητή. Χάρη στη συμμετοχή μας στις δράσεις και τα αθλήματα που έλαβαν χώρα τη συγκεκριμένη Ημέρα Αθλητισμού, ξεφύγαμε από τη γεμάτη άγχος καθημερινότητά μας και απολαύσαμε μια μέρα διασκέδασης και άθλησης. Εξίσου σημαντικό το ότι συν-αγωνιστήκαμε με τους συμμαθητές μας χωρίς το άγχος ή τον φόβο της αποτυχίας, αλλά στοχεύοντας στη χαρά που προσφέρει η άθληση. Εκτιμώ, τέλος, ότι τέτοιου είδους δρώμενα παρακινούν τους μαθητές να υιοθετήσουν έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής και να συμμετέχουν σε περισσότερες διοργανώσεις μαζικού αθλητισμού.

Άννα Βλαχοπούλου (Γ2), μέλος της Ομάδας Διαδικτυακών Συντακτών και… ποδηλάτισσα στην ποδηλατοβόλτα της Ημέρας.

Φωτογράφιση δράσεων: κ. Αλέξης Αγιαννιτόπουλος και οι μαθητές Σοφία Κασαπίδου, Ναταλία Σκαρλατίδου, Χαριτίνη Τσίλια & Τίμος Φούρφαρο.

 

Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Γονέων του Γυμνασίου μας για την ευγενική χειρονομία να προσφέρει τα εμφιαλωμένα νερά στους συμμετέχοντες αθλητές του «δρόμου υγείας»! Ευχαριστούμε, επίσης, την Τροχαία Αλεξ/πολης για την επίβλεψή της στην ασφαλή διεξαγωγή της ποδηλατοβόλτας! Συγχαίρουμε, τέλος, όλους τους μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου, αλλά και των προσκεκλημένων Σχολείων, γιατί με τη συμμετοχή τους στις δράσεις και την ποικιλότροπη στήριξή τους συνέβαλαν στη μετατροπή της Ημέρας σε μια πραγματική αθλητική γιορτή!