Πρόγραμμα «Κalimerhaba»

Στα πλαίσια του προγράμματος ?Κalimerhaba?, το σχολείο μας συνεργάστηκε με το σχολείο ?ALEV? της Κωνσταντινούπολης. Σκοπός του προγράμματος ήταν η ανακάλυψη των κοινών στοιχείων των δύο λαών σε ό,τι αφορά τη μουσική, τη γλώσσα και τη διατροφή. Έτσι, παιδιά από την Τουρκία ταξίδεψαν στην Αλεξανδρούπολη και φιλοξενήθηκαν από μαθητές του σχολείου μας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, και συγκεκριμένα την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015, πραγματοποιήθηκε μια κοινή εκδήλωση στο σχολείο μας, που αποσκοπούσε στην παρουσίαση του προγράμματος μέσα από τραγούδια, λογοτεχνικά κείμενα, θεατρικά δρώμενα και παραδοσιακούς χορούς.

Στην εκδήλωση παρακολουθήσαμε ένα θεατρικό δρώμενο, στο οποίο συμμετείχαν παιδιά από την Ελλάδα και από την Τουρκία. Το κείμενο γράφτηκε από την κα Figen Dayicik (μία από τις συνοδούς καθηγήτριες των παιδιών από την Τουρκία) και βασίστηκε στο βιβλίο ?Kalimerhaba? του συγγραφέα Τζελάλ Μπασλανγκουτς. Μέσα από μια ενδιαφέρουσα ιστορία μάς έκανε γνωστές κοινές λέξεις αλλά και κοινά φαγητά των δύο λαών.

Επίσης, ακούσαμε τέσσερα παραδοσιακά τραγούδια, τραγουδισμένα και στα ελληνικά και στα τουρκικά, από τα παιδιά της χορωδίας μας σε συνεργασία με τα παιδιά από την Τουρκία, υπό την διεύθυνση της κ. Καραμιχάλη. Ακόμη, αναγνώστηκαν ένα ποίημα και ένα πεζό κείμενο και στις δύο γλώσσες, ενώ στο τέλος της παράστασης τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα χόρεψαν μαζί με τους Τούρκους συμμαθητές τους τέσσερις παραδοσιακούς χορούς (κοινούς και για τις δύο χώρες) που τους δίδαξε ο κ. Αγιαννιτόπουλος.

Μετά το τέλος της παράστασης, υπήρχε μπουφές με παραδοσιακά ελληνικά και τουρκικά εδέσματα (τα μαγείρεψαν οι γονείς των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα) για όλους τους παρευρισκόμενους. Τη διοργάνωση όλης της εκδήλωσης είχαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος κα Ευ. Νικολάκογλου και κα Π. Μάργου.

Περισσότερα στο blog του προγράμματος