Σαμοθράκη 2014

Στα πλαίσια της υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Νίκη της Σαμοθράκης» πραγματοποιήθηκε από τα μέλη της Ομάδας και την υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Μαυρογιάννη, με συνοδεία του Διευθυντή του σχολείου μας, κ. Βαλάση, η εκδρομή στο νησί της Νίκης στις 27 και 28 Μαρτίου 2014. Μαθήτριες?μέλη της Ομάδας καταθέτουν τις εντυπώσεις τους από τη μοναδική εμπειρία της περιήγησής τους στο ακριτικό νησί…

Μαρίνα Σολακούδη (τμήμα Γ5): «Με συντονίστρια την κ. Μαυρογιάννη δεκαπέντε μαθητές κάθε Κυριακή συναντιόμασταν στο σχολείο και εργαζόμασταν με σκοπό τη συγκέντρωση πληροφοριών για το περίφημο άγαλμα της Νίκης. Η δράση της Ομάδας μας δεν περιορίστηκε μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. Στις 27 και 28 Μαρτίου επισκεφθήκαμε τη Σαμοθράκη, το «Νησί των Μεγάλων Θεών», και μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε την προϊστορία και την ιστορία του τόπου: την αρχαία πόλη της Σαμοθράκης στους πρόποδες του όρους Σάους, οχυρωμένη με τεράστιους ογκόλιθους, το περίφημο Ιερό των Καβείρων, αφιερωμένο στην τέλεση των ομώνυμων Μυστηρίων, τον βυζαντινό πύργο των Παλαιολόγων και τους πύργους των Γενουατών, αλλά και το μνημείο της Νίκης, μια ορθογώνια κατασκευή πάνω σε πλώρη πλοίου, όπου ήταν τοποθετημένο το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης[?]. Το ταξίδι μέσα στον χώρο και τον χρόνο ήταν υπέροχο»!

Ελένη Σκεύα (τμήμα Β4): « [?] Ο ενθουσιασμός, η χαρά και η ανυπομονησία μας μέχρι να φτάσουμε στο νησί δεν περιγράφεται! Το ταξίδι με το πλοίο ήταν μια μικρή περιπέτεια, αφού η βροχή και ο αέρας μας τρόμαξαν και δε μας άφησαν να απολαύσουμε τις στιγμές. Πρώτος σταθμός της επίσκεψής μας ήταν η Χώρα, η πρωτεύουσα του νησιού. Εκεί προσκυνήσαμε στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία χρονολογείται από το 1875 και έχει ένα θαυμάσιο σκαλιστό τέμπλο! Αμέσως μετά επισκεφθήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο, εξοπλισμένο με αντικείμενα, οικιακά σκεύη, έπιπλα και χειροποίητα υφαντά, που έκαναν πιο οικείες σε εμάς, τα παιδιά του σύγχρονου πολιτισμού, παλιές άγνωστες εποχές?

Από τα παράθυρα του Μουσείου μπορούσε κανείς να απολαύσει τη θέα του Κάστρου, τη Χώρα με τα σκαρφαλωμένα στην πλαγιά του βουνού σπίτια της και την καταγάλανη θάλασσα. Επόμενος σταθμός της επίσκεψής μας, άλλωστε, επρόκειτο να είναι το Κάστρο, το οποίο, όμως, δεν μπορέσαμε να προσεγγίσουμε λόγω των εργασιών αναστήλωσης. Το γεγονός μας έδωσε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού, να θαυμάσουμε τα παλιά σπίτια με τις σκεπές από σχιστόλιθο και να νιώσουμε πως είμαστε κι εμείς ένα κομμάτι αυτού του τόπου.

Η περιήγησή μας συνεχίστηκε στα ιαματικά λουτρά του νησιού και στον αρχαιολογικό χώρο του νησιού, όπου ενημερωθήκαμε για τον τρόπο μύησης των μελών στα Καβείρια Μυστήρια. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στην πιο περίοπτη θέση του χώρου βρισκόταν αντίγραφο του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης. Επιβλητικό και μεγαλοπρεπές μαγνήτισε το βλέμμα μας αλλά ταυτόχρονα μας δημιούργησε μια θλίψη, γιατί το αυθεντικό έργο βρίσκεται μακριά από την πατρίδα του, σε ένα μουσείο – σαφώς καλύτερο – αλλά ξένο?

Την τελευταία μέρα της διαμονής μας επισκεφθήκαμε το μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου. Αμέσως μας κέρδισε η απόλυτη ηρεμία του χώρου, η γλυκύτητα του μοναδικού καλόγερου και η δροσιά του πανύψηλου κυπαρισσιού στην αυλή της μονής.
Το διήμερο αυτό ήταν για όλους μας μια αξέχαστη εμπειρία, γιατί η Σαμοθράκη είναι ένα νησί με άγρια ομορφιά και μεγάλο ιστορικό παρελθόν, που έχει τη δύναμη να κινητοποιεί τον νου, την ψυχή και τις αισθήσεις αυτών που την επισκέπτονται».

Παναγιώτα Γκιριτζιώνη(τμήμα Β1): «[?]Ο αρχαιολογικός χώρος κοντά στο Μουσείο του νησιού μπορώ να ομολογήσω ότι ήταν μαγευτικός! Η φύση σε όλο της το μεγαλείο με πολλά πολύχρωμα λουλούδια και μεγάλα πλατάνια, που λόγω της άνοιξης είχαν αρχίσει να πρασινίζουν! Οι χώροι όπου τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια και η διαφωτιστική ξενάγηση του κ. Αντωνίου μας πήγαιναν πίσω, σε μιαν άλλην εποχή? Μετά από τον αρχαιολογικό χώρο επισκεφθήκαμε το Μουσείο, όπου θαυμάσαμε το πιστό αντίγραφο του αγάλματος της Νίκης και όχι μόνο. Εκτός από το αξιοθαύμαστο άγαλμα υπάρχουν εκεί και άλλα εξίσου σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα[…].

Κατευθυνθήκαμε κατόπιν προς το χωριό Θέρμα. Η διαδρομή ήταν φανταστική και μας προκάλεσε δέος, καθώς από τη μια πλευρά βλέπαμε τη θάλασσα, από την άλλη τα πλατάνια και στο βάθος το άγριο βουνό Σάος. Στα Θέρμα πήγαμε στον χώρο με τα ιαματικά λουτρά. Εντυπωσιαστήκαμε από το πόσο ζεστό ήταν το ιαματικό νερό! Έτσι, οι περισσότεροι γεμίσαμε τα μπουκάλια μας. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου, του οποίου ο μοναδικός μοναχός μας μίλησε για την καθημερινότητά του αλλά και για τα ζώα που έχει στην ιδιοκτησία του μεταξύ των οποίων κι ένα ελάφι[?.]

Κάθε χρόνο επισκέπτομαι τη Σαμοθράκη, αλλά ποτέ δεν έμαθα τόσα πράγματα για το αγαπημένο μου νησί όσα σε αυτήν την εκπαιδευτική εκδρομή»!